Eigen foto

Gewastour Arjen Jakobs

'In goede jaren meer risico nemen in uien'

6 April 2022 - Robin de Winter

De Boerenbusiness Gewastour volgt dit jaar weer acht percelen met gele zaaiuien. De deelnemende telers nemen ons mee met de groei van zaai tot oogst en de beslissingen in de teelt. In deze serie bedrijfsreportages stellen wij hen voor. In het derde deel: Arjen Jakobs uit Wezup (Dr).

In het oosten van het land net iets boven Wezup zit het bedrijf van Arjen Jakobs. Op het land van Jakobs zijn aardappelen, uien, suikerbieten en grasland te vinden. Naast zijn passie voor akkerbouw heeft hij ook een groot hart voor het kopen en opknappen van tweedehands trekkers en andere werktuigen.

Meer over:
Bedrijfsbeschrijving Arjen Jakobs

Het totale areaal van Jakobs is 92 hectare, hiervan is 45 hectare aardappelen, waarvan 32 hectare zetmeelaardappelen en dit jaar voor het eerst 13 hectare consumptieaardappelen. Ook teelt hij 28 hectare uien, waarvan 14 rood en 14 geel, 15 hectare suikerbieten en 4 hectare grasland. De grond waarop wordt geteeld, is zandgrond. De zetmeelaardappelen worden 1-op-2 geteeld, consumptie 1-op-4 en de uien 1-op-6.

Arbeidspieken
Op de percelen van het bedrijf zijn twee uienrassen te vinden van Hoza Zaden: de gele uien Hoza en de rode ui Romy. Maatschap Jakobs heeft bijna 30 hectare uien ingezaaid, maar een uienzaaimachine ontbreekt op het bedrijf. Het uienzaaien laat Jakobs doen door de loonwerker, net zoals het mest injecteren, bietenzaaien en bietenrooien. De rest is allemaal in eigen beheer en daarmee doet hij ook loonwerk voor anderen. Zo poot en rooit hij bij veel akkerbouwers de aardappelen. Zijn pootmachine verwerkt jaarlijks bijna 200 hectare. Ook de zaaimachine passeert in het voorjaar de dampalen van diverse agrarische bedrijven. Omdat hij zelf druk is met aardappelen poten, werkt Jakobs samen met een akkerbouwer die bij hem het land klaarlegt voor de aardappelen en zaait een loonwerker zijn uien in. In het najaar rooit Jakobs ook de aardappelen en laad hij uien op als loonwerk bij andere akkerbouwers.

Bewaringscapaciteit
Voor de 32 hectare zetmeelaardappelen op zijn bedrijf is er een afnameschema van september tot en met januari. Dit houdt in dat een deel af land weggaat en de rest op een hoop op de koppakker wordt gelaten. De consumptieaardappelen zijn dit jaar nieuw op het bedrijf. Deze worden dit jaar voor de helft in een buitenbewaring opgeslagen met een doek en stro en worden in de eerste week van december opgehaald. Hiervan wordt 30 ton per hectare op contract geteeld.

In de schuur is er ruimte voor 800 ton uien, waarvan een deel op contract worden afgeleverd in januari. Als de prijs voor januari Jakobs bevalt, gaan de vrije uien eerder weg. Zo niet, dan wordt er in januari tegelijk met de andere uien afscheid van genomen. Er zijn wel plannen om meer opslagcapaciteit te realiseren. Dit komt dan neer op het bouwen van een machinebewaring, waar ook een drukwand in kan om zo ook meer uien te bewaren. Hoeveel ton er op contract wordt geteeld, verschilt per jaar. Heeft de maatschap goeie jaren gehad, dan durft hij meer risico te nemen maar als het maar mager was, teelt hij meer op contract.

Het bedrijf van Arjen Jakobs in Wezup.
New Holland T6030 voor de pootcombinatie.
Uienbewaring waar 800 ton uien in past.
De trekkers waar Arjen mee werkt.
De verzameling van historische trekkers van Arjen.
Grimme DL 1700 uienlader, waar ook loonwerk mee wordt gedaan.
Spuit waar de boom van is verbreed.
Grimme SE 150-60 aardappelrooier, waar ook loonwerk mee wordt gedaan.
Een Deutz 7250TTV voor het klaarleggen van het uienland.

Jakobs ruilt veel land met andere telers in zijn omgeving en komt zo aan dit intensieve bouwplan met de aardappelen en uien. Met deze grondprijzen investeert Jakobs niet gauw in het eigendom van grond. "Je moet proberen van elke vierkante mete een geweldige opbrengst te halen en vanuit die winst meer grond kopen, niet andersom" Wel probeert hij waar nodig de mindere gronden op zijn bedrijf te verbeteren, door de hoge en lage plekken in een perceel aan te pakken en te draineren waar nodig. "De kosten zijn gelijk: zaad, kunstmest en spuitmiddelen liggen erop, nu de opbrengst verhogen".

Het machinepark
Het machinepark bestaat uit veel trekkers die Jakobs nieuw of jong gebruikt koopt. Daarnaast heeft hij de hobby om oldtimers en werktuigen op te kopen en op te knappen. Zo zijn er al meerdere spuiten de afgelopen vijf jaar gekocht, opgeknapt, mee gewerkt en verkocht. Verder heeft Jakobs ook een bewaarcomputer aangeschaft. Eerder deed hij dit door de schuurdeur open te zetten en trek door de bewaring te creëren. Ook zijn er twee haspels op het bedrijf te vinden, al wordt die niet snel gebruikt op de zetmeelaardappelen. De uien krijgen voorrang op het water."Onder de streep kom je vaak niet rijker uit bij die 12 cent per kilo zetmeelaardappelen". Bij uien wordt er pas beregendvanaf het bollen, om dat het water toeomdat daar meer rendement op zit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Robin de Winter

Stagiair bij de Boerenbusiness Gewastour
Regenradar
Powered by Agroweer

Gewastour Aardappelen

Proefrooicijfers: Innovator trekt eindsprint

Gewastour Uien

Proefrooicijfers uien: grote variatie kilo's, minder grof

Gewastour week 41 - aardappel

Kletsnat voorjaar terug te zien op de rooimatten

Gewastour aardappel - week 40

Regen niet voor iedere teler een spelbreker bij de oogst

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden