De zaaiuien hebben de groei te pakken met de huidige weersomstandigheden. De pijpen maken lengte, zowel de eerder als later gezaaide percelen. De slechte structuur, wateroverlast, maar ook vrijlevende aaltjes laten zich wel gelden op de percelen. Telers van de Boerenbusiness Gewastour zijn inmiddels al begonnen tegen trips en proberen hun gewas gezond te houden.
Met het natte en late voorjaar ging het allesbehalve vanzelf in de eerste weken van de uienteelt. De vele regen tastte bijna elk perceel wel op een of andere manier aan, of het nu wateroverlast was of dat bodem- en contactherbiciden iets te goed hun werk deden. Dat geldt op zowel de eerder gezaaide percelen in april als rond begin mei. Bovendien geven telers aan dat door het vele vocht de vrijlevende aaltjes in sommige gebieden de groei ook een tik geven. Inmiddels lijkt met de huidige weersomstandigheden het tij grotendeels gekeerd. Het vele vocht en de warme periode van de afgelopen week doet het uiengewas goed, merken diverse telers van de Gewastour op. Zij zien het loof ontzettend hard groeien en er zijn sinds de langste dag soms nog twee pijpen bijgekomen.
De zaaiuien bij Jacky Dieleman in Philippine maken een groeispurt door. "De uien groeien ontzettend hard. Eindelijk. De uien groeien als kool, kan je wel zeggen. Maar dat moet ook, want we zijn natuurlijk later dit seizoen." Wel geeft Dieleman aan dat niet iedere plek van het perceel de groei te pakken heeft. "Waar veel planten staan, daar groeien ze en staan ze er mooi op. Maar de verzopen plekken, dat valt echt niet mee. Dat telt allemaal wel mee natuurlijk." Ook is Dieleman begonnen met gewasbescherming toe te passen tegen valse meeldauw. "De pijpen raken elkaar en ik heb tweemaal preventief tegen valse meeldauw gespoten. Bovendien zit ook Batavia tegen trips er sinds vorige week op."
Nat voorjaar overal terug te zien
Dat de zaaiuien de groei te pakken hebben, ziet ook Tom Langenberg, accountmanager bij De Groot en Slot in Midden-Nederland. "Je ziet eindelijk dat alles hard groeit en de pijpen omhoog schieten. Dat geldt ook voor de later gezaaide percelen. Al blijft op deze percelen een achterstand vaak goed zichtbaar. Wel zie je helaas de slechte structuur overal terug na dit natte voorjaar. Op sommige plekken is de structuur dusdanig slecht of heeft het zolang onder water gestaan, dat verstikking optreedt in de zaaiuien. Daar zie je bijvoorbeeld bacterieziek."
Ook Langenberg geeft aan dat diverse percelen toch wel een tik hebben gehad van de onkruidbestrijding. Telers wilden en moesten ook wel wat doen tegen onkruid, maar waren in sommige gevallen net iets te vroeg door het nog prille gewas. Het groeizame weer vraagt ook extra aandacht om het gewas gezond te houden, vertelt Langenberg. "Wees alert. Het gewas groeit hard en daardoor is de plant ook vatbaarder voor ziektes.
Groeizaam
In Marknesse (Flevoland) heeft uienteler Peter Holster de groei bijgehouden. De laatste vijf dagen is het gewas hard gegroeid. Met een spuitbus heeft hij de pijpen wit gemaakt en na vijf dagen de plant opnieuw bekeken. Daarin is een groot deel van de pijp niet meer wit, zoals op de afbeeldingen hieronder.
Ook de zaaiuien bij uienteler Jan Berend Biesheuvel in Zeewolde (Flevoland) groeien hard. Op de linker afbeelding de uien op 1 juli, rechts op 4 juli.
Afgelopen maandag is ook uienteler Reinder Hogenhout in het Friese Kimswerd gestart met het toepassen van gewasbescherming tegen valse meeldauw.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.