Eigen foto

Gewastour Waterschade - week 29

'Wachten tot het water zakt, we moeten door'

20 Juli 2021 - Jesse Torringa

De schade aan de gewassen in het zuidoosten van Nederland is niet te bevatten. Duizenden hectares rondom de rivieren staan onder water. Het waterpeil zakt nu gestaag, maar het duurt nog lange tijd voordat al het water verdwenen is.

In Nederland betreft het met name het gebied rondom de Maas en de omliggende rivieren in Limburg en Noord-Brabant. De uiterwaarden zijn in deze regio's tot extreme hoogtes ondergelopen en zorgen voor ravage. Er werd gered wat er te redden viel, maar de meeste telers konden weinig doen.

Percelen meters onder water
De gewassen staan soms meters onder water waardoor de kavels vrijwel niet zichtbaar zijn. Rijen met bomen maken de scheiding tussen de kavels nog enigszins duidelijk. "Je zou het niet zeggen maar recht voor ons staan percelen met suikerbieten, wintertarwe en mais. Verder op zie je de mais er nog bovenuit steken", vertelt een omstander uit Cuijk (Noord-Brabant). 

In de omgeving van Oeffelt zijn de percelen niet meer te redden.

Exacte schade onbekend
Na de extreme regenval in Limburg en de omliggende buurlanden was het duidelijk dat het waterpeil waarschijnlijk records ging breken, maar dat het waterpeil zo hoog kwam en de rivieren zo ver buiten de oevers treden, hadden veel telers niet verwacht. Met man en macht werd het grasland gemaaid en graan verhakseld, vaak voor veevoer. Zo werd er toch nog iets verdiend aan de afgeschreven gewassen. Hoe groot en wat de schade precies is in de getroffen gebieden, is nu nog lastig te zeggen. Het waterpeil daalt ondertussen langzaam en telers vragen zich af wat het water voor schade zal achterlaten.

Wintertarwe wordt verhakseld de avond voordat water de uiterwaarden instroomt. 

"We moeten door"
Ook telers van de Gewastour hebben de ramp van dichtbij meegemaakt. "Het wordt niet eerder dan dit weekend voordat we duidelijk iets kunnen zien op de percelen", vertelt Gewastourteler Geert Jillissen uit Oeffelt (Noord-Brabant). Enkele van zijn percelen liggen in de overstroomde uiterwaarden en zijn afgeschreven: "De meeste percelen stonden volledig onder water, verschrikkelijk! Het is nu wachten tot het water zakt en dan zien we wel verder. We moeten door", aldus Jillissen. 

Het gaat nog een tijd duren voordat de percelen in de uiterwaarden weer begaanbaar zijn. De uiterwaarden fungeren als een kommetje waar het water naar lager gelegen plekken stroomt en daardoor kan het tot een bepaalde hoogte niet terug de rivier instromen en blijft het water nog langer staan. 
 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Regenradar
Powered by Agroweer

Weerupdate met Robert de Vries

September wordt te nat, komt er nog een nazomer?

Nieuws Weer

Extreme neerslag teistert Centraal-Europese landen

Weerupdate met Robert de Vries

Orkaan kan weer in West-Europa op de schop gooien

Weerupdate met Robert de Vries

Pittige zomerse oprisping met zon en warmte op til

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden