Warm zomerweer is op komst de komende week, waardoor de aardappelen een flinke tik kunnen krijgen. Sommige telers die deelnemen aan de Boerenbusiness Gewastour kunnen daardoor niet om het beregenen heen, zeker gezien de reis die de aardappelen dit seizoen nog moeten maken voor een goede opbrengst.
Als we in de aardappelruggen kijken, is menig aardappelteler niet ontevreden, uitzonderingen daargelaten. Wel constateren zij dat het loofpakket soms minder groot is dan in andere jaren. Dat ligt aan de droogte, vermoeden de telers, ze hebben stress gehad bij de start. Er is nog wat tijd voor wat gewasgroei, maar krijgt het gewas ook de tijd en ruimte ervoor met de aankomende warmte? Of gaan de percelen Innovator de zomer in met het groen wat er nu op staat?
Beregenen hard nodig
Kees Trouw uit Hellevoetsluis (ZH) is wel te spreken over het huidige groeiseizoen. Hij geeft aan dat het loofvolume minder is dan vorig jaar, maar vind dat nog geen indicatie dat de opbrengst minder wordt dan voorgaande jaren. "Vorig jaar verdween de maatstok in het gewas, zo hoog stond het loof". Op advies van het weerstation van AgroExact is hij begonnen te beregenen, om zo ook voorbereid te zijn op het warme weer wat ons volgende week te wachten staat. Hij zegt een voordeel te hebben qua ligging aan de Noordzee. "Doordat ik aan de Noordzee zit worden extreme temperaturen gevlakt, daarbij heb ik ook de mogelijkheid tot beregenen". Trouw heeft vlak voor de neerslag van 30 millimeter ook kunstmest gestrooid. Hij ziet nu een gezonde groene kleur op het aardappelgewas. De aardappelen die telers heel vroeg hebben gepoot, ziet Trouw wel achteruit gaan.
Kilo's worden betaald
Kees Vrolijk uit Fijnaart (NB) laat ons weten dat het loofdek er prima bijstaat dit jaar. De knolzetting vond hij wel aan de magere kant, maar qua stengels zitten we op hetzelfde niveau. Hij heeft rond de 6 á 7 knollen onder het loof zitten, maar verwacht dat er nog bijkomen. Hij heeft vaker een gelijke knolzetting en ziet dan grotere aardappelen groeien, waardoor de ze toch aan de kilo's komen. "Een lagere knolzetting betekent in de regel wel echt grove aardappelen en dus kilo's. Dat wordt betaald". Vrolijk is niet ontevreden over de stand en is ook niet niet van plan te beregenen. Volgens hem gaat de aardappel in een overlevingsfase bij droogte, waarbij de groei wordt stilgezet. "Als je hem dan met rust laat, is het een taaie plant hoor". Met deze dieselprijzen vraagt Vrolijk zich af of en wanneer fritesaardappelen beregenen interessant is.
Daan Goense uit Driewegen (Z) zegt dat Innovator op zijn perceel er minder op staat dit jaar. Zijn eerder gepote Markies en ook Challenger staan er beter op. Hij vertelt dat later poten juist tegenvalt, gezien het loofvolume.
Meetstok nog zichtbaar
Herman Schlepers uit Dronten (Fl) is al wel begonnen met beregenen om voorbereid te zijn op de komende hitte. Hij ziet dat er duidelijk minder loof op staat voor de tijd van het jaar en dat de plant korter is. Vorig jaar was begin juli de meetstok haast verdwenen in het loof, nu is de plant nog aan het bloeien en is de meetstok duidelijk zichtbaar. Afgelopen donderdag viel er 8 tot 20 millimeter op een perceel, maar Schlepers zag dit eerder als een gevaar dan een opluchting. "De bodemvoorraad wordt hierdoor nauwelijks bijgevuld, dit zorgt alleen maar voor een langere blad nat periode waardoor het vatbaarder is voor phytophthora." Volgens Schlepers gaan we dit jaar ook geen topopbrengst krijgen in de aardappelen in Nederland, gelet op de huidige stand van het gewas.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.