Eigen foto, gewastour

Gewastour aardappelen - week 38

Eerste Innovators gerooid, nu geduld opbrengen

24 September 2024 - Jesse Torringa

Het eerste aardappelperceel van de Gewastour is gerooid en de Innovators liggen achter de planken. Andere telers willen ook op korte termijn aan de slag met rooien, maar moeten geduld opbrengen nu het mooie nazomerse weer flink omslaat. Het moment van loofdoding is vrijwel bij alle gevolgde percelen geweest.

"De rooiomstandigheden zijn goed en het perceel was er aan toe om gerooid te worden" vertelt aardappelteler Adriaan Wortman uit Dronten (Flevoland) tijdens het rooien. Vorige week dinsdag zijn ze begonnen met het rooien van hun Gewastourperceel en voor het weekend is het hele perceel er uit gehaald. Alle Innovators zijn ingeschuurd.

Het perceel in Dronten is als eerste gerooid van de deelnemende percelen bij de Boerenbusiness Gewastour. Gezien de pootdata is het moment van rooien zo gek niet, want de aardappelen gingen - ondanks het natte voorjaar - op 14 april de grond in, waardoor het gewas eerder was afgestorven dan het gemiddelde perceel dit jaar. Al bij de eerste proefrooiing in week 32 zat de slijtage er al redelijk in en was het gewas op zijn retour. In die week kwam de netto-opbrengst van het perceel uit op 60,1 ton per hectare. Volgens Wortman is er nog wel wat bijgegroeid, maar het is niet veel meer. "Het gewas en de stengels zijn daarna nog wel even groen gebleven, maar de echte groei was er wel uit. Ik denk dat de kilo's die erbij zijn gegroeid daarom wel meevallen".

Aardappelen rooien in Dronten vanuit de lucht.
Dronefoto van gewastourperceel.
aardappelen worden ingeschuurd.
Aardappelen gaan in de bewaring in Dronten.

Tijdens het inschuren van de aardappelen valt Wortman nog wat op. "De grofte van de aardappelen verschilt wel per plek in het veld. Nu op de band zie je van die echt heel grove aardappelen met lengte en minder kleintjes, terwijl dat net weer anders was. Er zit dus wel echt verschil in opbrengst op het perceel."

Geduld opbrengen
De andere Gewastourpercelen zijn nog niet zo ver dat deze gerooid kunnen worden en die telers lijken ook nog even te moeten wachten. Enkel het perceel in Hank (Noord-Brabant) wordt nog voor de neerslag gerooid, al is het volgens aardappelteler Jacob Branderhorst even afwachten hoe droog de grond alweer is. Op een groot deel van de percelen is pas afgelopen week de eerste keer loofdoding toegepast en een kleiner deel staat zelfs nog wat groen. Enkelen hoopten, ook gezien de kalender en hun grondsoort, eind september of begin oktober te beginnen met het rooien van hun Innovators.

De weersomslag die de komende dagen wordt verwacht, zorgt echter voor een stok tussen de wielen. Er wordt behoorlijk wat regen verwacht en daardoor schuift het rooien sowieso voorbij begin oktober, mits de weersvoorspellingen uitkomen natuurlijk. Bij de meeste telers is Innovator pas het eerste ras die zij kunnen rooien en sommigen hebben een behoorlijk areaal. Meerdere deelnemende telers geven aan dat zij geen trek hebben in de taferelen van vorig seizoen en denken daar gauw aan terug, al kan een weersvoorspelling ook zo weer veranderen en oktober duurt tenslotte nog even.

Weerpluim KNMI, De Bilt.       Bron: KNMI
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Regenradar
Powered by Agroweer

Gewastour Aardappelen

Proefrooicijfers: Innovator trekt eindsprint

Gewastour Uien

Proefrooicijfers uien: grote variatie kilo's, minder grof

Gewastour week 41 - aardappel

Kletsnat voorjaar terug te zien op de rooimatten

Gewastour aardappel - week 40

Regen niet voor iedere teler een spelbreker bij de oogst

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden