Gewastour Week 34 - Aardappelen

Uitdaging om groei in de aardappelen te houden

25 Augustus 2023 - Robert Reijerse

Aardappeltelers proberen dit teeltseizoen het aardappelloof groen en levend te houden om nog extra kilo's te halen. Daarvoor is water nodig, maar ook controle over phytophthora. Door de hogere temperatuur van afgelopen dagen met hoge luchtvochtigheid en de hoge infectiedruk van phytophthora is het een uitdaging om de groei erin te houden.

De telers die deelnemen aan de Boerenbusiness Gewastour hopen hun percelen Innovator minimaal tot half september aan de groei te houden. De weersomstandigheden gaan de slijtage van het gewas bepalen de komende weken. Aantastingen door phytophthora zorgen ervoor dat het gewas nog harder slijt. De schimmel blijft aanwezig in het gewas, zien de telers, dus een streng spuitschema in de gewasbescherming blijft noodzakelijk.

Slijtage zichtbaar
Bij Daan Tap in Elst (GL) groeien de knollen door. "In het perceel wordt wel een verschil zichtbaar in het loof. Het grootste gedeelte van het perceel staat groen en een gedeelte van het perceel begint harder te slijten. Ik kan het niet verklaren, waarom het gewas op die plek in het perceel harder slijt", zegt Daan Tap. "De grondsoort op het hele perceel is hetzelfde."

Phytophthora kan Tap goed in de hand houden. "Dit komt ook doordat er in dit gebied weinig aardappelen worden geteeld. Hierdoor is de druk uit het gebied zelf niet hoog." Desondanks zit Tap er bovenop om het loof gezond te houden. "Ik heb nog niet eerder zo'n strak schema aangehouden als dit jaar." Het gewas moet het nog volhouden tot half september en dan wordt Innovator doodgespoten, zo is de verwachting. Dit wordt gedaan, omdat de aardappelen worden geteeld op rivierklei. Hierdoor wil Tap begin oktober zijn aardappelen kunnen rooien.

Gewas grootste gedeelte vitaal in Elst (GL).
Gewas begint pleksgewijs te slijten in Elst (GL)

Neerslag nodig om groei te behouden
In Zeewolde (FL) bij Thomas Zandee is het een uitdaging om phytophthora onder controle te krijgen. "De biologische aardappelen in de regio zijn inmiddels afgebrand, waardoor de phytophthora-druk uit de omgeving lager is geworden. Desondanks is de ziekte nog steeds in hoge mate aanwezig" vertelt Zandee. "We hebben afgelopen weken extra curatief moeten spuiten. Het is nu belangrijk om de groei erin te houden. Het begint droger in de aardappelrug te worden, dus we hopen dat er komende dagen wat regen valt en de aardappelen nog vier weken door kunnen groeien."

In het Zuid-Hollandse Hellevoetsluis is er ook behoefte aan neerslag. "De aardappelen hebben behoefte aan water om het loof vitaal de houden. In de rug zit nog voldoende vocht om door te groeien. Het is belangrijk om de vitaliteit van het loof te behouden", zegt Kees Trouw. "De nachten zijn vochtig met overdag hoge temperaturen, wij blijven alert op phytophthora. Ik heb in mijn aardappelen een paar bladeren met phytophthora gevonden. Dat is belangrijk om dat curatief onder controle te houden."

Het blijft gissen hoeveel de aardappelen met de weersomstandigheden nog bij kunnen groeien. "Ik hoop mijn perceel Innovator nog drie weken aan de gang te houden", vertelt Kees Trouw.

Hogere kosten door phytophthora
In Appelscha heeft René Mesken de phytophthora op het moment onder controle. "Phytophthora heeft schade gedaan op verschillende percelen, zoals ik nu kan bekijken" zegt Mesken. "Het heeft ervoor gezorgd dat ik afgelopen drie weken extra kosten heb moeten maken met curatieve bespuitingen om phytophthora tegen te gaan." Over de komende groei van komende weken is Mesken duidelijk: "We gaan de achterstand van het late poten dit jaar niet inhalen of we moeten durven om de aardappelen lang groen te laten staan. Dat is de keuze die je moet durven maken."

Phytophthoraschade in het gewas in Appelscha.
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Gewastour Aardappelen

Proefrooicijfers: Innovator trekt eindsprint

Gewastour Uien

Proefrooicijfers uien: grote variatie kilo's, minder grof

Gewastour uien - week 25

Hoe is de stand van uien vergeleken andere jaren?

Gewastour uien - week 22

Gemiddelde zaaidatum uien dicht bij afgelopen jaar

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden