Bayer

Gewastour week 29 - uien

Wat doen uientelers tegen trips dit seizoen?

22 Juli 2021 - Jesse Torringa

Door het warme en droge weer van de afgelopen tijd schiet de tripsdruk in het noorden en het zuiden van Nederland omhoog. Om schade in het gewas te voorkomen, moet er goed gemonitord worden. Voor welke aanpak kiezen de uientelers van de Gewastour?

Trips kan voor flink opbrengstverlies zorgen en moet niet worden onderschat. Daarnaast is afgelopen jaar gebleken dat trips ook in de bewaring voor flinke schade kan zorgen, zo werden er zelfs partijen afgekeurd. 

Monitoring van trips
Bij zomerse temperaturen van 25 graden, zoals deze week het geval is, gaat het hard met de levenscyclus van de trips. Hoe hoger de temperatuur, hoe sneller de levenscyclus van de trips. Het zijn zowel de larven als de volwassen trips die voor schade zorgen in het gewas. Let wel op: Eind juli vind je vaak meer graan- of akkertrips in de uienpercelen. Deze volwassen trips maken schade maar zetten geen eitjes af in uien en geven dus geen larven.

Maar bij het vinden van een aantal trips in de uien gaat niet meteen het alarm af. "Bij trips gaat het niet om een volledige bestrijding maar om het beheersbaar te houden in het gewas", vertelt Mark Ermers, Crop advisor van Bayer CropScience. "Het 100% bestrijden van trips is niet nodig en eigenlijk onmogelijk. Je begint met het controleren van het gewas, oftewel goed monitoren. Aan de hand van wat je dan opmerkt, kun je ingrijpen. Als laatste controleer je het gewas en beoordeel je of de ingreep heeft gewerkt." 

In vergelijking met voorgaande jaren is de tripsdruk lager dit seizoen. De typische Nederlandse zomer wordt als hoofdoorzaak genoemd. Dat is ook goed terug te zien als we kijken naar de bestrijding van trips in de uien, uientelers die afgelopen jaren al meerdere bespuitingen hebben gedaan zitten nu vaak op 1 bespuiting met het preventieve middel Batavia. Ook dit jaar is de tripsdruk traditioneel lager in het noorden vergeleken met het zuiden.

Volgens Ermers moet er wel rekening gehouden worden met de werking van Batavia in de laatste dagen van juli: 'Na de laatste dagen van juli gaat gemiddeld genomen de plant meer en meer over naar generatieve on plaats van vegetatieve groei: Het product gaat dan naar de bol in plaats van het loof waardoor de inzet van Batavia niet zinvol meer is. Kies daarna voor andere middelen, bijvoorbeeld Tracer + Attracker.'

Welke aanpak kiezen de uientelers?
De uientelers van de Gewastour monitoren hun gewas, maar velen hebben nog niet gespoten en vinden in verhouding tot voorgaande jaren nog niet veel trips. Uienteler Klaasjan Boer uit Kortgene (Zeeland) heeft inmiddels de Batavia er op liggen: "Ik heb vorige week Batavia gespoten. Normaal spuit ik eerder tegen trips maar zoveel kwam ik er niet tegen in het gewas." Ook Harmjan Hospers uit Nagele (Flevoland) heeft Batavia gespoten: 'We hebben gekozen om de uien toch preventief te spuiten, mede omdat er graszaad en wintertarwe omheen staat.'

Op het perceel van Aeres Hogeschool in Dronten (Flevoland) is vorige week (week 28) gespoten met Batavia. Bij de andere uientelers is het nog rustig wat betreft de bestrijding. Enkelen zagen deze week een toename in het aantal gevonden trips, en daarom houden ze het gewas goed in de gaten.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Regenradar
Powered by Agroweer

Marktupdate Uien

Uienmarkt houdt de opgaande lijn vast

Marktupdate Uien

Het loopt als een zonnetje op de uienmarkt

Marktupdate Uien

Vertrouwen van telers in de uienmarkt groeit

Marktupdate Uien

Uienmarkt voelt vaster, telers zijn niet overmoedig

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden