Een recordhoge graanoogst voor wat betreft tarwe, maïs en soja heeft het Wasde-rapport in petto tijdens de maart rapportage. Daartegenover staat ook een wereldwijde recordvraag naar de drie commodities. Het gevolg is dat eindvoorraden iets hoger uitkomen, wat weer licht nadelig voor de prijs werkt.
Donderdag 9 maart publiceerde het Amerikaanse landbouwministerie zijn maandelijkse Wasde-rapport voor de wereldwijde granenmarkt. Die brengt weinig grote verrassingen voor beurshandelaren en analisten. Toch sloot de CBoT lager voor maïs, soja en tarwe. Laatstgenoemde noteerde het laagste verlies. Soja moest voor het meicontract bijna 11 cent inleveren. Maïs bijna 6 cent.
De ogen van de mondiale granenmarkt zijn nog steeds op Zuid-Amerika gericht. Hoe verloopt de oogst van maïs en soja in Argentinië en Brazilië? Alle oogsten worden door het USDA naar boven bijgesteld, of ze blijven gelijk. Vooral de verwachtingen voor soja in Brazilië zijn naar boven bijgesteld. Van 104 naar 108 miljoen ton. De maïsoogst in dat land ging van 86,5 naar 91 miljoen ton. De grotere oogst doet ook iets met de export. Voor soja stijgt die naar verwachting met 12 procent ten opzichte van vorig jaar. De totale wereldwijde sojaoogst wordt ook met 4 miljoen ton verhoogd, echter meer vraag vangt dat op. Amerikaanse voorraden nemen toe omdat de export afneemt.
De Braziliaanse maïsoogst ligt op een fors hoger niveau dan vorig seizoen het geval was. Bijna 40 procent meer. Naar verwachting verdubbelt hierdoor de export vanuit het land. Ondanks een hogere mondiale voorraad stijgen de voorraden wereldwijd. In de VS wordt fors meer maïs tot ethanol verwerkt echter, de vraag naar maïs voor veevoer neemt af waardoor de eindvoorraad gelijk blijft.
Het USDA schroeft de eindvoorraad tarwe wereldwijd op naar 250 miljoen ton. Een stijging van 1,3 miljoen ton, dankzij meer productie in Argentinië en Australië. Laatstgenoemde bereikt naar verwachtingen een productierecord van 35 miljoen ton in seizoen 2016-2017. Ook op de tarwemarkt is meer vraag waarneembaar. Vooral vanuit India, waarvoor het ministerie de vraag opschroeft tot 5,5 miljoen ton dit seizoen. Een stijging van 1,8 miljoen ton ten opzichte van de vorige rapportage. De Amerikaanse eindvoorraden zijn naar beneden bijgesteld.
Records die behaald worden in de productie vangt de recordvraag naar maïs, soja en tarwe op. Brazilië oogst 'bin-busting' hoeveelheden soja echter, daartegenover staat de grootste Chinese sojavraag ooit. De vraag is dan ook: Hoeveel jaren kunnen akkerbouwers wereldwijd de mondiale vraag bijbenen, die ieder jaar een nieuw record vestigt. Ook voor seizoen 2017-2018 ligt de lat hoog vanwege de gigantische vraag naar grondstoffen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.