Gewastour uien - week 33

Uien beginnen te strijken, vrees voor snellere slijtage

17 Augustus 2023 - Robert Reijerse

De gele zaaiuien beginnen al behoorlijk te strijken op de diverse percelen die deelnemen aan de Boerenbusiness Gewastour. Daarbij hebben meerdere telers afgelopen week de MH-bespuiting uitgevoerd. Telers zijn benieuwd hoe lang het gewas nog vitaal blijft met de hogere temperaturen die voor de komende week worden verwacht.

In of na komend weekend worden temperaturen voorspeld van rond de 30 graden, waarbij het klam en vochtig weer is. Uientelers van de Gewastour zijn het erover eens dat het de conditie van de uien niet ten goede komt, waardoor het gewas harder gaat slijten.

160 millimeter in 2 weken
In Lepelstraat (NB) is afgelopen week voor de laatste keer tegen meeldauw gespoten met het middel fandango. 16 augustus is met het middel luna tegen bladvlekken gespoten. De neerslag was de afgelopen tijd bijzonder hoog op het uienperceel. Van 27 juli tot 11 augustus is in totaal 160 millimeter gevallen, waarvan op een dag zelfs 65 millimeter. "De grond was toen ineens helemaal verzadigd. Hierdoor is het strijken van de uien sneller gegaan", vertelt uienteler David de Wit. De verwachting is dat de uien met twee weken kunnen worden gerooid. Op 10 augustus is op het perceel MH gespoten.

De Wit heeft afgelopen weekend een proefrooiing in zijn uien gedaan. "Met de proefrooiing is 1,5 vierkante meter uien gerooid. Ik kwam op 8,8 kg vers gewicht van 135 uien. Omgerekend naar tonnen per hectare is dat bruto ruim 58 ton. Ongeveer 17% van de uien zijn nu 60% op. Er zit nog potentie in het perceel om door te groeien", oordeelt De Wit.

De uien in Lepelstraat (NB) is het perceel helemaal gestreken.

In Wezup (Dr) is een gedeelte van het perceel gaan strijken. "Het perceel is niet egaal qua grond. Daardoor zit er een verschil in de plekken waar de uien strijken op het perceel", zegt Arjen Jacobs. "Ik heb gedurende het seizoen bladmeststoffen mee gespoten om het gewas vitaler te houden. Ik hoop dat het gewas daar nu ook nog van kan profiteren. Zoals het gewas er nu uit ziet duurt het nog vier weken voordat ik de uien kan rooien. Ze voorspellen komend weekend hoge temperaturen, dus ik weet niet hoe hard het gewas dan gaat slijten."

De MH-bespuiting is dit jaar een stuk eerder bij Jacobs. "Ik heb op 8 augustus MH gespoten. Normaal spuit ik later MH, maar dat is vorig jaar niet goed uitgepakt. Hierdoor heb ik dit jaar de keuze gemaakt om eerder te spuiten."

Uien strijken op Gewastour perceel in Wezup (DR).

Beregenen tijdens strijken
Bij Jacky Dieleman in Philippine (ZL) beginnen de uien ook in rap tempo te strijken. Hij heeft 12 augustus MH gespoten. "Op mijn andere perceel uien vond ik een stengel met valse meeldauw. Ik heb daarom de keuze gemaakt om krapper te gaan zitten met mijn spuitschema, een lager interval dus. Nu spuit ik om de vijf tot zes dagen."

Dieleman heeft in Zeeuws-Vlaanderen niet veel regen gehad in het groeiseizoen. "Dus ik zit erover na te denken om mijn uien nog een keer te beregenen, maar daar zijn we nog niet over uit", vertelt Dieleman. Hij verwacht dat het nog vier weken duurt voordat de uien gaan worden gerooid, maar met de temperaturen van boven de 30 graden kan het gewas hard slijten. "Normaal rooi ik de uien als de uien nog aan de groene kant zijn, maar dit jaar laat ik de uien helemaal uitgroeien want elke kilo telt".

De zaaiuien in Philippine (Zeeland).
Zaaiuien beginnen met strijken in Philippine (Zeeland).

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour uien - week 25

Hoe is de stand van uien vergeleken andere jaren?

Gewastour uien - week 22

Gemiddelde zaaidatum uien dicht bij afgelopen jaar

Gewastour Uien - week 16

'Ongeveer de helft van het uienareaal is gezaaid'

Gewastour Daan Tap

'Oogstrisico aardappelras werd mij te groot'

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden