Het is alle hens aan dek bij het aanpakken van phytophthora in de aardappelen. De schimmel slaat in steeds meer prille aardappelgewassen toe en wordt verspreid door Nederland al geconstateerd. Telers konden echter maar moeilijk over het land komen met hun veldspuit vanwege de verzadigde spuitsporen. Bovendien moeten ook de net bovengekomen aardappelen vaak nog worden aangefreesd.
Het is net juni, maar phytophthora slaat al vroeg in het seizoen agressief om zich heen in verschillende gebieden van ons land. Er worden verschillende mate van aantastingen op het blad gevonden en er zijn zelfs al haarden geconstateerd. Dat melden verschillende partijen uit de sector, zoals Bayer CropScience en BO Akkerbouw.
De infectiekans van phytophthora in het aardappelgewas lag de afgelopen weken hoog met de vochtige weersomstandigheden en temperatuur. Daarnaast schieten de stengels als paddenstoelen uit de grond. Dat maakt het gewas kwetsbaar en zorgt ervoor dat preventieve bespuitingen al snel werking verliezen door het vele, nieuwe blad. Daar komt nog eens bij dat door de vele neerslag niet overal direct met de veldspuit kon worden gereden om het gewas te beschermen. Afhankelijk per gebied, zijn de bladnatperioden ook nu nog erg lang en blijft het vochtig.
Latent ziek pootgoed en veel opslag
Dat telers soms niet eens de kans krijgen merkt ook brancheorganisatie BO Akkerbouw op. Wat betreft phytophthora kregen zij de eerste signalen van de schimmel in de tweede helft van mei binnen en met name in de zuidelijke regio's van ons land. Hier werd vooral in de vroegere consumptieaardappelen, dat al echt een gewas is, aantastingen gevonden. "Ook opvallend was dat het percelen betrof waar onder het plastic geteeld werd", vertelt Geert Pinxterhuis, projectleider Actieplan Plantgezondheid bij de brancheorganisatie. Daarbij wordt er in eerste instantie gedacht aan latent ziek pootgoed.
Voor latent zieke pootaardappelen is al vaker gewaarschuwd sinds afgelopen najaar, nadat knolphytophthora tijdens de oogst zichtbaar werd. Naast deze bron van verspreiding is ook de vele aardappelopslag van afgelopen groeiseizoen een primaire bron van de phytophthoradruk. Pinxterhuis constateert dat er vrij veel opslag staat door het verloop van afgelopen seizoen. Lang niet alle percelen konden worden gerooid en ook tijdens de moeizame oogst zijn er aardappelen achtergebleven in het veld. Die staan inmiddels al even boven tussen andere gewassen. De situatie is bijzonder zorgelijk, zeker met het huidige weer waarin de schimmel goed gedijd, legt de brancheorganisatie uit. Zij adviseren telers dan ook om middelen met verschillende werkingsmechanismen met elkaar af te wisselen en af te stappen van het 'bekende blokkenschema', waarin één middel meerdere keren achter elkaar wordt gebruikt.
Telers zitten er bovenop
Aardappeltelers van de Boerenbusiness Gewastour zijn vanwege de hoge ziektedruk en de hoge infectiekans al druk in de weer met preventieve gewasbescherming. Zij zien dat het gewas ontzettend hard groeit en om ook het nieuwste blad goed te beschermen, zitten zij er kort op met hun interval. Dat vertelt teler Ruud Steinbusch uit Voerendaal (Limburg). "We zijn alweer toe aan onze derde phytophthorabespuiting van het seizoen. De aardappelen die boven staan groeien erg hard dus het is ook hard nodig." De weersomstandigheden blijven ook deze week weer gunstig voor phytophthora in de omgeving waar Steinbusch teelt. "Ze geven voor woensdag weer regen op. Gelukkig kunnen we hier weer rijden in het veld".
Veel aardappeltelers op de zwaardere gronden moeten nog aanfrezen, doordat zij de kans niet kregen met het weer. De aardappelen staan soms al enige tijd boven en zijn hard gegroeid. Ondanks dat veel planten of een deel daarvan weer onder worden gefreesd, voert het gros van de telers van tevoren een preventieve phytophthora bespuiting uit. Zeker wanneer het gewas al langere tijd boven staat, behoorlijk groot is en de ziektedruk in de omgeving hoog is, is een bespuiting zeer verstandig. Maar breekt het gewas net wel en niet door, frees je het er daarna helemaal onder met grond en is phytophthora niet aanwezig in het gebied? Dan kan je de bespuiting beter besparen voor later dit seizoen, legt Sander Uwland van Bayer CropScience uit. "Je moet ook aan het einde van het seizoen je aardappelen kunnen beschermen." Daarnaast benadrukt Uwland dat de situatie omtrent de schimmel echt niet onderschat moet worden in het veld. "Blijf je percelen controleren, want de situatie is verontrustend met wat we nu al constateren in verschillende gebieden".
Ook aardappelteler Daan Tap uit het Gelderse Elst heeft vandaag (maandag 3 juni) weer met de veldspuit preventief tegen de schimmel gespoten. Dit was zijn tweede bespuiting van het seizoen en ook hij houdt een strak spuitschema aan.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.