nnb

Nieuws Waterschade

De Maas dreigt percelen onder water te zetten

15 Juli 2021 - Jesse Torringa

De zware neerslag van afgelopen dagen zorgde voor gigantische problemen in Limburg. De neerslag is inmiddels voorbij maar de wateroverlast nog lang niet. Bovendien dreigt er een nieuwe probleem te ontstaan, doordat de Maas buiten zijn oevers treed en omringend landbouwgebied onder water zet.

Met name het zuiden van Limburg heeft het zwaar te verduren en de schade is enorm. Inmiddels is het gestopt met regenen, maar water van hoger gelegen gebieden blijft naar beneden stromen wat voor meer problemen zorgt. De Maas dreigt daardoor steeds verder buiten zijn oevers te treden en percelen met gewassen lopen daardoor onder water, zoals bij Geert Jillissen, uienteler in het Brabantse Cuijk.

Percelen rondom de Maas lopen vol water
"Het is best spannend hier", vertelt Jillissen donderdagmiddag (15 juli), die een aantal percelen in de uiterwaarden van de Maas heeft liggen. De rivier is in Limburg al ver buiten zijn oevers getreden en percelen vol gewassen dreigen onder water te lopen. "Ik heb percelen met maïs, bieten, wintertarwe en een hoek aardappelen langs de Maas staan. Ik denk dat er zeker een paar percelen onder water gaan lopen". Het nadeel van de percelen zit vooral in de laagtes in het perceel, vertelt Jillissen: "Het zijn percelen waar een soort van kommetje in zit met laagtes. Deze lopen dan vol met water en dat stroomt dan niet meer weg. De gewassen verzuipen dan op die plekken."

Oplossingen om het water weg te krijgen zijn er vrijwel niet: 'Het water weg pompen gaat ook niet, want je kan er nauwelijks doorheen komen met die vette, modderige laag. Preventief greppels graven lukt ook niet, dat moet dan meer dan 1 meter diep en honderden meters ver.' 

Waterpeil maas blijft stijgen
De rivier de Maas bereikt naar alle waarschijnlijkheid een recordhoogte van 5 meter hoger dan normaal. De prognose van Rijkswaterstaat is dat er dit weekend een debiet van meer dan 2500 kubieke meter per seconde (m3/s) water wordt behaald in de Maas. Ter vergelijking: gemiddeld zit de Maas tussen de 150 m3/s en 300 m3/s in deze tijd van het jaar. Het absolute winterrecord zit op 3040 m3/s. Het is de vraag of de piek met water, die voort komt uit de neerslag van Limburg en de Ardennen, voldoende kan worden afgevlakt zodat de overstromingen meevallen. 

Hieronder de prognose van het debiet in Venlo (Limburg), door Rijkswaterstaat.

Debiet in m3/s in Venlo.                                                               Bron: Rijkswaterstaat
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jesse Torringa

Jesse is redacteur bij Boerenbusiness en focust zich met name op de akkerbouwsector waaronder graan en uien. Ook de kunstmestmarkt volgt hij op de voet. Daarnaast werkt Jesse op een akkerbouwbedrijf in Groningen met pootaardappelen als hoofdtak.
Regenradar
Powered by Agroweer

Weerupdate met Robert de Vries

September wordt te nat, komt er nog een nazomer?

Nieuws Weer

Extreme neerslag teistert Centraal-Europese landen

Weerupdate met Robert de Vries

Orkaan kan weer in West-Europa op de schop gooien

Weerupdate met Robert de Vries

Pittige zomerse oprisping met zon en warmte op til

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden