Eigen foto

Gewastour Ruud & Lotte Steinbusch

'Vernieuwing en diversiteit van essentieel belang'

25 April 2024 - Redactie Boerenbusiness

In het akkerbouwbedrijf van Ruud Steinbusch en zijn dochter Lotte staan vernieuwing en diversiteit centraal. De deelnemers aan de Boerenbusiness Gewastour streven naar een aanpak waarin ze niet gebonden zijn aan kalenderlandbouw, maar juist flexibel inspelen op de natuurlijke processen. Sinds kort telen zij ook zonnebloemen, waarbij er volgens Lotte heel wat stappen worden ondernomen om te zorgen dat de zonnebloempit op het broodje bij de bakker terechtkomt".

Ook dit groeiseizoen 2024 volgt de Boerenbusiness Gewastour weer tien percelen met Innovator fritesaardappelen. Van het poten tot de oogst nemen de deelnemende akkerbouwers ons mee in de teelt en beslissingen die zij nemen gedurende het seizoen. In deze serie interviews maken we iedere keer kennis met één teler, zijn bedrijf, visie en strategie. De Limburgers Ruud en Lotte Steinbusch zijn inmiddels bekende deelnemers aan de Gewastour.

Meer over:
Bedrijfsomschrijving Ruud en Lotte Steinbusch

Ruud Steinbusch heeft een akkerbouwbedrijf in het Zuid-Limburgse Voerendaal. Zijn dochter Lotte ondersteunt hem daarbij. Het bedrijf omvat een veelzijdigheid aan activiteiten waaronder; akkerbouw, loonwerk, grondverzet en cultuurtechnische werken. Op hun areaal van in totaal 120 hectare telen ze niet alleen gangbare gewassen – zoals granen, bieten en aardappelen – maar zijn zij sinds kort ook actief met zonnebloemen, veldbonen en kikkererwten.

Diversiteit in gewassen
"De belangrijkste gewassen binnen ons bedrijf zijn de bieten en aardappelen. De granen dienen als rustgewas. De veldbonen zijn voor Albert Heijn en de zonnebloemen zijn weer een eigen project dat we met onze partners in een projectgroep hebben opgezet", lacht Ruud. "De teelt van zonnebloemen hebben we bij ons in de buurt nog niet eerder gezien." "Daarbij werken we ook samen met een lokale bakker die de pitten gaat gebruiken op zijn brood", gaat Lotte verder. "De teelt van de zonnebloemen zelf is niet de grootste uitdaging, maar na de oogst van de zonnebloemen moeten er heel wat stappen worden ondernomen om te zorgen dat de zonnebloempit op het broodje bij de bakker terechtkomt".

De diversiteit in het bedrijf gaat verder dan alleen de gewassen. Steinbusch voert ook loonwerk uit voor akkerbouwers, fruittelers en veehouders in Zuid-Limburg. "Zo assisteren we fruittelers bij het aanleggen van percelen en voeren werkzaamheden uit als mestinjectie en het trillen van palen. Binnen ons gebied zien we steeds meer druiventelers. Dit zorgt voor een mooie afwisseling in ons werk gedurende het seizoen. In april zijn we bezig met bieten zaaien en aardappelen poten, gevolgd door de druivenaanplant in mei. Deze variatie past heel goed bij onze visie op diversiteit en vernieuwing in de landbouw."

Ras Innovator
Het aardappelperceel dat Boerenbusiness tijdens de Gewastour volgt, is er een van 9,5 hectare Innovator. Een perceel dat gelegen is aan de boerderij. Dit is ongeveer een vierde deel van de 40 hectare fritesaardappelen die Ruud en zijn dochter verbouwen. Lotte: "Voorheen teelden we Fontane, maar vanwege de eerdere afrijping van Innovator zijn we op dit ras overgestapt. Nu is er iets meer spreiding in het oogstseizoen en zijn we niet genoodzaakt om alles in oktober te rooien. We kunnen half september beginnen met het rooien van Innovator. Dit geeft één of twee weken ruimte tijdens de oogst. We telen één op vier en proberen voor de bieten en aardappelen een voorvrucht als granen te hebben. Dat lukt niet altijd. Zo staan er nu bieten na de aardappelen. We telen alle gewassen op lössgrond, waarbij het belangrijk is dat we groenbemesters laten staan in verband met het voorkomen van erosie."

"We bewaren de aardappelen zelf bij ons in de loods", vervolgt de akkerbouwer. "In plaats van een speciale bewaarplaats gebruiken wij stro tegen de drukwand als isolatie. In deze loods bewaren we de aardappelen tot eind januari, begin februari." Lotte en haar vader geven aan dat ze de aardappelen niet langer willen bewaren. "Alle voorjaarswerkzaamheden komen dan langzaam weer op gang, waaronder het kunstmest strooien en mest injecteren. We willen dan graag klaar zijn met de aardappelen. Het is een bewaring waarin ook granen worden bewaard. Wij telen een derde op contract, een derde in een pool en een derde deel vrij."

Lotte en haar vader hebben al een aantal jaar een beregeningshaspel. "Deze gebruiken we in de aardappelen en in de uien. Als het nodig is, komt hij naar buiten, maar we beregenen alleen tijdens de knolzetting van de aardappelen of voor de opkomst van de uien. Het grondwater hier zit op 160 meter diepte, dus we beregenen met leidingwater."

Gewasbescherming en beregening
Lotte en haar vader zijn onlangs overgestapt naar een veldspuit uitgerust met een Wingssprayer, waar ze nu extra aandacht aan besteden om de driftreductie te verbeteren. Daarnaast zijn ze overgegaan van een zelfrijder naar een getrokken spuit. Voor de bestrijding van phytophthora maken ze gebruik van het BOS-systeem van Agrifirm. Daarnaast passen ze camera-gestuurd schoffelen toe. In de bieten streven ze naar het gebruik van meer mechanische methoden in plaats van gewasbescherming.

"De voorvrucht van de fritesaardappelen op het Gewastour-perceel is tarwe. Na de tarwe komt er bemesting op. Hierna zaaien we gele mosterd in. In het voorjaar komt hier de basismesting overheen. Wij ploegen nooit bij de aardappelen. Het enige moment dat wij de ploeg pakken is na de oogst van graan en bieten. Ook dat is pas iets van de laatste jaren, we zitten hier in een heuvelachtig gebied."

Visie en uitdagingen
Lotte vertelt dat ze het grootste gedeelte van de week werkt als HR-consultant. Daarnaast is ze thuis werkzaam in het bedrijf. "Dit houdt de week lekker divers. Het is een uitdaging om ieder jaar weer de beste opbrengst uit onze gewassen te halen. We houden ook wel van een beetje risico. Het hoeft voor ons niet altijd volgens een standaardprocedure te gaan."

De visie van vader en dochter is om niet te veel afhankelijk te zijn van kalenderlandbouw. Hiermee bedoelen ze dat ze niet vasthouden aan strikte data voor bijvoorbeeld het rooien van de aardappelen of het bewerken van het land. "Ik ben ervan overtuigd dat de grootste uitdaging ligt in het educatieve aspect, namelijk de consument laten begrijpen dat landbouw een natuurlijk proces is", aldus Ruud. "Als teler kun je niet altijd werken volgens een vast schema. Het is voor de agrarische sector een uitdaging om de consument meer te betrekken bij het natuurlijke proces van voedselproductie en hen bewust te maken van het product dat ze voor hen telen."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Gewastour Aardappelen

Proefrooicijfers: Innovator trekt eindsprint

Gewastour Uien

Proefrooicijfers uien: grote variatie kilo's, minder grof

Gewastour week 41 - aardappel

Kletsnat voorjaar terug te zien op de rooimatten

Gewastour aardappel - week 40

Regen niet voor iedere teler een spelbreker bij de oogst

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden