Het door de Rijksoverheid gevoerde pachtsysteem waarbij boeren kunnen bieden op percelen landbouwgrond leidt tot spanning en onwerkbare situaties. Daarover schrijft het FD woensdag.
De krant sprak met akkerbouwer Arnold Michielsen, portefeuillehouder pacht voor LTO Nederland, over de 1.400 hectare die het Rijksvastgoedbedrijf in september uitgeeft. De huidige pachters mogen meebieden, maar hebben geen garantie dat ze de grond opnieuw krijgen toegewezen. Voor hetzelfde geld - of beter: voor iets meer geld - gaat de buurman er mee vandoor. Want, zo weet Michielsen, boeren zullen niet nalaten te bieden, ook al weten ze dat ze een collega duperen. "Dat zet kwaad bloed."
Onwerkbare situaties
Verder ontstaan er soms onwerkbare situaties. Zo raakte een boer in de Noordoostpolder die de helft van zijn areaal regulier pachtte en de andere helft geliberaliseerd, het geliberaliseerde deel kwijt, omdat andere ondernemers meer pacht wilden betalen. Gevolg was dat zijn plannen voor uitbreiding van zijn veestapel in de prullenmand konden.
Ook zijn er voorbeelden van boeren die fors investeerden in de omzetting van gronden naar biologische teelt en vervolgens die gronden na een veiling aan een ander moesten afstaan, die er iets anders mee ging doen.
Geliberaliseerde pacht ‘desastreus voor de landbouwstructuur’
Michielsen noemt om meerdere redenen geliberaliseerde pacht ‘desastreus voor de landbouwstructuur’. Niet alleen zal een boer minder in de grond investeren als hij die maar 4 of 6 jaar heeft, maar ook komen jongeren niet aan de bak, omdat geen bank hun bedrijf zal willen financieren. Te onzeker allemaal. Gevolg is dat percelen van boeren die geen opvolger hebben en stoppen, bij de veiling worden toegevoegd aan bedrijven die overblijven.
Binnen een maand komt bemiddelaar Sicko Heldoorn met een rapport. Hij heeft alle partijen apart gehoord en brengt advies uit aan staatssecretaris Martijn van Dam teneinde uit de impasse tussen pachters en verpachters te komen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/grond/artikel/10875021/geliberaliseerde-pacht-desastreus-voor-landbouw][/url]
Gewoon laten zitten met die grond. Laat ze er zelf maar in om wroeten en niks verdienen
In Zuidelijk en Oostelijk Flevoland is de grond mobiliteit uitermate laag. Kopen is vaak geen optie omdat er amper iets te koop is! Over zittende pachters gesproken: in de meeste gevallen is dit stichting Erf, de laatste Kolchoz van Nederland, een staatsbedrijf die zich via een BV vorm als particulier landbouwbedrijf presenteert. Het word hoog tijd dat daar de grond portefeuille eens word opgeschoond. Het mechalomane bestuur ziet hier helaas niks in. Probeert alleen maar meer vingers tussen de deur te krijgen. (zie het project nieuwe natuur Flevoland) Waarbij grond van boeren opgekocht zou worden en flevolandschap dit wel even samen met Erf uit kan baten. Ten koste van de zittende boeren.
Hier in de nop pachter van de staat 24 ha verpacht totaal bedrijf door ,onderverpachten is 70 jaar woont in een groot huis op het dorp Bouwplan 4 ha tulpen 4 ha witlof 4 ha peen 4 ha gerst 8 ha aardappels Is lid van lto