Geen groeiseizoen is hetzelfde en dat benadrukt het eerste halfjaar van 2024 nog maar eens dubbel en dwars. De percelen met zaaiuien, ook die laat zijn gezaaid, hebben al behoorlijk wat moeten doorstaan. De verschillen in groeistadia lopen ver uiteen. Een gemiddelde opbrengst lijkt daarmee ver weg. Maar hoe staan de uienpercelen ervoor in vergelijking met andere seizoenen?
Het kletsnatte voorjaar zorgde ervoor dat er gemiddeld een stuk later werd gezaaid dan normaal bij de uientelers. Sommigen konden in de tweede week van april aan de slag, anderen lieten het zaaizaad tot begin mei in de verpakking zitten. De gemiddelde zaaidatum bij de Boerenbusiness Gewastour kwam uit op 19 april, wat betekent dat de uien tot nu toe minder lang hebben kunnen groeien. Dat het vervolgens ook nog een periode relatief fris was voor de tijd van het jaar, de grond vaak volledig verzadigd en bodemherbiciden iets te goed werkten, kwam de groei ook niet overal ten goede. Met al die verschillende factoren is een groeiachterstand dit seizoen een feit.
De vergelijkingen van Gewastourpercelen met andere seizoenen bevestigen deze groeiachterstand. Ook de telers geven dat aan. De groeistadia van het gewas lopen dit seizoen behoorlijk uit elkaar. Dat heeft met zaaidata te maken, maar ook wie wel en geen plensbuien hebben gehad. Of beter gezegd: een plensbui op een minder ongunstig moment, waardoor de groei minder werd belemmerd. In de afbeeldingen zijn de data weergegeven en (dezelfde) locatie. Niet van alle percelen zijn in deze periode (geschikte) afbeeldingen. Sommige uientelers doen pas enkele jaren mee, waardoor er maar afbeeldingen zijn van twee jaren. Vergeleken 2023 lijkt de groeiachterstand in sommige afbeeldingen mee te vallen. Het ligt veel telers uiteraard nog vers in het geheugen dat de omstandigheden vorig jaar anders waren, maar ook niet gunstig voor de uien. Daarover zo kort nog wat meer.
Wat opvalt, is dat het gewas dit groeiseizoen minder ver is ontwikkeld. Het gewas is een stuk kleiner in vergelijking met andere jaren. Wat ook opvalt, is het verschil in stand op hetzelfde perceel. Door de vele neerslag zijn er plekken verzopen, hebben plekken waar (langer) water heeft gestaan een achterstand en komt de beroerde structuur tot uiting in het gewas. Hierdoor hebben uien in dezelfde rij soms zelfs 2 tot wel 5 pijpen. Echte uitschieters die er erg goed op staan, zoals vaak in andere jaren, zijn moeilijk te vinden in alle provincies.
Er wordt vaak de vergelijking getrokken met afgelopen groeiseizoen. De start was in 2023 ook beroerd door eerst neerslag, maar daar achteraan een zeer schrale en droge periode te krijgen. Destijds werd die achterstand niet ingehaald, ook niet in juli 2023 toen het veel regende. De groei- en weersomstandigheden waren heel anders dan nu. Als voorbeeld het Gewastourperceel in Lepelstraat (Noord-Brabant). Daar beregende uienteler David de Wit zijn uien eind juni voor de vierde (!) keer. Het is erg lastig te zeggen of de percelen met uien een grotere of kleinere achterstand hebben dan vorig jaar door de grote verschillen per perceel. Dat er een achterstand is, bevestigen de afbeeldingen.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.