Nu de aardappelen groeien en ook de eerste knollen zijn gevormd, kan er een vergelijking worden gemaakt van de stand van het gewas met vorig seizoen. Het contrast is groot tussen de percelen. Zowel de plant boven als bij de eerste knollen in de aardappelrug.
Door latere pootdata en de droogte zijn de verschillen in gewasstadia enorm groot door het land heen. Sommige percelen verrassen en staan er, zeker vergeleken andere jaren, niet slecht of veel minder op. Datzelfde geldt voor de knolontwikkeling en het aantal knollen tot nu toe. Gemiddeld genomen staat er een veel minder groot gewas die in juni al veel hittestress heeft gehad.
Gewas staat bijna dicht
Dit is op rivierklei in Elst, Gelderland. Van twee planten telt aardappelteler Tap 17 knollen en gemiddeld 4 stengels per plant. In de afgelopen drie dagen is op het Gewastour perceel 22 millimeter regen gevallen.
|
Op de kleigrond in Woldendorp in de provincie Groningen staat het gewas bijna dicht. Hier is duidelijk te zien dat de planten minder zijn ontwikkeld zijn dan in andere jaren. Dit perceel is twee keer beregend en heeft 5 juli ongeveer 20 millimeter regen gehad. De aardappelen zijn inmiddels begonnen met de knolzetting, die duidelijk achterblijft op andere jaren. Uit enkele stolonen groeien nog aardappelen. Bij het optrekken van een plant, zoals hieronder goed is te zien, is het gewas ook kleiner in loofgroei.
|
In Zeeuws-Vlaanderen varieert de stand van de aardappelen door de voorvrucht van tarwe en suikerbieten. Ook is er een duidelijk verschil te zien door de afslibbaarheid van de grond van het Gewastour in IJzendijke (Zeeland). Aan de voorzijde van het perceel is 15% afslibbaar en de achterzijde is 40% afslibbaar. Op de voorzijde van het perceel is te zien dat het gewas verder ontwikkeld is dan op de achterzijde. Dit is ook terug te zien in het knolaantal. Het beeld uit IJzendijke is typerend voor dit jaar op percelen die behoorlijk bont zijn in grond.
|
Al forse knollen in Hellevoetsluis
Dit is op het moment de knolzetting op de kleigrond in Hellevoetsluis (ZH). Aan een plant zitten zeven al behoorlijke knollen.
In Steenbergen (Noord-Brabant) op de klei heeft de aardappelplant zes stengels en is begonnen met de knolzetting.
Beregenen lijkt te lonen
Ondanks het late poten, de droogte en warme dagen staan een aantal percelen dicht. Een van de percelen groeit in de zandgrond in Wouw (Noord-Brabant). Dit seizoen is er tot nu toe drie keer op beregend. Het gewas heeft een zwaar loofpakket van zes stengels per plant. Dit zorgt ervoor dat het gewas een hoge waterbehoefte heeft, wat erin resulteert dat het vocht in de bodem ook weer iets sneller afneemt.
Op het moment is dit het beeld op het Gewastour perceel op de zandgrond in Appelscha (Friesland). Het gewas heeft een stevige stengel en is pas begonnen met de knolzetting.
De meeste gewastourpercelen staan bijna allemaal dicht, maar of dat nog volledig gaat lukken blijft de vraag. De neerslag van afgelopen woensdag kan in ieder geval positief werken. De verschillen in knolzetting zijn groot. Op diverse percelen beginnen de aardappelen net met de knolzetting en op andere percelen komen er al een mooi aantal ontwikkelde knollen onder. Door de verschillen in percelen is het lastig om te vergelijken, maar duidelijk is dat het huidige loofpakket onderontwikkeld is. Vergeleken andere jaren stond het perceel een stuk eerder dicht.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.