Het verkoopjaar 2016 was voor granen een jaar met weinig prijsfluctuaties. Dit leidt bij de zuidwestelijke coöperatie CVAV tot een voertarweprijs van 145 euro per ton.
Maal- en zomertarwe kunnen 5 euro per ton meer in hun zak steken. Voor baktarwe behaalde CZAV een poolprijs van 152 euro, dit is inclusief eiwittoeslag, met een HL-gewicht van minimaal 76 kilo/hl en een eiwitpercentage vanaf 12,5 procent. Voor het duurzaamheidsproject Tritiko, waarvan de teelt regionaal bepaald is, wordt 160 euro per ton betaald. Alle prijzen zijn exclusief btw.
Fusarium kort tarwe
Wat opviel aan de oogst van 2016 waren de grote verschillen, zowel in opbrengst als kwaliteit. 'Fusariumaantasting tijdens de bloei, gevolgd door een donkere junimaand lagen hieraan ten grondslag', verduidelijkt CZAV. Dit was het geval in grote delen van Europa, vooral in het noordelijke deel van Frankrijk, België, Nederland en delen van Duitsland. Gelukkig leidde de fusariumaantasting tot slechts beperkte DON-gehaltes in het oogstproduct. Wel had deze aantasting een grote invloed op de kilo-opbrengst en de hectoliter-gewichten.
Extra kosten
Met name de hl-gewichten liepen volgens de coöperatie per verschillende partijen sterk uiteen. De handelsnorm voor maaltarwe is 76 kilo. Daar kon dit jaar niet in alle gevallen aan worden voldaan. Er zijn ook concessies gedaan in de afzet. Eveneens zijn extra kosten gemaakt om partijen homogeen af te leveren. Met hl-gewicht kortingen op de afrekening tot gevolg. Voor maaltarwe onder de 74 en voertarwe onder de 70.
Verwachtingen oogst 2017
Voor oogst 2017 is het wachten op nieuw elan, stelt CZAV. Het weer is hierbij van grote invloed. Indien zich geen problemen voordoen in de grote productiegebieden, verwacht de aan- en verkooporganisatie dat de tarweprijs rustig voortkabbelt. De huidige weersomstandigheden in Europa laten nog geen invloed zien op de markt.
Weer beïnvloedt gerstkwaliteit
Het overgrote deel van de gerst bestaat de laatste jaren uit wintergerst. Nog meer dan bij tarwe hebben de weersomstandigheden hun invloed gehad op de kwaliteit van de gerst, zo geeft CZAV aan. Bij wintergerst uitte zich dat met name in lage hl-gewichten, de handelsnorm 62 werd vaak niet gehaald. Net als bij tarwe heeft dit geleid tot hl-gewicht kortingen bij aflevering. Partijen met een hl lager dan 61 worden met een hl-gewicht korting op de afrekening gecorrigeerd.
Bij zomergerst hebben de omstandigheden met name geleid tot onvoldoende kiemkracht om deze gerst als brouwgerst af te zetten. Alle geleverde zomergerst van oogst 2016 wordt dan ook tegen de voergerstprijs afgerekend.
Voor de oogst van 2017 acht de coöperatie de omstandigheden iets gunstiger. 'Wanneer blijkt dat de geschikte zomergerstrassen brouwwaardige gerst opleveren, zullen we die ook als zodanig afrekenen.' Mogelijk dat door de huidige groeiomstandigheden de kansen op brouwgerst weer toenemen.
Voor de nabetaling betekent dit dat CZAV 7 miljoen euro uitkeert.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10874825/tarwekwaliteit-dwingt-czav-tot-concessies-in-afzet][/url]