Eigen foto

Gewastour uien - week 16

Uientelers slaan grote slag, maar ideaal ging het niet

16 April 2024 - Jesse Torringa

Na lang geduld te hebben gehad, konden uientelers van de Boerenbusiness Gewastour eind vorige week eindelijk flinke meters maken met het inzaaien van de uien. Ideaal was de grond niet na de vele neerslag sinds september vorig jaar, maar het viel niet tegen. In Kortgene (Zeeland) waar het eerste perceel twee weken geleden werd gezaaid, hikt een deel van de jonge plantjes tegen een dikke korst aan.

Het was even afwachten hoe toelaatbaar de grond zou zijn na alle neerslag van de afgelopen tijd, maar er is behoorlijk wat zaaizaad de grond in gegaan tot het grote regenfront afgelopen maandag langs kwam. Diverse uientelers van de Gewastour konden aan de gang en hebben een deel of zelfs in enkele gevallen hun complete areaal kunnen zaaien.

Niet langer wachten
Uienteler Peter Holster uit Marknesse (Flevoland) heeft afgelopen weekend zijn kans gegrepen. Bij hem is het Gewastourperceel van ruim 5,5 hectare helemaal gezaaid. "Ik zat eerst wel even te twijfelen of we moesten zaaien. Maar vorig jaar hebben we ook al zo'n laat voorjaar gehad en toen hadden we nog een redelijke winter achter de rug. Deze winter hadden we dat niet met alle neerslag. Gezien het natte weer wat er weer aan zat te komen, wilde ik niet langer wachten en leek het mij verstandig door te pakken", vertelt Holster.

De omstandigheden voor grondbewerking en zaai waren redelijk, maar ideaal was het niet. "Je kunt ook niet altijd wachten tot de grondbewerking en zaaiomstandigheden perfect zijn. Al helemaal niet na zo'n winter, dan moet je gewoon tevreden zijn met wat minder. Het zaaien ging verder prima, maar de grond was wat ruller en grover dan we anders gewend zijn." Het ras dat is gezaaid is Hyway met 3,95 zaaieenheden per hectare. Voorgaande seizoenen zaaide Holster 3,6 eenheden uienzaad en toen werden de uien vrijwel altijd grof. Nu wil hij kijken hoe dit uitpakt bij meer eenheden per hectare.

Uien zaaien in Marknesse (Flevoland).

Ook op de lichtere grond in Lepelstraat (Noord-Brabant) heeft uienteler David de Wit uien gezaaid van het ras Barito. Dat ging naar omstandigheden zeer vlot. "We konden gelukkig nog zaaien afgelopen zaterdag. Met oog op een vroege oogst was het ook zeker tijd voor het zaaien van dit ras", vertelt De Wit. "Het is hele lichte grond en we hadden het in het najaar geploegd. Een keer met de sneleg erover heen en het lag er heel mooi bij."

De teler heeft enkel dit perceel heeft kunnen zaaien vanwege de tijd. Het andere perceel, dat bij de Gewastour wordt gevolgd, is nog niet gezaaid. Maar wanneer het weer het toelaat, duurt dat niet lang meer. "Deze grond is een stuk zwaarder. We hebben het in september geploegd en na een week droog weer er met de rotorkopeg overheen gegaan. Dat perceel ligt heel mooi vlak en ik verwacht dat we na het sneleggen ook daar mooi in de vaste grond kunnen zaaien. Maar dat wordt dus wel pas na de regen van deze week."

In het Zeeuwse Phillipine was uienteler Jacky Dieleman aan het zaaien en heeft Arjen Jakobs op de zandgronden in Drenthe een start kunnen maken met de inzaai. Alleen dat gaat niet voor elke regio op. In verschillende regio's verspreid door Nederland was de grond nog niet bekwaam genoeg door de nattigheid en moet er voorlopig weer geduld worden opgebracht. Zo vertelde uienteler Ruud Vossebeld uit Beemte Broekland (Gelderland) dat het zaaien dit weekend niet ging lukken door de te natte ondergrond. Percelen werden tegen het eind van het weekend goed begaanbaar, maar met de aangekondigde regen zijn zij er niet meer aan begonnen.

Hinder van korst
De eerste zaaiuien staan inmiddels ook al boven. Al hebben deze wel hinder van een korst, vertelt Klaasjan Boer uit Kortgene (Zeeland). Twee weken geleden werd daar het eerste perceel van de Gewastour gezaaid Door de vele neerslag, gevolgd door hard drogend weer, is er een korst ontstaan op het perceel. Daardoor komen niet alle scheuten door de korst komen vertelt Boer. "De eerste staan inmiddels boven, maar een deel zit ook onder een korst. De structuur is waardeloos geworden door de vele neerslag, maar gelukkig komt de regen op tijd". Zorgen over veel plantuitval heeft Boer daarom niet. "Ze hebben nog voldoende groeikracht en zitten nog maar net tegen een korst aan. Met de voorspelde regen verwacht ik dat het wel goed komt".

De eerste zaaiuien breken door de scheuren op het perceel in Kortgene (Zeeland)
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Regenradar
Powered by Agroweer

Gewastour Aardappelen

Proefrooicijfers: Innovator trekt eindsprint

Gewastour Uien

Proefrooicijfers uien: grote variatie kilo's, minder grof

Gewastour week 41 - aardappel

Kletsnat voorjaar terug te zien op de rooimatten

Gewastour aardappel - week 40

Regen niet voor iedere teler een spelbreker bij de oogst

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden