Teelt in startblokken

Is de tijd rijp voor biologische suikerproductie?

14 Juli 2017 - Niels van der Boom - 9 reacties

Na Duitsland en Oostenrijk is ook in Frankrijk een proef gestart met biologische suikerbieten. Dan kan suikerpionier Nederland toch niet achterblijven? Plannen liggen wel op tafel, maar het vorige biologische avontuur van Suiker Unie heeft geen zoete nasmaak.

Eind 2016 maakte Nordzucker bekend in 2017 met de teelt van biologische suikerbieten te starten. Naast het thuisland contracteert het ook bieten in Denemarken. Ook in Oostenrijk ligt een biobieten-plan klaar. Frankrijk, de grootste Europese suikerproducent, sluit zich hier bij aan, op een zeer beperkte schaal. Het start met een driejarige proef.

Akkerbouwers zien de bietenteelt niet graag gaan

Teler wil bieten niet laten gaan
De Franse biologische telersvereniging Gabnor ziet wel wat in het telen van suikerbieten. Volgens voorzitter Simon Hallez zijn er genoeg bietentelers te vinden die de biologische route in willen slaan. “Noord-Frankrijk telt een enorm aantal van 10.000 bietentelers. Het is een goede afwisseling voor granen en levert ons een mooi saldo op. Akkerbouwers zien de teelt daarom niet graag gaan wanneer ze overschakelen op biologisch boeren.”

Alternatieve verwerking zoeken
Dit jaar hebben 7 Franse akkerbouwers de teelt van biologische suikerbieten opgepakt. “In Duitsland en Oostenrijk openen bietenverwerkers hun deuren voor biologisch geteeld product. In Frankrijk is dat niet het geval”, zegt Hallez. “We moeten daarom alternatieve afzetvormen onderzoeken die afzet kunnen garanderen. De volumes zijn te klein om rendabel industrieel te verwerken. Het Agrarisch Instituut van Lille (ISA) voert momenteel een marktonderzoek uit naar de afzet van biosuiker. De proef met biobieten gaat 2 tot 3 jaar lopen. Inmiddels hebben we 30 geïnteresseerde telers in de startblokken staan.”

Gebrek aan afzet
Suiker Unie pionierde vanaf 1999 met de verwerking van biologisch geteelde suikerbieten. Dat project stopte in 2004. 60% van de biobieten werd in Flevoland geteeld. Aanvankelijk werd zelfs gesproken over een aparte fabriek in die provincie, maar die ideeën zijn nooit uitgekristalliseerd door een gebrek aan afzet. In 1 jaar werd genoeg biosuiker geproduceerd om de vraag 2 jaar lang te voorzien van suiker. Daarmee was de teelt niet rendabel genoeg en werd de stekker eruit getrokken.

In Flevoland worden biobieten geteeld voor de appelstroop

Biobieten zijn er al
Ondanks dat Suiker Unie de biobieten vaarwel zei, worden ze nog steeds in Flevoland geteeld. Biologisch Landbouwbedrijf NZ27 in Zeewolde teelt, samen met een aantal collega’s, biobieten voor de productie van appelstroop. Suikerbiet wordt aan de stroop toegevoegd omdat het een goedkope grondstof is en de stroop een friszure smaak geeft. “De vraag naar suikerbieten voor appelstroop neemt toe in heel Europa. Met het huidige areaal kunnen we niet aan de vraag voldoen”, legt Douwe Monsma van NZ27 uit. “We zijn daarom op zoek naar geïnteresseerde collega’s die ook biologische bieten willen telen. Bij een lonend en concurrerend saldo is er zeker interesse denk ik.”

Toch weer biosuiker?
Monsma heeft ook gesprekken gevoerd met Suiker Unie, om de teelt nieuw leven in te blazen. “In het verleden was het geen succes. De vraag naar biologische suiker was toen minimaal”, legt hij uit. “1 dagproductie van de fabriek was voldoende om de gehele markt te voorzien. De markt is echter veranderd. Wellicht zijn er nieuwe mogelijkheden. Ook zijn er andere technieken beschikbaar om suiker uit de biet te halen. In 2018 worden er denk ik nog geen biobieten verwerkt, maar in de verdere toekomst zijn er zeker mogelijkheden.”

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
9 reacties
boer drenth 14 Juli 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10875183/is-de-tijd-rijp-voor-biologische-suikerproductie][/url]
hoe ga je die bieten schoon houden.
J de Loor 14 Juli 2017
Vraag: Van Gilse verkoopt wel biologische kristalsuiker, maar dat is van de laatste jaren, niet 2004. Waar worden de bieten daarvoor verbouwd?
Beetje moe 14 Juli 2017
Ophouden met die onzin, de biologische sector kan niet uitbreiden, de mensen die het werk moeten doen komen allemaal uit het buitenland, hier kun je om meerdere redenen je vraagtekens bijzetten. De gangbare boeren worden zelfs door de LTO zoetjes aan in het gifboerenverdomhoekje geplaatst. Mensen wanneer worden we met zijn allen eens wakker en gaan met een reële kijk op zaken verder in de voedselketen. De bioboeren zijn tegenwoordig niet meer de idealisten van de jaren 80, het zijn begrijpelijkerwijs allemaal keiharde economische ondernemers, hier is niets mis mee maar blij aub het geheel wel in het juiste perspectief bekijken. De huidige bio boer spuit waar mogelijk en zoekt bewust de grenzen van het toelaatbare op en schroomt niet om hier overheen te gaan.
Boer uut Hoes 14 Juli 2017
Wie gelooft er in biologisch?
Ik niet.
Er zijn niet genoeg arbeiders voor
Bovendien totaal niet duurzaam.
Jammer dat consumenten zo voor
de gek worden gehouden.
Hoeveel jaar nog ?
Abonnee
erik 14 Juli 2017
het lijken wat dat betreft wel gangbare boeren, die zoeken ook de randjes van de wet op. Maar goed we moeten elkaar vooral wat gunnen dus zeiken we iedereen die het anders doet maar weer af?
Hypocriet 15 Juli 2017
Was laatst op een feestje, div collega's gesproken waaronder twee bio boeren. Deze stelden letterlijk; als de consument/samenleving wil dat wij ze voor de gek houden met onze bio producten, dan doen we dat!!! Al dat groene gedoe, slaat nergens op, maar wij proberen maximaal te profiteren.
Boer uut Hoes 15 Juli 2017
helemaal gelijk hebben die ,

doet me denken aan een kennis van me verkoopt autobanden,als de klant vier
kante banden wil dan verkoop ik die,
ik zou ze alleem niet aanraden
Jk 15 Juli 2017
Erik, als er een groep is die de andere kant van de sector zwart heeft proberen te maken, dan is dat de bio kant, door zich te profileren als "logisch" en "eerlijk" maak je de burger wijs dat gangbaar onlogisch en oneerlijk is. Dit ondersteund door NGO`s die zaken enorm uit verband trekken om de gangbare sector in een verkeerd daglicht te zetten, het veroorzaken van infectiehaarden van zowel schimmels als insecten die niet afdoende worden aangepakt waardoor de gangbare buren meer moeten bestrijden en dus extra kosten moeten maken, zorgt ervoor dat het onbehagen tussen de bio en de gangbare sector zeker niet kleiner wordt
Abonnee
Flevo Uitje 15 Juli 2017
J de Loor schreef:
Vraag: Van Gilse verkoopt wel biologische kristalsuiker, maar dat is van de laatste jaren, niet 2004. Waar worden de bieten daarvoor verbouwd?

In Duitsland is de teelt van biologische bieten nooit gestopt.
Boer bewust 19 Juli 2017
Jk over onzin gesproken de meeste boeren hebben enorm veel aardappel opslag in hun bieten graan en mais waar weinig aan gedaan word of in het geval van bieten vaak erg laat. Verbeter de wereld begin bij je eigen afval hoop
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
granen noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Nieuws Biologisch

Bionext moet reorganiseren en stuurt directeur laan uit

Achtergrond Biologisch

'Biologische landbouw sluit ogen voor de feiten'

Nieuws biologisch

'Werd te makkelijk gedacht over groei biologisch'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden