Na Duitsland en Oostenrijk is ook in Frankrijk een proef gestart met biologische suikerbieten. Dan kan suikerpionier Nederland toch niet achterblijven? Plannen liggen wel op tafel, maar het vorige biologische avontuur van Suiker Unie heeft geen zoete nasmaak.
Eind 2016 maakte Nordzucker bekend in 2017 met de teelt van biologische suikerbieten te starten. Naast het thuisland contracteert het ook bieten in Denemarken. Ook in Oostenrijk ligt een biobieten-plan klaar. Frankrijk, de grootste Europese suikerproducent, sluit zich hier bij aan, op een zeer beperkte schaal. Het start met een driejarige proef.
Teler wil bieten niet laten gaan
De Franse biologische telersvereniging Gabnor ziet wel wat in het telen van suikerbieten. Volgens voorzitter Simon Hallez zijn er genoeg bietentelers te vinden die de biologische route in willen slaan. “Noord-Frankrijk telt een enorm aantal van 10.000 bietentelers. Het is een goede afwisseling voor granen en levert ons een mooi saldo op. Akkerbouwers zien de teelt daarom niet graag gaan wanneer ze overschakelen op biologisch boeren.”
Alternatieve verwerking zoeken
Dit jaar hebben 7 Franse akkerbouwers de teelt van biologische suikerbieten opgepakt. “In Duitsland en Oostenrijk openen bietenverwerkers hun deuren voor biologisch geteeld product. In Frankrijk is dat niet het geval”, zegt Hallez. “We moeten daarom alternatieve afzetvormen onderzoeken die afzet kunnen garanderen. De volumes zijn te klein om rendabel industrieel te verwerken. Het Agrarisch Instituut van Lille (ISA) voert momenteel een marktonderzoek uit naar de afzet van biosuiker. De proef met biobieten gaat 2 tot 3 jaar lopen. Inmiddels hebben we 30 geïnteresseerde telers in de startblokken staan.”
Gebrek aan afzet
Suiker Unie pionierde vanaf 1999 met de verwerking van biologisch geteelde suikerbieten. Dat project stopte in 2004. 60% van de biobieten werd in Flevoland geteeld. Aanvankelijk werd zelfs gesproken over een aparte fabriek in die provincie, maar die ideeën zijn nooit uitgekristalliseerd door een gebrek aan afzet. In 1 jaar werd genoeg biosuiker geproduceerd om de vraag 2 jaar lang te voorzien van suiker. Daarmee was de teelt niet rendabel genoeg en werd de stekker eruit getrokken.
Biobieten zijn er al
Ondanks dat Suiker Unie de biobieten vaarwel zei, worden ze nog steeds in Flevoland geteeld. Biologisch Landbouwbedrijf NZ27 in Zeewolde teelt, samen met een aantal collega’s, biobieten voor de productie van appelstroop. Suikerbiet wordt aan de stroop toegevoegd omdat het een goedkope grondstof is en de stroop een friszure smaak geeft. “De vraag naar suikerbieten voor appelstroop neemt toe in heel Europa. Met het huidige areaal kunnen we niet aan de vraag voldoen”, legt Douwe Monsma van NZ27 uit. “We zijn daarom op zoek naar geïnteresseerde collega’s die ook biologische bieten willen telen. Bij een lonend en concurrerend saldo is er zeker interesse denk ik.”
Toch weer biosuiker?
Monsma heeft ook gesprekken gevoerd met Suiker Unie, om de teelt nieuw leven in te blazen. “In het verleden was het geen succes. De vraag naar biologische suiker was toen minimaal”, legt hij uit. “1 dagproductie van de fabriek was voldoende om de gehele markt te voorzien. De markt is echter veranderd. Wellicht zijn er nieuwe mogelijkheden. Ook zijn er andere technieken beschikbaar om suiker uit de biet te halen. In 2018 worden er denk ik nog geen biobieten verwerkt, maar in de verdere toekomst zijn er zeker mogelijkheden.”
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10875183/is-de-tijd-rijp-voor-biologische-suikerproductie][/url]
Vraag: Van Gilse verkoopt wel biologische kristalsuiker, maar dat is van de laatste jaren, niet 2004. Waar worden de bieten daarvoor verbouwd?