In verhouding tot inkomsten?

Pachtprijzen in 10 jaar tot 150 procent omhoog

17 Maart 2017 - Clarisse van der Woude - 12 reacties

Terwijl de inkomsten in de landbouw sinds 2007 op ongeveer hetzelfde niveau bleven hangen, met kleine sprongetjes omhoog en omlaag, stegen de pachtprijzen door de jaren heen veel sterker. Tot een top van 150 procent in sommige gebieden, zo zocht de Bond van Landpachters en Eigen Grondgebruikers (BLHB) uit.

Een doel van de belangenvereniging voor pachters is dat de exploitatiekosten van de grond gebaseerd dienen te zijn op de reële agrarische gebruikswaarde en de mogelijkheid een redelijk inkomen te genereren. De pachtprijzen zijn in de afgelopen 10 jaar echter fors gestegen en het is de vraag of deze in redelijke verhouding staan tot de bedrijfsinkomsten. De bond vindt dat de grens is bereikt. ‘Het is tijd om in te grijpen’, zei voorzitter Piet van der Eijk op de jaarvergadering vorige week.

150

procent

meer betalen boeren in Veenkoloniën en Oldambt

Ver bovenuit stijgen de Veenkoloniën en Oldambt. In 2007 gold een regionorm van 324 euro per hectare. In 2016 kost een hectare 806 euro. Dat is een verhoging van 150 procent.

Het Hollands/Utrecht weidegebied werd in die periode 122 procent duurder. Van 468 euro per hectare naar 1.043 euro vorig jaar. Het Rivierengebied kent een soortgelijke ontwikkeling en kent een toename van 119 procent.

Ook het Noordelijk weidegebied komt boven de 100 procent uit (103 procent). Boeren betalen in Zuid-Limburg bijna driekwart meer dan tien jaar geleden. De Bouwhoek en het Hogeland klommen 70 procent, Westelijk Holland plustte 66 procent, de IJsselmeerpolders 62 procent, het Centraal veehouderijgebied 60 procent, het Oostelijk veehouderijgebied 56 procent, het Zuidelijk Veehouderijgebied 42 procent, Zuidwest-Brabant 40 procent en de Droogmakerijen en het Zuidwestelijk akkerbouwgebied beiden 26 procent.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
12 reacties
peter 18 Maart 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/ondernemen/grond/artikel/10873836/Pachtprijzen-in-10-jaar-tot-150-procent-omhoog]Pachtprijzen in 10 jaar tot 150 procent omhoog[/url]
Als dit zo door gaat komen over 10jaar alle producten uit de oostblok (polen, Chechie Romania, Okraine etc.) Nederland heeft niet voor niets al verdragen met Okraine afgesloten m.b.t. vrij handels verkeer! Wij kunnen hier nooit mee concurreren op de lange termijn (als voorbeeld zie de transport sector).
We worden dus langzaam uitgeroeid en dus niet alleen door de pvDd.!!!!!

-Melk onder kostprijs Rfc zegt zelfs tegen haar leden hou de melk maar "de zogenoemde tijdelijke stopstill" .
-kalveren gratis afgeven.
-akkerbouw producten zoals tarwe, gerst, mais etc onder kostprijs verkopen.
- massa moord bij de koeien om onder zogenaamd fosfaatplafond te blijven en in Okraine worden stallen van een kilometer lengte gebouwd met subsidie van hier voor zogenoemde ontwikkelings- hulp en de grote jongens gaan hier mee aan de haal.
-Europese toeslagrechten halveren maar voor oostblok landen die er als laatste bij zijn gekomen en waar delandbouwgrond relatief gartis is zijn dit nog steeds riante bedragen voor de mensen daar maar voor de boeren in Nederland wordt het armoede.

In Nederland vissen de agrarisch achter het net en laten zich uitbuiten door de zogenoemde Elite.

Wie als opvolger wil zo'n financiering of pacht nog betalen?

Het Begin van het EINDE voor de Nederlandse boer
wannes 18 Maart 2017
Ja Peter,klopt man en dit noemen zij vrije markt,laat mij NIET lachen.Er is pas Vrije markt als alle landbouw subsidies verdwijnen.dan kunnen die eurocraten tarwe winnen aan 140 euro de ton.Zij zijn diegenen die ons aan het op eten zijn.
En zij wouden Oekraine bij europa enkel al voor de grond en Grondstoffen en dan zegen poetin is de nieuwe Hitler schaam jullie parasieten
wannes 18 Maart 2017
Zij geven landbouw subsidies om de prijs laag te houden en dan nog veel spelregels uitvinden,waaraan je U aan moet houden en als je dat niet doet dan nemen we onze euro's terug af.wat is nu het verschil met een DICTATUUR!!!!
VRIJHEID EN DEMOCRATIE allemaal leugens
Mohikaan 18 Maart 2017
Noem een politieke partij die het goed voor heeft met de zittende landbouw.
Zelfs binnen het CDA is het rechts kletsen en links plukken.
Leonardo 18 Maart 2017
Plaats bovenstaande reactie's ook op de Boerenbusiness Facebookpagina voor groter bereik.
Abonnee
Vrij grof 19 Maart 2017
Volgens mij doen we dat toch echt zelf hoor om extreem hoge huur en pacht te betalen c.q te bieden.
Maar de wal zal ooit het schip keren
Moi 20 Maart 2017
(vrij grof) verklaar je nader. Of moet de politiek hier meer sturing in geven .
Abonnee
stevia 20 Maart 2017
Moi, dat is simpel. Achter elke transactie hoe hoog of laag ook zit een pachter en een verpachter. En omdat veel mensen nog steeds denken dat schaalvergroting werkt bieden ze tegen de klippen op om maar wat extra land te hebben, en zie eens, weg is je schaalvoordeel. Het uiteindelijke positieve resultaat beland in de zakken van iedereen behalve de boer.
Abonnee
Dreumelke 20 Maart 2017
Peter en Wannes.
We leveren pas echt voor de vrije markt als alle toeslagrechten en gmo subsidies (tuinbouw) terug getrokken worden.
Wat mij betreft zo snel mogelijk.
En dan het volgende.: niemand maar dan ook niemand verplicht ons om te duur land te huren om daar vervolgens op te gaan telen.
Of megastallen te bouwen en dan klagen dat de melk en het vlees nx kosten....
We zijn er echt zelf bij.
Niet de politiek en andere mensen de schuld geven van eigen onkunde.
Abonnee
Vrij grof 20 Maart 2017
Inderdaad Dreumelke, als wij als boeren 1600 betalen voor bouwplan breed te telen en soms nog meer en 3500- 4000 euro voor 1op 3 pootaardappelland dan is het niet zo gek dat een verpachter ook de grens gaat opzoeken .
2% van de vrije waarde dus reken maar uit..
peter 21 Maart 2017
als europese subsidie's worden afgeschaft dan krijg je hele rare situatie's voor mij mag dat wel gebeuren!
Echter als "vrij grof en Dreumelke vrije markt willen dan ook geen beperkende factoren meer zoals;
1fosfaatrechten (laat de zwaar gefinancierde grote jongens maar om kiepen en als de landbouwgrond begint te zaken zal de bank extra kapitaal bijstorting eisen echter boer heeft geen extra kapitaal dus kettingreactie hier zijn bv rabo erg bang voor, want dit kan deze club veel geld gaan kosten. Landbouwgrond wordt momenteel kunstmatig hoog gehouden!!
2geen verplichte vergroening en andere Europese eisen en geen Europees geld meer naar OOST blok (ben bang dat er oorlog van komt)
3 geen verplichte onzinnige NVWA controle's
4vrijheid in bv mest uitrijden
5vrijheid in ondernemen

Dus"vrijgrof en dreumelke" jullie weten helemaal niet waar jullie over praten zeg dan niks.
Abonnee
Vrij grof 21 Maart 2017
Peter, waar staat dat ik vrije markt wil?
Ik schrijf alleen maar wat onze collega 's doen.
Verder zal een rente verhoging van een paar % zn werk al doen.
JN 31 Maart 2017
Ook wij runnen ons akkerbouwbedrijf op pachtgrond. Met het veranderde beleid, door milieu-eisen ed is het van belang de grond in enorm goede conditie te brengen en te houden. Dit, omdat corrigeren nagenoeg niet meer mogelijk is. Hiervoor zijn grondonderzoeken, bemestingsonderzoeken ed nodig. Vervolgens bemestingsstoffen, mineralen, gips, specifieke kalksoorten en ga zo maar door. Helemaal niet erg !! Echter nu wordt wat dat allemaal kost, opgeslokt door pachtverhogingen. 32% erbij. Waar zie je dergelijke verhogingen nog meer ??? Dubbele onkosten, die uiteindelijk, beide, ook nog ten goede komen aan de verpachter. Onbegrijpelijk.
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Achtergrond Grond

'Pacht niet voor natuur waar landbouw bijzaak is'

Nieuws Grond

‘40 procent van pacht niet volgens afspraak’

Nieuws Grond

Landschapbeheer harde eis in pachtcontract bij ASR

Nieuws Grond

Pachtnormen in de lift na goede jaren voor de boer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden