Huur aantrekkelijker dan koop

Landbouwgrond ver overgewaardeerd

13 Juli 2017 - Clarisse van der Woude - 16 reacties

Landbouwgrond wordt vandaag de dag overgewaardeerd. Het landbouweconomisch rendement in België laat slechts een grondprijs van 25.000 à 30.000 euro per hectare toe, terwijl er soms het dubbele tot drievoudige wordt betaald. 

Betaalt een boer meer, dan kan hij dit nooit terugverdienen met de gewassen die op het veld staan. Dat zeggen Bart Verstrynge en Caroline Tack van bank KBC op PlattelandsTv en waarop Vilt zich baseert. “Als je als boer de keuze hebt tussen huren of kopen van landbouwgrond, dan is huren meestal de aangewezen optie”, zo zeggen de experts.

Landbouweconomisch rendement
In België is ongeveer 600.000 hectare grond in gebruik voor landbouw. Ongeveer 56 procent van dat areaal wordt gebruikt voor de rundveehouderij en ruim 35 procent voor akkerbouw. “Als je kijkt naar het landbouweconomisch rendement van deze 2 sectoren, eventueel aangevuld met de opbrengst voor mest en de betalingsrechten, dan zie je dat er over een periode van 35 tot 40 jaar maar een terugbetalingsruimte is van 25.000 tot 30.000 euro per hectare”, stelt Verstrynge.

Als je als boer de keuze hebt tussen huren of kopen van landbouwgrond, dan is huren meestal de aangewezen optie

Grond schaars goed
“In geen enkele streek in Vlaanderen kan je voor deze prijzen nog landbouwgrond kopen”, vult Caroline Tack aan. “Soms gaat het over het dubbele, tot zelfs het drievoudige.” Volgens de KBC-experts is de prijs die vandaag betaald wordt voor een hectare landbouwgrond, dan ook te hoog. Dat heeft te maken met het feit dat landbouwgrond in Vlaanderen een schaars goed is en de wet van vraag en aanbod volop speelt.

Huren aantrekkelijker dan kopen
Als boer investeren in landbouwgrond is dan ook meestal niet de meest billijke optie. “Als je de kans krijgt om gronden te huren, dan is dat te verkiezen boven aankopen. Als pachter kan je gewoon meer rendement halen op je gronden”, klinkt het. Kopen als boer kan wel een optie zijn, maar dan moet je over voldoende kapitaal beschikken en moet het gezien worden als een belegging waarbij je voor een stuk speculeert op de toekomstige waarde van de grond.

Beleggen in bouwgrond interessanter
Tack is van mening dat particulieren die willen investeren in landbouwgrond dit beter niet kunnen doen. “De enige wettelijke optie die nu bestaat als zij hun landbouwgrond willen verhuren, is de pacht. Seizoenpacht kan enkel tussen boeren. De pachtwetgeving is echter zeer stringent en bevoordeelt meestal de pachter. Met de opbrengst van de pachtprijs kan hij zijn investeringen onmogelijk terugbetalen en dus is landbouwgrond als belegging veel minder interessant dan een stuk bouwgrond.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
16 reacties
xx 13 Juli 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/grond/artikel/10875173/landbouwgrond-ver-overgewaardeerd][/url]
Dit verhaaltje hebben we al vaak gehoord.
bella 13 Juli 2017
huurders zijn de stoppers van morgen!!!
durk 13 Juli 2017
Deze overwaardering van landbouwgrond heeft ook de ECB op de korrel, de ECB vind dat de banken de landbouwgronden moeten waarderen op de rendementswaarde.
Krijgen we hier binnenkort ook hier zgn Deense toestanden, halvering (en meer) van de waarde van landbouwgronden voor bancaire financieringen? Dan staat de grondgebonden sectoren nog een hele zware tijd te wachten omdat banken momenteel heel vaak enkel nog financieren op de hoge grondwaarde.
petatje 13 Juli 2017
Het tijdperk van bancaire financiering loopt toch stilaan ten einde. Dus Durk maak je geen zorgen, zolang de ECB de rente zo laag houdt en spaargeld niets opbrengt zoekt geld zijn uitweg in andere zaken. Is het niet via een bank dan rechtstreeks van vermogende-naar geldvragende partij. Ongeveer net zoals toen de boerenleenbanken ooit onstaan zijn!
Banken ontsporen door kleinburgerlijk denkende medewerkers die van ondernemerszin, en buiten de gebaande kleinburgerlijke paden denken, geen kaas gegeten hebben. Tja en dan houdt het voor bedrijfsfinancieringen snel op, kun je als bank nog hooguit wat woninghypotheekjes en kortlopende kredietjes omzetten, zaken waar je geen visie voor nodig hebt!
Johan 13 Juli 2017
De enige waarheid is dat grond altijd grond blijft. De tweede waarheid is dat de waarde van grond op de lange termijn altijd gestegen is, enkel de laatste jaren enorm, maar de schuldenberg is dan ook wereldwijd enorm gestegen. Die schuldenberg is enkel nog binnen de perken te houden, door het destructief rentebeleid van de centrale banken, maar voor hoelang nog? Kleine "boeren" die nu met een heel klein pensioentje moeten verder leven tot op hun laatste oude dag, werden gezegend met een heuse waardevermeerdering van hun eigendom die ze tientallen jaren geleden hebben gekocht. Dankzij dat hebben ze toch nog een mooie oude dag. Diegene die niet investeerden in eigendommen, maar enkel huurden, zien de waarde van hun investeringen, op het eind van hun loopbaan, in rook opgaan. Integendeel zij kijken mogelijks aan tegen oplopende kosten om hun hoeve in oorspronkelijke staat te herstellen. Dus enkel investeren in gebouwen en geen eigendommen aankopen, maar enkel huren, lijkt mij allerminst een optie.
pol 13 Juli 2017
Dat ze mij eens bellen als ze in belgie grond weten liggen voor de prijs van 30000 euro, wat een stelletje......
bas 13 Juli 2017
We gaan mooi achter de Deense landbouwbedrijven aan.Als je wilt kopen zeggen de banken daar dat je goed zit met de ha prijs(incl overnamen bestaande financieringen)Maar na twee jaar beginnen ze er mee de grondprijs al af te boeken.en na 5 jaar zeggen ze dat je niet kredietwaardig meer bent.want de grondprijs gaat toch dalen ondanks hun eerdere verwachtingen.Weg eigen vermogen.En dan zijn de prijzen voor grond nog niet de helft van hier.Dus maak je borst maar nat hier in Nederland.
peter 13 Juli 2017
Wat moet ik hiermee
Ik ben blij met mn eigendomsbedrijf
Zit nu op 300 euro rentelast
Ik zou niet anders willen, dank zij mijn eigen grond.
Ik
Buitenstaander 13 Juli 2017
Dat is ook zo als je een hoerenkast van je vader krijgt.
Geen rentelasten en geen afschrijvingen.
Gerrit 13 Juli 2017
Bella pochten en in de bokse drieten
Peer 13 Juli 2017
Gelukkig mag iedereen zelf bepalen of hij grond te duur vindt om te kopen of niet. De markt bepaalt grotendeels de prijs en de markt zijn nog altijd -gelukkig maar - ondernemende boeren die het klaarblijkelijkheid kunnen betalen.

Het zijn de kopers, dus degene die wel in hun bedrijf investeren die doorgaan met boeren; dat is van alle tijden. Zij waarderen het vast wel dat lang niet iedereen op de kopersmarkt is, zo hebben zij minder concurrentie.
Abonnee
Kjol 13 Juli 2017
Zolang schuld 'gratis' is met de lage rentes geen centje pijn, wel spijtig dat straks met stijgende rentes er prachtige bedrijven om gaan vallen.
Oogopener 13 Juli 2017
De banken halen gratis geld op via de spaarrekeningen. Vervolgens verstrekt men hypotheqaire leningen aan 3 percent. Tel zelf maar eens uit wie er uiteindelijk het meest verdient bij een prijs van 50.000 euro per ha.
kalf 14 Juli 2017
Weet je wat het probleem is?De euro is gewoon een waardeloze munt.De verhouding loon huis landbouwgrond is nog precies zo als in 1930.
Her 14 Juli 2017
Dat moet een groene dop zijn die dit zegt.
Wie bepaalt wat je er voor geeft zij niet buurmans grond is meestal maar 1 x te koop.
Iedere situatie is verschillend.
En de koper blijft zelf verantwoordelijk.
Herm. 14 Juli 2017
Dat moet een groene dop zijn die dit zegt.
Wie bepaalt wat je er voor geeft zij niet buurmans grond is meestal maar 1 x te koop.
Iedere situatie is verschillend.
En de koper blijft zelf verantwoordelijk.
Petro 16 Juli 2017
Klopt Bas.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Aangeboden: Farmers Funding & Advies

'Ook op dit prijsniveau is grondaankoop mogelijk'

Achtergrond Grond

'Pacht niet voor natuur waar landbouw bijzaak is'

Nieuws Grond

Gemiddelde prijs bouwland passeert de ton

Nieuws Grond

Stoppersregelingen zetten rem op aanbod veehouderij

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden