Landbouwgrond wordt vandaag de dag overgewaardeerd. Het landbouweconomisch rendement in België laat slechts een grondprijs van 25.000 à 30.000 euro per hectare toe, terwijl er soms het dubbele tot drievoudige wordt betaald.
Betaalt een boer meer, dan kan hij dit nooit terugverdienen met de gewassen die op het veld staan. Dat zeggen Bart Verstrynge en Caroline Tack van bank KBC op PlattelandsTv en waarop Vilt zich baseert. “Als je als boer de keuze hebt tussen huren of kopen van landbouwgrond, dan is huren meestal de aangewezen optie”, zo zeggen de experts.
Landbouweconomisch rendement
In België is ongeveer 600.000 hectare grond in gebruik voor landbouw. Ongeveer 56 procent van dat areaal wordt gebruikt voor de rundveehouderij en ruim 35 procent voor akkerbouw. “Als je kijkt naar het landbouweconomisch rendement van deze 2 sectoren, eventueel aangevuld met de opbrengst voor mest en de betalingsrechten, dan zie je dat er over een periode van 35 tot 40 jaar maar een terugbetalingsruimte is van 25.000 tot 30.000 euro per hectare”, stelt Verstrynge.
Grond schaars goed
“In geen enkele streek in Vlaanderen kan je voor deze prijzen nog landbouwgrond kopen”, vult Caroline Tack aan. “Soms gaat het over het dubbele, tot zelfs het drievoudige.” Volgens de KBC-experts is de prijs die vandaag betaald wordt voor een hectare landbouwgrond, dan ook te hoog. Dat heeft te maken met het feit dat landbouwgrond in Vlaanderen een schaars goed is en de wet van vraag en aanbod volop speelt.
Huren aantrekkelijker dan kopen
Als boer investeren in landbouwgrond is dan ook meestal niet de meest billijke optie. “Als je de kans krijgt om gronden te huren, dan is dat te verkiezen boven aankopen. Als pachter kan je gewoon meer rendement halen op je gronden”, klinkt het. Kopen als boer kan wel een optie zijn, maar dan moet je over voldoende kapitaal beschikken en moet het gezien worden als een belegging waarbij je voor een stuk speculeert op de toekomstige waarde van de grond.
Beleggen in bouwgrond interessanter
Tack is van mening dat particulieren die willen investeren in landbouwgrond dit beter niet kunnen doen. “De enige wettelijke optie die nu bestaat als zij hun landbouwgrond willen verhuren, is de pacht. Seizoenpacht kan enkel tussen boeren. De pachtwetgeving is echter zeer stringent en bevoordeelt meestal de pachter. Met de opbrengst van de pachtprijs kan hij zijn investeringen onmogelijk terugbetalen en dus is landbouwgrond als belegging veel minder interessant dan een stuk bouwgrond.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/grond/artikel/10875173/landbouwgrond-ver-overgewaardeerd][/url]