Eigen foto

Gewastour Wim de Witte

'Ik investeer liever in de bodem dan in een schuur'

11 Mei 2023 - Robert Reijerse

Voor het zesde jaar op een rij organiseert Boerenbusiness de Gewastour. Ook dit jaar volgen wij tien akkerbouwers door heel Nederland in de teelt van fritesaardappelen van het ras Innovator. In deze serie bedrijfsreportages stellen wij de ondernemers voor. Deze keer: Wim de Witte uit Steenbergen (Noord-Brabant).

De Witte vindt het belangrijk dat zijn grond in goede conditie is. Hij egaliseert zijn percelen zelf met een dozerkilverbak. Verder wordt er gebruik gemaakt van dierlijke mest, compost en groenbemesters. De Brabantse akkerbouwer wil de grond in goede conditie houden voor zichzelf, maar ook voor de volgende generaties. "Bij de grond en bodem ligt mijn hart."

Meer over:
Meer over het akkerbouwbedrijf van Wim de Witte

Het bedrijf van Wim de Witte bevindt zich bij Steenbergen (Noord-Brabant) en heeft een omvang van 198 hectare. Hij teelt de gewassen aardappelen, suikerbieten, witlof, wintertarwe, wintergerst, winteruien, voorjaarsplantuien en zaaiuien. De grondsoort zavelgrond is 15% tot 20% afslibbaar en een gedeelte 25% tot 30% afslibbaar. De teeltrotatie is 1 op 4 in aardappelen. Het Gewastour-perceel Innovator, wat we dit seizoen volgen, is 12,8 hectare.

Daarom twintig zakelijke en persoonlijke vragen aan Wim de Witte, deelnemer aan de Boerenbusiness Gewastour Aardappelen.

Welke aardappelrassen teel je dit seizoen op het akkerbouwbedrijf? 
"Ik teel maar één ras aardappelen en dat is Innovator. Dat doe ik om het simpel te houden. Innovator is bovendien minder rotgevoelig en kan je vroeger oogsten. Het ras is wel droogte- en aaltjesgevoelig."

Wat is de voorvrucht voor de aardappelteelt?
"Voornamelijk granen en soms plantuien."

Wat vind je het mooiste gewas om te telen op je bedrijf?
"De winteruien en plantuien zijn mijn favoriete gewassen, omdat er marktwerking in deze gewassen zit. Zij zorgen voor financiële risicospreiding. Bovendien kunnen winteruien en plantuien vroeg worden geoogst, waardoor het land op tijd vrij is om een groenbemester in te zaaien. Een ander voordeel van winteruien en plantuien is dat ik ze niet hoef te bewaren."

Stro verhakselen of persen?
"Sinds ik van school af ben hakselen we stro, dat is al minimaal dertig jaar. Mijn ervaring van stropersen is dat er veel trekkerbeweging is tijdens het persen en laden van het stro. Dat doet geen goed aan de grond. Door het te verhakselen wordt er gezorgd voor behoud van organische stof in de bodem en geen mineralenafvoer. En tevens is het mogelijk om direct na het dorsen een groenbemester in te zaaien."

Wat voor grondbewerking/bemesting gebeurt er voorafgaand aan de aardappelteelt?
"De hoofdgrondbewerking is meestal ploegen en soms woelen. Het poten gebeurt met een frontfrees in de fronthef en achter op de pootmachine. Ik heb gewerkt met direct aanaarden tijdens het poten, maar dat beviel mij niet goed. Met direct aanaardkappen moet je te veel forceren, we frezen de ruggen later aan. We bemesten in de rij met Vivisol Agri. Dit maakt het fosfaat vrij in de grond. We dienen geen fosfaat zelf toe in de rij. We proberen de bodem te voeden met compost en varkensdrijfmest. De varkensdrijfmest dienen we toe in de wintertarwe en soms voor de teelt van de aardappelen, afhankelijk van hoe droog de grond is."

Friet (patat) of gekookte aardappelen?
"Friet", in koor met zijn dochtertje.

Wat is je strategie qua gewasbescherming in de aardappelteelt?
"Ik probeer mijn gewas preventief te beschermen om ziektes te voorkomen. Soms werk ik met ondersteunende systemen, zoals een weerstation. Ik vind het te riskant om alleen daarvan bespuitingen uit te voeren. Dat heb ik een keer gedaan, maar ben toen volledig 'nat' gegaan. Ik ben dus voorzichtiger hiermee geworden."

Wat zijn je hobby's?
"Mijn hobby's zijn onder meer de jacht en motorrijden. Ik heb een jachthond waarmee ik graag op pad ga. Dit jaar ga ik op de motor naar Schotland."

Waar ben je trots op als je kijkt naar het bedrijf of de teelt?
"Ik investeer bij wijze van spreken liever in de bodem dan in een nieuwe schuur. Alle percelen worden zelf geëgaliseerd met een dozerkilverbak. Door het jaarlijks strooien van variabel compost is het organische stofpercentage behoorlijk verhoogd. Ik beheer de grond duurzaam, ook voor de volgende generatie."

Wat wil je de komende jaren nog veranderen/naartoe werken?
"Ik denk dat het bedrijf solide is. Vraag naar (plantaardig) voedsel zal altijd blijven. Belangrijk wel is dat zoetwater beschikbaar blijft in onze regio. Kijk naar Italië, naar rivier de Po, daar staat bijna geen water en ontstaan grote problemen voor de landbouw. Ik werk nu aan stabiliteit en continuïteit in mijn onderneming."

Wat is de beste keuze/verandering geweest de afgelopen jaren op het bedrijf?
"Vanwege mijn gezondheid ben ik in plaats van met één met twee zzp'ers gaan werken. Ik besteed veel meer werk uit aan hen en rijdt dus zelf minder op de trekker. Ik stuur het bedrijf aan, hiermee houd ik meer overzicht. Nu heb ik meer rust voor mezelf en maak tijd voor mijn gezin en mijn hobby's."

Wat staat erop nummer 1 van je bucketlist?
"Graag zou ik met het hele gezin en aanhang op vakantie gaan naar Italië."

Naar welke werkzaamheden kijk je het meeste uit gedurende het jaar?
"Het meeste kijk ik uit naar de voorjaarswerkzaamheden en oogstwerkzaamheden. Dit vind ik de mooiste periodes."

Aardappelen van eigen bedrijf of aardappelen uit de supermarkt?
"Altijd van je eigen bedrijf natuurlijk."

Wat is de verkoopstrategie van de producten?
"De meeste aardappelen gaan de bewaring in en sommige jaren wordt er iets af land verkocht. In de ene bewaring worden de aardappelen bewaard tot januari omdat we daar geen kiemremmingsmiddelen kunnen gebruiken. Op de thuislocatie worden de aardappelen bewaard tot maart. Een gedeelte van de aardappelen teel ik op contract en een gedeelte vrij. Ik doe in feite aan risicospreiding. Alles vrij is me te risicovol en geeft me te veel stress."

Welk beroep zou je hebben uitgeoefend als je geen akkerbouwer was geweest?
"Vertegenwoordiger bij een autodealer. Ik vind het wel interessant om de techniek van auto's bij te houden. Ik lees er altijd graag over."

Wat zijn in uw ogen de kansen en bedreigingen voor u bedrijf?
"Naast dat de toenemende droogte een bedreiging is in heel de wereld, vanwege voedselschaarste, is het ook een kans voor de Nederlandse landbouw, mits we onze zoetwatervoorziening op orde zien te houden. De vraag naar voedsel zal altijd blijven."

Kan er beregend worden? Zo ja, welke strategie hanteer je?
"Alle percelen op het bedrijf kunnen beregend worden. We maken onder meer gebruik van vochtsensoren als aanvulling op het 'boerenverstand'. Belangrijk is om op tijd te kunnen beregenen."

Zonvakantie of wintersport?
"Zonvakantie", zegt zijn dochtertje. "Wintersport vind ik zelf ook wel leuk. Ben je actief bezig en kan ik mijn hoofd leegmaken."

Wat is de reden dat je meedoet aan de Gewastour Aardappelen?
"De reden dat ik meedoe is om collega's te ontmoeten uit heel Nederland. Ik vind het belangrijk om ervaringen uit te wisselen. Als je open bent, kun je veel van elkaar leren."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Gewastour Aardappelen

Proefrooicijfers: Innovator trekt eindsprint

Gewastour Uien

Proefrooicijfers uien: grote variatie kilo's, minder grof

Gewastour week 41 - aardappel

Kletsnat voorjaar terug te zien op de rooimatten

Gewastour aardappel - week 40

Regen niet voor iedere teler een spelbreker bij de oogst

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden