De zaaiuien vliegen er in rap tempo uit deze week, of ze nou gestreken zijn of niet. In Drenthe leverde dat een mooi vol zwad op. Ook op de percelen waar de uien nog vast staan, wordt er snel gerooid. Daardoor kan oogstseizoen 2023 de boeken ingaan als kort en vlot.
In een korte tijd zijn er al heel wat uienpercelen gerooid. Al zes van de tien uienpercelen zij gerooid bij de Boerenbusiness Gewastour. Door het late voorjaar is het uienzaad van het zuiden tot het noorden voor een groot deel in dezelfde periode (eind april tot medio mei) de grond ingegaan. Dat zorgt er nu voor dat de uienoogst in het gehele land redelijk samenvalt, terwijl traditioneel gezien het zuiden eerder begint. Op een deel van de percelen was de grond alweer te hard om uien te rooien, maar de (onweers) buien van gisteren en vannacht (12 september) hebben de bovenste laag weer zacht gemaakt.
Gewacht op lagere temperatuur
De eerste percelen werden vorige week al gerooid en inmiddels is het eerste perceel in Zeewolde (Flevoland) binnengereden. Teler Jan Berend Biesheuvel gaf aan dat hij vanwege de hoge temperatuur wachtte met het landen van de uien, omdat dit te kwaliteit niet ten goede kwam. Nu de temperatuur eindelijk gedaald is en de uien ongeveer een week hebben gelegen in het zwad, heeft hij de gele uien binnengereden.
Deze week zijn er een behoorlijk aantal percelen van de Gewastour geoogst. Maandag werden in Philippine (Zeeland) de uien gerooid en ook op het zand in het Drentse Wezup lag een deel van de uien in het zwad. Uienteler Arjen Jakobs gaat uit van een goede opbrengst op zijn perceel in in Wezup, dat midden april al ingezaaid was. Proefrooien leverde een opbrengst van rond de 80 ton per hectare op. Maar er zijn ook mindere plekken op het perceel vertelt Jakobs. "Ongeveer 2 hectare van het perceel hebben we gerooid. Dat ging mooi, maar er zit ook wel een minder goed plekje bij met minder tonnen. Uiteindelijk gaat het om de totale opbrengst die je rooit." Daarnaast zijn de opbrengsten per perceel erg wisselend, geeft Jakobs aan.
Ook in Philippine verliep het oogsten onder goede omstandigheden. Teler Jacky Dieleman begon met zijn nieuwe rooimachine aan zijn eerste blok zaaiuien van het seizoen. Wat betreft de opbrengst hoopt hij bruto rond de 40 ton per hectare te halen.
Afgelopen dinsdag zijn de uien bij Klaasjan Boer in Kortgene, Iets noordelijker in Zeeland, ook gerooid. Ondanks de hoge temperatuur en het feit dat er al enige tijd geen neerslag meer was gevallen, was de grond nog zacht en verliep het rooien erg goed. Het gewas was de afgelopen dagen redelijk snel gesleten na het machinaal strijken.
In het Friese Kimswerd was de grond wel te hard om te rooien, waardoor Reinder Hogenhout besloot de haspel aan te zetten. Na een beregening van 6 millimeter verliep het uienrooien goed en ligt het perceel nu in het zwad. Maar bij dat perceel blijft het voorlopig. Afgelopen avond en nacht viel er in totaal 35 millimeter, waardoor het te nat is om te rooien.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.