De vele neerslag in de eerste helft van het groeiseizoen lijkt bij het ras Innovator te resulteren in een bovengemiddelde knolzetting. Lijkt, want op de later gepote percelen is de knolzetting nog aan de gang. Op andere percelen zijn de eerste aardappelen al boven de 50 millimeter in omvang. Het contrast is dit groeiseizoen zo gigantisch groot.
Veel vocht aan het begin van het groeiseizoen betekent in de regel een goede knolzetting en dat lijkt dit natte voorjaar weer te worden bevestigd. Het aantal knollen per plant bij de Gewastourpercelen is met gemiddeld zo'n 8 tot 9 bovengemiddeld vergeleken andere jaren. Soms zitten er meer dan 11 knollen aan een plant, al is dit op de verzopen delen of slechte structuurplekken uiteraard een stuk lager.
De opgetrokken planten (zien foto's) zijn op de plekken waar een redelijk gewas staat. Vorig seizoen (2023) kwam het gemiddelde knolaantal uit op zo'n 5 á 6 aardappelen in de Gewastour. Dat groeiseizoen startte ook erg nat, maar het daaropvolgende schrale weer na het poten leidde tot droogte in de rug en daarmee voor een ondergemiddeld knolaantal. In het seizoen 2022 kwam het knolaantal uit op gemiddeld zo'n 7 á 8 knollen.
Flinke bossen met knollen
Een groot deel van de Gewastourpercelen is in de tweede week van mei gepoot. Bij deze percelen zie je dat het gewas zowel boven als de knollen in de aardappelrug flink zijn ontwikkeld dankzij het Hollandse zomerweer van de afgelopen weken. Dat is goed te zijn bij aardappelteler Daan Tap in het Gelderse Elst, die zijn perceel begin mei heeft gepoot. "Ik heb denk ik gemiddeld 10 knollen aan een plant zitten. En de eerste 60 millimeter opwaarts zitten er al aan" vertelt Tap, die aangeeft dat zijn Innovators er prima opstaan. "Het is wat lastig te vergelijken met andere jaren, omdat dit pas het derde jaar is dat we het ras hebben. Vorig jaar stond het wel een stuk minder goed dan nu".
Ook in het Noord-Brabantse Eethen is het groeizaam voor de aardappelen. Op het Gewastourperceel daar zaten de grootste knollen op 40 millimeter volgens aardappelteler Jacob Branderhorst.
Nog veel gebeuren
Ook zijn er percelen bij de Gewastour dit seizoen wat later gepoot dan de tweede week mei door het aanhoudende natte voorjaar. Daarnaast viel de groei door de overvloed aan vocht vies tegen aan vlak na het poten. Op deze percelen, en soms pleksgewijs, is de knolzetting pas net geweest of eigenlijk nog aan de gang. In het Gelderse Leuth bij aardapelteler Wouter Vierboom is de knolzetting nog bezig.
Bij aardappelteler Gybert Doggen uit het Brabantse Wouw is de knolzetting net geweest. Bij het optrekken van twee planten op het perceel zaten er een keer 6 en 10 aardappelen aan een plant.
Op het Gewastourperceel IJzendijke (Zeeland) is het verschil in groeistadia binnen het perceel erg groot. Een deel staat in bloei en daar kan je in de aardappelrug al knollen vinden, op een ander deel niet. Hier heeft aardappelteler Brian Salomé door de vele neerslag later in het voorjaar een deel van zijn perceel opnieuw gepoot. Hier zijn de aardappelen nog een stuk minder ontwikkeld en is de knolzetting nog bezig.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.