Voor het zesde jaar op rij organiseert Boerenbusiness de Gewastour. Ook dit jaar volgen wij tien akkerbouwers door heel Nederland in hun beslissingen in de teelt van gele zaaiuien. In deze serie bedrijfsreportages stellen wij de ondernemers voor. Deze keer: Jan Berend Biesheuvel uit Zeewolde in Flevoland.
Jan Berend Biesheuvel doet dit jaar voor het eerst mee met de Gewastour Uien. Naast het runnen van een akkerbouwbedrijf houdt hij zich bezig met de gewasverzorging voor een bollenteler. Jan Berend Biesheuvel vindt de afwisseling gedurende het seizoen het mooist; geen enkel seizoen is hetzelfde. Dit houdt het telen van gewassen uitdagend en zeker niet vanzelfsprekend.
Het akkerbouwbedrijf van Jan Berend Biesheuvel is gelegen in Zeewolde in Flevoland. Het bedrijf heeft een omvang van 150 hectare en er worden aardappelen, uien en wintertarwe geteeld. De grondsoort is zeeklei van de IJsselmeerpolder, van 40% afslibbaar. De teeltrotatie van de uien is 1 op 8. De voorvrucht voor de teelt van uien is wintertarwe. Het Gewastour-perceel uien dat gevolgd wordt, is 9 hectare.
Achttien zakelijke en persoonlijke vragen aan Jan Berend Biesheuvel, deelnemer aan de Boerenbusiness Gewastour Uien:
Welk uienrassen worden er geteeld op het akkerbouwbedrijf en waarom teel je deze rassen?
"Ik teel dit jaar de rassen Dormo (Hazera) en Viggo (Hazera). Het ras Viggo teel ik voor het eerste jaar. Daarnaast teel ik rode uien Red Baron en Hybelle. De Dormo teel ik vooral voor zijn hardheid en huidvastheid. Het is misschien niet de beste opbrengst in kilo's, maar met tarra zit Dormo altijd goed. Hetzelfde geldt voor Red Baron. Alle rassen die ik zaai, zijn geprimed. Ik heb het gevoel dat geprimed zaad net even voor een egalere opkomst zorgt. Dat geeft ook zijn voordeel met de onkruidbespuitingen."
Wat vind je het mooiste gewas om te telen op je bedrijf?
"Ik vind alle drie de gewassen mooi om te telen, maar uien geeft toch iets meer. Dat is denk ik toch mijn nummer 1 gewas. Maar aardappelen vind ik ook interessant en mooi om te telen. Alles is uiteindelijk toch van de natuur afhankelijk. Twee jaar terug hadden we minder zonuren. Dan denk je dat de aardappelen goed groeien, maar toen viel de opbrengst toch tegen. Je vraagt je dan ook af: heb je zelf wel alles eraan gedaan wat je kon?"
Zijn er nevenactiviteiten op het bedrijf naast akkerbouw?
"We doen als loonwerk de gewasverzorging, bemesting en hand-en-spandiensten voor een bollenteler."
Stro verhakselen of persen?
"Allebei, we hebben twee locaties en op de één verhakselen we het stro en op de andere locatie wordt het geperst. De reden dat we op die grond persen is omdat ik in de toekomst deze grond kwijtraak aan industrie. Daarom vind ik het zonde om die investering te doen. Hier op het thuisbedrijf verhakselen we het stro en telen we 1 op 3 tarwe. Wanneer het stro verhakseld is, strooien we 25 ton champost. Ik merk dat doordat we dat doen de grond makkelijker bewerkbaar is. Voor de aardappelteelt strooien we ook 5 ton gips per hectare voor de bewerkbaarheid."
Wat voor grondbewerking/bemesting gebeurt er vooraan de uienteelt?
"Ploegen is de hoofdgrondbewerking in het najaar. In het voorjaar wordt de grond klaargelegd met een sneleg Lemken Kompaktor. We proberen de grond in één keer klaar te leggen maar soms moet het in twee keer. Dit jaar lukt het in één werkgang door de structuur. De bemesting is 100 kilo 18-46 en 300 kilo Physiomax. Bij de Stomp-bespuiting 100 liter Urean. Later in het seizoen ga ik stikstof en kali bijbemesten."
Friet (patat) of gekookte aardappelen?
"Eigen gemaakte friet van onze Agria's."
Wat is de strategie wat betreft gewasbescherming in de uienteelt?
"Er wordt elk jaar een gewasbeschermingsplan opgesteld. Je wilt de uien schoon hebben qua onkruid, maar niet het allerlaatste onkruid hoeft eruit bij ons. Met ziektebestrijding probeer ik een zo'n kort mogelijke interval te hanteren. De gewasbescherming van de teelt van uien is de laatste jaren een stuk duurder geworden dan jaren geleden. Er wordt gebruikgemaakt van de steriele uienvlieg. Wekelijks contact met de adviseur hebben we ook. Je maakt natuurlijk een plan van tevoren, maar weet nooit precies hoe het loopt door de weersomstandigheden."
Wat zijn je hobby's?
"Mijn grootste hobby is Formule 1."
Waar ben je trots op als je kijkt naar het bedrijf of de teelt?
"Ik ben trots op de veelzijdigheid van mijn bedrijf. We zijn eigenlijk het hele jaar door druk bezig met van alles en daarnaast natuurlijk nog de piekmomenten. De chipsaardappelen bijvoorbeeld, dat vind ik heel mooi, maar ook op uien met een laag tarrapercentage afleveren ben ik trots. Zeker als je een hele mooie, harde ui aflevert."
Wat staat erop nummer 1 van je bucketlist?
"Toch nog eens een keer naar Amerika of Canada, daar eens kijken en rondreizen. Wat ze daar doen vind ik altijd heel interessant. Toen ik van school af kwam ben ik juist niet die kant op gegaan, want ik dacht: dan kom ik nooit meer terug naar Nederland. Ik hou van de weidse omgeving."
Naar welke werkzaamheden kijk je het meeste uit gedurende het jaar?
"Het zaaien en poten, het voorjaar zeg maar, is mooi. Maar ook de zomer is hartstikke mooi; het gewas verzorgen en dan uiteindelijke je product weer oogsten. Dat je zomers bezig bent en dan al helemaal ´s avonds rond de schemer rond de langste dag, dat is toch schitterend."
Uien van eigen bedrijf of uien uit de supermarkt?
"De gele en rode uien van eigen bedrijf."
Wat is de verkoopstrategie van de producten?
"Hoofdzakelijk worden de uien alleen uit de bewaring verkocht. December tot maart, april is een moment dat we uien verkopen. We bewaren de rode uien in kisten en de gele uien los gestort. We telen alle uien vrij. Ik heb met de rode uien wel een leveringsafspraak, maar dat is niet een verplichting. Als we er niet uitkomen ben ik er vrij mee."
Welk beroep zou je hebben uitgeoefend als je geen akkerbouwer was geweest?
"Vrachtwagenchauffeur, of met een grote kraan werken."
Wat zijn in jouw ogen de kansen en bedreigingen voor het bedrijf?
"Ik heb geen opvolger op dit moment. Ik blijf wel gewoon doorgaan met het bedrijf ontwikkelen. Bedreigingen zie ik niet er zijn wel dingen waar je van baalt dat het zo gaat, zoals met het nieuwe GLB. Het frustreert soms dat mensen niet begrijpen hoe bepaalde dingen in zijn werk gaan. Hoe de natuur eigenlijk werkt. De natuur gaat altijd zijn eigen gang, daar kunnen wij als mens toch weinig aan veranderen. Elk seizoen gaat altijd weer anders, geen jaar is hetzelfde en dat maakt het werk wel heel mooi. Het is niet zo vanzelfsprekend om een goed product te oogsten."
Kunnen de uien beregend worden? Zo ja, wat is de strategie die je hanteert?
"De uien kunnen worden beregend. We beregenen uit de bron en aan de Meerkoetenweg beregenen we met oppervlaktewater, maar dat is aan de zoute kant. Mijn vader heeft vroeger een bron geslagen puur voor het beregenen. Hier thuis aan de Ooievaarsweg kunnen we ook met oppervlaktewater beregenen."
Zonvakantie of wintersport?
"In de winter naar de zon. In de zomer op vakantie past gewoon niet."
Wat is de reden dat je meedoet aan de Gewastour Uien?
"Ik zag op Twitter een bericht voorbijkomen. Ik vond het altijd al interessant om de Gewastour te volgen. Ik dacht: misschien is het wel leuk zelf een keer mee te doen en een bijdrage leveren. Ik ben zelf altijd met uien bezig. Je hoort misschien weer interessante dingen van anderen."
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.