Eigen foto

Gewastour Uien - week 39

Drukke, maar ook goede week voor uientelers

Gisteren 17:30 uur - Jesse Torringa

Het groeiseizoen van de uien mocht dan vanaf de start moeizaam verlopen, dat geldt niet voor de oogstperiode. De rooi- en laadomstandigheden waren de afgelopen twee weken goed en daar hebben uientelers optimaal van geprofiteerd, waardoor er een flinke slag is geslagen met de uienoogst van 2024.

De uienoogst verliep die afgelopen weken zeer vlot, zo geven de telers van de Boerenbusiness Gewastour aan. De eerste uien werden begin september al gerooid en de rest volgde snel in de afgelopen weken. Normaliter komt de uienoogst wat meer in etappes en zie je een verschil van het zuiden tot het noorden van Nederland. Maar door de late zaai en dezelfde zaaidata vanwege het natte voorjaar, komt de oogst redelijk gelijk.

Dat is ook terug te zien in de Gewastour. De eerste telers waren weliswaar begin september al begonnen met rooien en laden, maar uientelers Hubert Linders uit het Limburgse Nederweert en Klaasjan Boer uit Kortgene (Zeeland) deden dat pas half september. Ook in het midden en noorden van het land werden rond datzelfde moment ontzettend veel percelen gerooid. Binnen een week tijd had het grootste deel van de deelnemende telers de uien in het zwad. Zo rooiden uientelers Reinder Hogenhout uit het Friese Kimswerd en Ruud Vossebeld uit Beemte Broekland (Gelderland) de uien vlak achter elkaar. Het gros is het erover eens: de rooiomstandigheden en die voor het laden waren erg gunstig.

Uien rooien bij het perceel in Beemte Broekland.

Uienteler Ruud Vossebeld heeft zijn gele uien na een paar dagen op het land ook al opgeladen. "Het gewas was er ook wel aan toe en al helemaal afgestorven", zegt Vossebeld na een bezoek aan het perceel. Hij vertelt dat het een uitdagend seizoen was met onder andere de weersomstandigheden, maar dat hij niet ontevreden is met hoe het uiteindelijk is geworden. "Het is wel een fijne partij geworden en er zit weinig grofte in, maar de kwaliteit is wel goed."

Ook uienteler Klaasjan Boer heeft niet lang gewacht met laden na het rooien. Een kleine week zat ertussen en afgelopen weekend werden daar de uien ingeschuurd.

Uienteler Jacky Dieleman uit het Zeeuwse Philippine heeft de uien in de bewaring zitten. Hij rooide als een van de eerste begin september al de uien, maar kreeg door de neerslag van toen niet de tijd de uien op te laden.

De zaaiuien zijn opgeslagen bij uienteler Jacky Dieleman in de schuur.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour aardappelen - week 38

Eerste Innovators gerooid, nu geduld opbrengen

Gewastour uien - week 37

Veel uien al in het zwad, volgende week topdrukte

Gewastour uien - week 35

Eerste uien liggen in het zwad, nog weinig grofte

Gewastour uien - week 35

Oogst zaaiuien op het punt van losbarsten

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden