De zorgen nemen toe bij de uientelers nu de laatste groeiweken zijn aangebroken. Deze groeiweken konden nog wel eens heel kort worden, gelet op de hitte. Hoe gaan zij de laatste weken tegemoet en heeft beregenen nog wel nut?
Een gedeelte van de zaaiuien in Nederland zijn al enige tijd gestreken en de percelen die nog overeind staan, kunnen met de hitte nog wel eens de nekslag ontvangen. Om de uien fris te houden en voor te bereiden op de aankomende hitte, haalt een gedeelte van de uientelers de beregeningsinstallatie erbij. Daar zijn echter de meningen over verdeeld, want hoeveel nut heeft het nog voor de opbrengst als de uien strijkende zijn en wat doet het met de kwaliteit?
Uien zijn toe aan strijken
Het strijken van de uien lijkt iets eerder te zijn dan het langjarig gemiddelde als we puur naar de datum kijken, maar er is gemiddeld ook wat eerder gezaaid dit seizoen. Kijken we naar het gewas, dan is deze gemiddeld ook verder ontwikkeld en in een fase waarin deze zich opmaakt voor het strijken. De uientelers van de Boerenbusiness Gewastour zien dat ook. "Als ik de nekken van de uien voel, gaat het niet lang meer duren voordat ze gaan strijken", vertelt Reinder Hogenhout uit Kimswerd (Friesland). Over de huidige stand en groei van de uien zijn ze tevreden. Ondanks de droogte staat het gewas er goed op. "Tegen de droogte kan je wat doen met beregenen", is zijn oordeel.
In de regio bij Hogenhout strijken tot nu toe nog maar weinig uien en de planning is om binnenkort nog eens te beregenen. Datzelfde geldt voor Arjen Jakobs uit Wezup (Drenthe), die deze week zijn percelen uien aan het beregenen is zo vlak voor de warme dagen. Volgens hem vallen de uien niet tegen, maar moet er nog heel wat groeien. "Het is lastig om er nu iets over te zeggen, maar het is wel duidelijk dat dit geen topper wordt. De uien beginnen toch wat te hangen. Het gedeelte wat al beregend is, lijkt nu wel wat frisser dan de onberegende uien. We gaan zien wat er nog bijgroeit in augustus."
Een ander perceel in het noorden is van Dirk Binnema uit Eenrum (Groningen). Volgens hem is het gewas de laatste weken goed bijgetrokken en zijn er ook geen gele punten te zien in de gele uien. Hij hoopt nu toch richting een normale opbrengst te gaan.
Beregenen na het strijken of juist niet?
Zodra het strijken aan de gang is, veranderd de sapstroom in de plant. Deze weken worden ook wel gekenmerkt als de periode waarin de meeste kilo's groeien. De meningen zijn verdeeld als het gaat over of beregenen nog wel nut heeft, zodra de uien gestreken zijn. Verschillende uientelers die de mogelijkheid hebben om te beregenen geven aan wel eens te hebben beregend na het strijken. "Ook dan neemt de plant nog vocht uit de bodem op naast het loof", oordelen meerdere uientelers. Teler Geert Jillissen beregent ook na het strijken en heeft er nog geen problemen mee ervaren. Ook dit seizoen is hij van plan de gestreken percelen te beregenen.
Anderzijds is dat strijken een natuurlijk proces is. Het loof van uien die vol in groei staan genieten van de sterke sapstroom, waardoor deze onder hoge spanning staan. Zodra deze minder word, kan het loof niet meer fier overeind staan waarna deze inzakt en dus strijkt. Bij het strijken wordt het vochttransport aangetast, waardoor je kunt afvragen hoeveel nut het beregenen heeft na het strijken.
Langzaam richting de oogst
In het zuiden van Nederland zijn de zaaiuien al enige tijd gestreken. Bij Klaasjan Boer in Kortgene (Zeeland) sterft het perceel langzaam af en staat geen ui meer overeind. Datzelfde geldt voor Jillissen in Oeffelt (Noord-Brabant). Het perceel sterft hard af en hij verwacht dat de andere percelen die net begonnen zijn met strijken een klap krijgen van de hitte.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.