De Boerenbusiness Gewastour volgt dit jaar weer tien percelen met het fritesaardappelras Innovator. De deelnemende telers nemen ons mee met de groei van zaai tot oogst en de beslissingen in de teelt. In deze serie bedrijfsreportages stellen wij hen voor. In het zesde deel: Daan Janssen uit Escharen (NB).
In een uitgestrekt gebied rondom rivier de Maas teelt Daan Janssen zijn fritesaardappelen. Risicospreiding, dat is een van de redenen waarom hij teelt in een groot gebied en dat kwam de laatste jaren tot zijn recht. De thuisbasis ligt in het Brabantse Escharen, een klein dorp waar in het voorjaar van 2021 een nieuwe schuur voor aardappelbewaring is gebouwd en welke tijdens de oogst afgebouwd was. Aan de achterkant van de nieuwe schuur staat een veld met aardappelen, die geniet van de neerslag van afgelopen tijd. De groei zit er op dit moment goed in.
Maatschap Janssen teelt aardappelen, suikerbieten maïs en een hoekje graan op honderden hectares land, waarvan de meeste hectares gehuurd worden. Op het bedrijf zijn naast Daan zijn broer, vader en nog 3 vaste medewerkers in dienst en wordt er gebruik gemaakt van zzp'ers.
Frietteelt staat centraal
Hier waar vader en zonen actief zijn samen met een aantal medewerkers en ZZP'ers, wordt er vooral aandacht besteed aan het de teelt van frietaardappelen. Met een knots van een nieuwe aardappelbewaring is er genoeg ruimte om 9.000 ton op te slaan, verdeeld over vier cellen. Janssen teelt vijf frietaardappelrassen, allemaal voor Lamb Weston Meijer: Première, Fontane, Ivory Russet, Innovator en Markies. Voorheen gingen alle aardappelen af land weg, maar sinds 2021 is er een bewaring gebouwd waardoor er twee derde van de aardappelen kan worden opgeslagen. Première is het ras dat nog af land weggaat.
Om een groot areaal aardappelen te telen, maakt Janssen gebruik van veel huurland in de wijde omgeving. Er wordt gewerkt met een bouwplan van 1 op 4 voor aardappelen en ook probeert hij met suikerbieten niet vaker dan eens in de 6 tot 7 jaar te telen op hetzelfde perceel. Met maïs en graan wordt vervolgens de rest van het bouwplan opgevuld. Vroeger werden er ook sjalotten geteeld, maar omdat er geen mechanisatie was voor het zaaien, rooien en laden en ze alles moesten uitbesteden hebben ze besloten te stoppen met de teelt.
Tot wel 9 haspels draaiende
Janssen zit voor een gedeelte op lichte grond, waardoor er al rap moet worden beregend: "Als het echt droog is, zoals we de afgelopen jaren al eens hebben meegemaakt, moet je hier iedere vijf tot zes dagen terug zijn met de haspel". Janssen geeft aan dat het hem anders veel opbrengst gaat kosten. Hier zijn ze op voorbereid met wel negen haspels. Ieder jaar moet er minstens drie keer worden beregend op de lichtere gronden maar bij droge jaren moet er zelfs nog een haspel bij worden gehuurd. "Ook het afgelopen jaar stonden er 5 haspels te draaien, maar het jaar daarvoor draaiden ze overal overuren en mag je blij zijn als je een 10e erbij kan krijgen".
Mechanisatie en bewaring
Janssen legt uit dat hij geen streefmaand heeft voor de verkoop van de opgeslagen aardappelen en bewaart deze zolang mogelijk, afhankelijk van de kwaliteit van de aardappels. De grond waar Jansen op teelt loopt uiteen van zand- tot kleigronden van 50% á 60% afslibbaar. Janssen teelt in een zeer grote regio en ziet dat ook als een stukje risicospreiding met de steeds grotere schommelingen met het weer, zoals de neerslag. Ook dit groeiseizoen kreeg een van zijn percelen al te maken met meer dan 100 millimeter in zeer korte tijd. Op de zwaardere gronden wordt er geen maïs maar graan verbouwd om zo de structuur beter te houden.
|
Voor de aardappelteelt is inmiddels alles in eigenbeheer. Ook de bemesting doen zij zelf, waarvan hij zijn gewassen voorziet van varkensmest van de varkenshouderij van zijn familie. Ook gebruikt hij de mest van de veehouders waar hij percelen van huurt. Voor de suikerbieten en maïs is hij wel afhankelijk van de loonwerker welke zorgen voor het zaaien en het oogsten hiervan.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.