De landpachters zijn niet verrast over de pachtnormen voor 2019. Zij wimpelen de kritiek van de verpachters, dat de regionormen voor pachtgebieden te laag zijn, af. Dit meldt de Bond van Landpachters en Eigen Grondgebruikers (BLHB) maandag 3 juni in een verklaring.
De BLHB reageert hiermee op de pachtnormen, die per 1 juli van kracht worden. Hieruit komt naar voren dat de pachtprijzen in de gebieden met hoofdzakelijk melkveehouderij stijgen en in de gebieden met akkerbouw dalen. Dit is conform de berekening die Wageningen UR uitvoert aan de hand van de uitgangspunten van het pachtprijzenbesluit uit 2007.
De publicatie heeft vrijdag 31 mei tot grote ergernis geleid bij verpachters, die zijn verenigd in de Federatie Particulier Grondbezit (FPG). Verpachters ergeren zich met name aan de prijsverlaging in 5 pachtgebieden, waarvan de daling van 38% voor het Zuidwestelijk kleigebied het meest in het oog springt. Volgens de FPG komt hierdoor, in combinatie met de jaarlijkse fluctuaties in de pachtprijzen, het pachtsysteem onder druk te staan. "De nieuwe pachtnormen zijn daarmee tekenend voor het faillissement van het huidige pachtstelsel."
Rendement onder druk
De pachters zijn niet onder de indruk van het gemopper van verpachters. De BLHB wijst erop het huidige pachtsysteem tot stand is gekomen door middel van een akkoord tussen LTO Nederland, het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontakt (NAJK), de BLHB en FPG. "De kritiek dat de regionormen te laag zijn en niet mogen dalen is onterecht", laat de BLHB weten. "Ook de verpachters hebben dit systeem gewenst."
Volgens de FPG staat het rendement op het verpacht vermogen verder onder druk door de prijsverlagingen. De verpachters constateren dat de pachtnormen steeds verder van de ontwikkelingen op de grondmarkt af komen te staan. Dit kan voor de verpachters met name fiscaal vervelend uitpakken, gezien de fiscale normen zijn gebaseerd op de grondprijs.
Toenemende frustratie
Met name verpachters die langdurige pachtvormen hebben afgesloten, worden volgens de FPG hard getroffen. "Dit leidt tot frustratie. Daarnaast maken alle voorwaarden bij reguliere pacht (zoals het continuatierecht, voorkeursrecht, pachtprijstoets en recht op indeplaatsstelling) dat deze vorm als uiterst onaantrekkelijk voor verpachters wordt beschouwd", verklaart FPG.
De pachters laten doorschemeren deze kritiek overdreven te vinden. "In tegenstelling tot andere beleggingen (waaronder sparen), wordt door de pachtprijs meer direct rendement over hun investering behaald. Daarbij komt dat de vermogenswaarde van agrarische grond de afgelopen 30 jaar met meer dan 300% is gestegen en agrarische grond een erg waardevast karakter heeft", nuanceert de BLHB. "Gemiddeld over Nederland zijn de pachtprijzen anno 2019, ten opzichte van 2007, sterk gestegen. De stijging was sterker dan het inflatiecijfer over deze jaren."
Berekeningen niet transparant
De pachters verklaren niet helemaal tevreden te zijn over de uitwerking van het huidige pachtprijzensysteem. Zij plaatsen kanttekeningen bij de representativiteit van de bedrijven die de gegevens leveren voor de berekeningen. Daarnaast vindt de BLHB in de systematiek het berekende inkomen van de ondernemer en de reservering te laag.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/grond/artikel/10882712/pachters-wimpelen-kritiek-verpachters-over-prijzen-af]Pachters wimpelen kritiek verpachters over prijzen af[/url]