Shutterstock

Analyse Granen & Grondstof

Argentijnse tarweoogst lijkt veelbelovend

13 December 2024 - Jurphaas Lugtenburg

De mondiale tarwevoorraad houdt niet over. Tot op zekere hoogte zorgt dat voor een bodem in de markt. Echt een signaal dat de markt doet stijgen komt er ook maar niet. In Argentinië zit het dit seizoen qua weer redelijk mee. De beurs van Rosario verhoogde de opbrengstprognose voor tarwe en merkte op dat maïs en soja goed van start zijn gegaan.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Het maartcontract voor tarwe op de Matif sloot gisteren €1,75 lager op €299 per ton. Op de CBoT sloot tarwe 0,9% lager naar $5.38¾ per bushel. Maïs maakte een scherpere daling door en sloot 1,4% lager op $4.31¾ per bushel. Soja sloot in tegenstelling tot de granen wel in het groen, zij het marginaal. Het was een plusje van een kwart cent en dat bracht de slotkoers op $9.95¾ per bushel.

Dat afgelopen seizoen in Noordwest-Europa geen goed tarwejaar was, komt ook naar voren in de cijfers over de oogst in de Verenigd Koninkrijk. De gemiddelde opbrengst van tarwe in het VK komt uit op 7,3 ton per hectare, zo schrijft AHDB in de definitieve oogstraming. De opbrengst ligt daarmee 10% lager dan vorig seizoen. In totaal dorste boeren in het VK 11,1 miljoen ton tarwe. De oogst komt daarmee 20% lager uit dan vorig jaar. De hectareopbrengst voor koolzaad viel net als tarwe 10% lager uit met 2,8 ton per hectare. Tel daarbij op dat er een kwart minder koolzaad is gezaaid afgelopen teeltjaar en de totale oogst blijft met 824.000 ton 32% achter op vorig jaar.

Gunstig weer
In Argentinië verloopt het groeiseizoen een stuk gunstiger. De beurs van Rosario verhoogde de opbrengstverwachting van tarwe met 500.000 ton naar 19,3 miljoen ton. Het koelere weer in voor het zuidelijk halfrond de lentemaand november en voldoende regen heeft de groei van de tarwe geholpen. De opbrengstramingen voor maïs en soja zijn gelijk gebleven op respectievelijk 50 tot 51 en 53 tot 53,5 miljoen ton. De beurs merkt op dat de groeiomstandigheden voor soja en maïs goed zijn door het gunstige weer. Voor soja en maïs is het groeiseizoen in Argentinië net begonnen. Met de oogst van tarwe is een beginnetje gemaakt en die loopt doorgaans door tot in januari.

Ontbossing
Ontbossingswetgeving in Zuid-Amerika blijft een heikel thema. We zijn geneigd te denken aan de Europese wet waarin de import van producten uit ontboste gebieden wordt verboden en waarvan de inwerkingtreding met een jaar is uitgesteld. In Brazilië is er echter al een moratorium dat het handelaren verbied soja te kopen die komt van percelen waarvoor het Amazoneregenwoud is gekapt. Volgens de boerenbelangenorganisatie Aprosoja pakt die regelgeving in de praktijk niet gunstig uit voor de telers. Aprosoja spreekt in een statement zelfs over een inkoopkartel. "Het sojamoratorium, ondertekend in 2006, werd aanvankelijk gepresenteerd als een oplossing om illegale ontbossing in het Amazonegebied te voorkomen. Het pact is verworden tot een instrument voor economische uitsluiting, waarbij willekeurig producenten werden gediscrimineerd die zich strikt aan de Braziliaanse milieuwetgeving hielden." Eerder dit jaar nam de provincie Mato Grosso een wet aan waarmee bepaalde belastingvoordelen voor bedrijven die zich aan het moratorium houden verdwijnen. Milieuactivisten beschuldigen de sojahandel ervan pogingen te doen om het moratorium - dat volgens wetenschappers en milieubeschermers goed werkt tegen ontbossing - te verzwakken.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden