Eigen foto

Gewastour Week 28 Uien

Droogte hakt erin bij uien in het zuiden

14 Juli 2023 - Robert Reijerse

De zaaiuien hebben de groei te pakken, maar in het zuiden blijft de droogte de groei parten spelen. Het aantal pijpen op de planten valt nog mee, maar de lengte en de massa van het loof is wel fors minder vergeleken met andere jaren. Ook neemt de tripsdruk toe. 

In het noorden is de afgelopen twee weken de nodige neerslag gevallen, al kunnen dat er in een straal van 10 kilometer al behoorlijk verschillen zijn. Dat is natuurlijk inherent aan buien. In de noordelijke helft van Nederland is gemiddeld 40 millimeter gevallen in de eerste helft van de maand juli, waar het zuidelijk gedeelte van Nederland het moet doen met gemiddeld 10 á 20 millimeter. Door het vocht hebben de uien in het noorden en midden van het land de groei te pakken. In het zuiden van het land, waar minder regen viel, staan de uien in de overlevingsstand.

Neerslagkaart 1 t/m 14 juli Bron: KNMI

De uien in Kimswerd (Friesland) groeien lekker door met af en toe wat neerslag en voldoende temperatuur. De hoeveelheid loof op de uien is dit jaar minder vergeleken met de afgelopen jaren. Doordat de uien weinig loof hebben, ontbreekt de fabriek van de plant. Het is dus belangrijk om het loof dat erop staat groen en aan de gang te houden volgens Reinder Hogenhout. "Ik heb af en toe een trips gevonden in mijn perceel maar het is nog goed onder controle. Ik probeer op schema te blijven met mijn ziektebestrijding om valse meeldauw geen kans te geven met deze snelle loofgroei."

De uien in Kimswerd (Friesland) groeien door groot verschil met vorige week.

Op de Drentse zandgrond staan de uien er goed op. De uien zijn deze week gestrooid met 100 kilogram KAS per hectare. De uien groeien mooi door de neerslag van afgelopen weken.

In de Flevopolder is deze week het Gewastour-perceel met uien bijbemest met 150 kilogram 16-0-30. Daarnaast wordt ook vloeibaar kali toegediend aan de uien door Powerleaf Kali en Multimix.

De uien bij Biesheuvel in Zeewolde (Flevoland) bijbemest met 16-0-30

Droogte neemt toe in het zuiden
In Zeeuws-Vlaanderen is afgelopen tijd weinig neerslag gevallen. Dieleman blijft dan ook trouw zijn rondje maken langs de verschillende gewassen met het haspel. "Ik ben blij dat ik de mogelijkheid heb om mijn percelen te kunnen beregenen. De verschillen zijn groot tussen de percelen die wel en niet beregend kunnen worden", zegt Dieleman.

Dieleman kan de trips goed onder controle houden. "Ik heb de uien tot nu toe drie keer gespoten tegen trips. Dit is ook belangrijk omdat het loof niet groot is en je zit je niet te wachten op tripsschade. Van valse meeldauw heb ik nog geen last. Ik heb ook nog niks gehoord van valse meeldauw in percelen in de buurt, ook niet in biologische plantuien", zegt Dieleman.

In Kortgene (Zeeland) zijn de uien donderdag gespoten tegen valse meeldauw en bij die bespuiting zijn ook bladmeststoffen meegegeven. De uien staan er op het moment nog vitaal op. Maar wel met weinig loof tussen de vier en de zeven pijpen. "De uien zijn begonnen met bollen, maar hebben gewoon last van de droogte. Hier is de afgelopen weken twee keer 6 millimeter gevallen, maar meer dan dat ook niet. Voor de uien is het op het moment overleven", vertelt Klaasjan Boer.

"Er wordt op het moment ook geen regen afgegeven voor komende weken. Wat het uiteindelijk gaat worden, weet ik niet. Het begint steeds meer op 2018 te lijken. Dit jaar hebben we alleen nog later gezaaid dan 2018 en de structuur was natuurlijk niet top op het moment van zaaien."

De uien in Kortgene (Zeeland) hebben het moeilijk door de droogte.

Op de kaart van het KNMI is te zien dat het neerslagtekort verder oploopt in het zuiden van het land.

Kaart neerslagtekort Nederland Bron: KNMI
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Phytophthora
Powered by Agroweer

Gewastour uien - week 39

Uienoogst vergevorderd, merendeel telers is al klaar

Gewastour Uien - week 39

Drukke, maar ook goede week voor uientelers

Gewastour aardappelen - week 38

Eerste Innovators gerooid, nu geduld opbrengen

Gewastour uien - week 37

Veel uien al in het zwad, volgende week topdrukte

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden