Hevige regenbuien trokken afgelopen etmaal over ons land en zorgden voor de zoveelste keer dit seizoen voor veel water op de percelen. Noord-Holland kreeg het meeste water te verduren, maar ook elders in het land viel ruim een maandsom. In delen van Groningen en Friesland viel afgelopen maandag lokaal meer dan 70 millimeter. Veel percelen stonden blank en bezorgden de gedupeerde akkerbouwers veel werk en bovenal veel zorgen over opbrengstverlies en financiële schade.
Er lijkt geen einde aan de hevige regen- en hagelbuien te komen dit groeiseizoen. De maand juni is nog niet aangebroken en in verschillende regio's van het land heeft de vele regen invloed gehad op het zaai- en pootmoment, de structuur en de gewassen die er wel in zitten. Afgelopen etmaal was het opnieuw raak, waarbij hevige buien sinds dinsdagmiddag van het zuidoosten naar het noordwesten trokken.
De meeste neerslag viel in provincie Noord-Holland in Wieringermeer en Breezand, waarbij lokaal zelfs 80 millimeter aan regen viel. Opnieuw staan daardoor percelen onder water. Maar ook elders in het land zoals het oosten en midden van Nederland, is het opnieuw zeiknat. In het Noord-Brabantse Eethen viel 65 millimeter laat aardappelteler Jacob Branderhorst weten. Via het weerstation van AgroExact is de piekbui goed te zien (afbeelding hieronder). In Leuth (Gelderland) viel bij aardappelteler Wouter Vierboom 44 millimeter, terwijl niet ver daar vandaan op het Gewastourperceel in Elst 30 millimeter. Ook in Zuidelijk-Flevoland viel er bij uienteler Jan Berend Biesheuvel in Zeewolde zo'n 30 millimeter.
Het zuiden had dit groeiseizoen tot nu toe gemiddeld het meeste water te verduren gehad, maar volgens enkele gewastourtelers valt de neerslag mee in vergelijking met de eerdere weersvoorspelling van gisteren. Zo is er in het Zeeuwse Philippine sinds 1 januari al bijna 450 millimeter aan neerslag gevallen. In het hoge noorden en noordoosten zijn de minste millimeters gevallen vannacht, maar dat was een dag eerder wel anders.
Lokaal 90 millimeter
De hevige en vele regenbuien die vrijwel het hele land bedekte, komen een dag nadat het noordwesten van Groningen en een deel van Friesland werden getroffen door hevige en langdurige regenbuien. Lokaal viel er zelfs tussen de 60 en 90 millimeter in het grensgebied tussen Friesland en Groningen, een regio met veel akkerbouw (ook terug te zien op de neerslagkaart). Veel recent gepote aardappelpercelen hebben een langere tijd water tussen de ruggen gehad en de grond is volledig verzadigd en afhankelijk van de grondsoort verslempt. Ook percelen met suikerbieten, zaaiuien en andere jonge gewassen hebben flinke schade opgelopen. Datzelfde geldt voor de verschillende regio's die afgelopen etmaal veel water hebben gehad. Wat de totale schade wordt is lastig te zeggen, daarvoor is het nu nog te vroeg.
The day after
— Kor Berghuis (@KorBerghuis) May 21, 2024
Meeste water is wel weer weg, maar de grond is verzadigd. Aardappelruggen compleet weggespoeld. Uien en suikerbieten percelen zijn dicht geslempt. #oogst24. In dik een uur tijd hebben de gewassen een beste dreun gekregen. Afwachten wat de schade is. #triest pic.twitter.com/sHftjmc7SN
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.