Eigen foto

Gewastour uien - week 39

Uienoogst vergevorderd, merendeel telers is al klaar

Vandaag 13:30 uur - Jesse Torringa

Het ging de afgelopen twee weken hard in uienland. Telers konden onder goede omstandigheden rooien en de weersomstandigheden bleven ook gunstig voor het laden. Het resultaat is dat de uienoogst van 2024 vergevorderd is en al richting het einde loopt.

Zo blijkt ook bij de Boerenbusiness Gewastour. De uienoogst kwam ietsjes later op gang dan in een 'gemiddeld' jaar door de latere inzaai van het natte voorjaar, maar begin september was het al behoorlijk druk op de percelen. Ondanks dat er af en toe een bui viel zoals medio september geval was, bleven de weersomstandigheden bij menig teler gunstig voor de oogst waardoor de gerooide hectares hard optelden. Dat blijkt wel bij een rondgang langs de deelnemende telers van de Gewastour. In korte tijd is er ontzettend veel werk verricht, ongeacht of dat in het zuiden of het noorden van het land is. Inmiddels zijn dan ook alle tien de Gewastour percelen gerooid en is het gros geladen of achter de planken. 

Verschillende telers zagen dat het gewas eind augustus en begin september erg hard achteruitging. Sommige percelen hadden veel hinder van de hoge schimmeldruk, waardoor het gewas hard sleet. Andere percelen waren er gewoon aan toe om te worden gerooid. Niet gek dat telers onder de huidige oogstomstandigheden dan hun kansen hebben gepakt en veel uien van het land hebben gekregen. Ook de druk van de weersomslag waar we nu mee te maken hebben, heeft meegeholpen om het uienwerk aan de kant te krijgen. "De uien zijn mooi voor de regen binnen", klinkt het bij verschillende telers.

Veel telers hebben naast het Gewastourperceel ook de andere percelen van het land, waardoor het merendeel dan ook echt al klaar is met de oogst van 2024. Wie af land leverde en het moest hebben van de vrachtauto's is bij lange na niet altijd klaar. Verspreid door het land liggen veel percelen nog (deels) in het zwad, omdat er in zo'n beperkte oogsttijd simpelweg niet genoeg vrachtauto's zijn om alle uien op te halen. Dat is dit jaar toch een knelpunt. Veel Gewastourpercelen gingen echter de schuur in. Uienteler Arjen Jakobs heeft zijn Gewastour-perceel in Wezup (Drenthe) begin september al gerooid en afgelopen weekend binnen gehaald, mooi voor de regen. De uien liggen bij hem op het bedrijf in de bewaring.

Uien worden opgeslagen in de bewaring bij Jakobs in Wezup (Drenthe).

In het Friese Kimswerd was uienteler Reinder Hogenhout ook druk in de uien. In de loop van vorige week werden alle uien, inclusief het Gewastourperceel met druppelirrigatie, nog gerooid. Afgelopen weekend en begin deze week wisten ze alles binnen te halen onder mooie omstandigheden. Het Gewastourperceel is een grove partij geworden.
 

Uien rooien in Kimswerd, Friesland. Op het Gewastourperceel werd dripirrigatie toegepast.
Uien laden in Kimswerd, Friesland.
Uien op de inschuurband tijdens het laden in Kimswerd, Friesland.
Uien laden in Wezup (Drenthe) bij Arjen Jakobs.

Ook in Marknesse (Flevoland) heeft uienteler Peter Holster zijn uien binnen gereden begin deze week. Hij zat eerst in het pootgoed en kon daarna zijn uien laden, wederom vóór de regen. Ook dat is een grove partij geworden.

Alle percelen van de Gewastour zijn bemonsterd en volgende week volgt een overzicht van de proefrooicijfers, net zoals ieder jaar bij de Gewastour.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour Uien - week 39

Drukke, maar ook goede week voor uientelers

Gewastour aardappelen - week 38

Eerste Innovators gerooid, nu geduld opbrengen

Gewastour uien - week 37

Veel uien al in het zwad, volgende week topdrukte

Gewastour uien - week 35

Eerste uien liggen in het zwad, nog weinig grofte

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden