Shutterstock

Gewastour Uien - week 28

Alarmbellen rinkelen vanwege trips in uien

15 Juli 2022 - Robin de Winter

Door het warme weer hebben trips de perfecte omstandigheden om zich te ontwikkelen en schade aan te richten in de uien. In verschillende percelen wordt al schade geconstateerd en met het warmere weer opkomst zal de tripsdruk alleen maar toenemen.

Uientelers nemen trips steeds eerder in het groeiseizoen waar. Ook dit seizoen was dat weer het geval. Waar het insect vroeger vooral in het warmere zuiden van Nederland voorkwam, lopen de percelen in het hoge noorden er ook onder. Verschillende percelen zijn al aangetast en trips kan nog zeker 6 weken een gevaar zijn voor de uienteelt.

Daarnaast is ook een andere bekende van afgelopen seizoen waargenomen in de uienteelt: Valse meeldauw.

Jongste bladeren meest vatbaar
Volgens Mark Ermers, Cropadvisor bij Bayer, moet je de uien blijven monitoren gedurende het seizoen en handelen naar wat je ziet. "Bij koel, vochtig weer en een groeiend gewas is de kans op schade kleiner en heb je meer tijd om onder betere omstandigheden gewasbescherming toe te passen. Is het warm en droog weer dan kan binnen enkele dagen de populatie trips enorm toenemen. Met de huidige weersverwachting wordt het zo warm dat de uien in de stress schieten en de groei stil zal vallen. Met name de jongste bladeren zijn hierdoor nog vatbaarder voor trips".

Inmiddels hebben al verschillende telers de 2e behandeling met Batavia uitgevoerd, die het gewas moet beschermen tegen de larven van de trips, het grootste gevaar. Batavia wordt opgenomen door de plant en werkt tegen onvolwassen zuigende insecten. Om de volwassen trips te bestrijden kan gebruik worden gemaakt van Tracer + Attrackerof Benevia. Let daarbij wel op gebruik van de juiste DRT voorwaarden.

Beregenen tegen trips
Een regenbui doet de uien op het gebied van trips beheersing ook goed. Wie trips gaat tellen na een paar regenbuien, zal minder tellen dan voorheen. Een kunstmatige regenbui door te haspelen belemmert de trips ook maar is niet voldoende om het gewas te beschermen. Beregenen helpt het gewas op meerdere manieren:

  • Verstoren van trips die op een plant zitten te voeden. Trips houden niet van vochtige omstandigheden
  • Je zorgt dat de plant weer gaat groeien. Door dat de plant groeit slaat trips steeds op een andere plek toe op de plant. Dit geeft minder schade dan meerdere malen op dezelfde plek.
  • De toegepaste middelen kunnen beter hun werk doen doordat het transport binnen de plant actief is.

Trips zullen niet gedood worden door beregenen. "Als je een uienpijp openmaakt zie je hoe diep de schacht is. Dat kan je nooit helemaal vol water zetten, daar blijft altijd wat lucht in staan" legt Ermers uit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Robin de Winter

Stagiair bij de Boerenbusiness Gewastour
Regenradar
Powered by Agroweer

Gewastour Aardappelen

Proefrooicijfers: Innovator trekt eindsprint

Gewastour Uien

Proefrooicijfers uien: grote variatie kilo's, minder grof

Gewastour uien - week 25

Hoe is de stand van uien vergeleken andere jaren?

Gewastour uien - week 22

Gemiddelde zaaidatum uien dicht bij afgelopen jaar

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden