Nedato

Analyse Aardappelen

Klikcontracten verslaan de pool bij Nedato

22 Augustus 2024 - Jurphaas Lugtenburg

Nedato heeft de resultaten van het zogeheten Nedato Flex Systeem over oogst 2024 bekendgemaakt. Het bedrijf hanteert daarin vier prijsvormingsystemen: vast prijscontracten, klikcontracten, pool en dagprijs. Die laten onderling een gevarieerde uitbetaling zien, waarbij het gat tussen de hoogste en de laagste gemiddelde prijs €14,50 bedraagt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De gemiddelde gerealiseerde prijs die de leden-telers hebben gerealiseerd bij vaste prijscontracten is €23,50 per 100 kilo, de gemiddelde prijs in de pool komt uit op €33. Op de termijnmarkt met de klikcontracten wisten de telers van Nedato een gemiddelde prijs van €34,45 te realiseren. Verkopen tegen dagprijs komt als 'winnaar' uit de bus met een gemiddelde prijs van €38 per 100 kilo.

In de pool betaalt Nedato overigens wel een toeslag van €2 voor de rassen Innovator, Markies en Lady Anna. Voor Agria is dat zelfs €5. Een inschatting maken van wat de laatste aardappelen in de pool opbrengen, is volgens de organisatie lastig en onzeker. Nedato heeft de pool dit seizoen later uitbetaald dan gebruikelijk. In juni is een voorschot betaald en daar volgt nu een nabetaling op.

Grenzen verlegd
In de toelichting over de gerealiseerde prijzen verwijst Nedato naar de moeizame start van het verkoopseizoen in september, gevolgd door de gestaag stijgende prijzen tot uiteindelijk ruim €60 in juni. "Opnieuw zijn grenzen verlegd en vaste patronen doorbroken. Een betere verdeling van de marges in de keten is een feit. Nu dit vasthouden", motiveert Nedato.

Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden