Eigen foto

Gewastour Week 23

Welke tripsbestrijding kiezen de uientelers?

5 Juni 2020 - Redactie Boerenbusiness

De uien hebben de afgelopen weken kunnen groeien en ontwikkelen door de warmte. De uien hebben echter nu neerslag nodig om te worden voorzien van vocht. De neerslag die nu valt, maakt de kans op trips kleiner. Hoe pakken de telers trips aan? Spuiten ze preventief of gebruiken ze andere methodes.

De druk van trips is afhankelijk van een aantal factoren. Ze houden van warmte en droog weer. Ze maken gebruik van een kwetsbaar gewas, wat kan gebeuren bij uien die proberen te groeien onder te droge omstandigheden.

Vorig jaar uitzondering met preventief spuiten
In Kimswerd komen ze nauwelijks trips tegen. De teler heeft vorig jaar ervoor gekozen om toch preventief een middel te spuiten tegen trips. Hij was bang dat er trips in het perceel zat zonder dat hij dit goed kon zien. Onder ‘normale’ omstandigheden spuit de teler niet en wacht hij af of hij het kan vinden of niet.

Frequent beregenen om trips te voorkomen
De telers in Wezup, Heijen en Ysselsteyn hebben de laatste jaren geen preventieve middelen gespoten tegen trips. In Wezup heeft de teler vorig jaar wel wat strepen op de uien gezien, wat mogelijk trips had kunnen zijn. Hij had echter niet gespoten, omdat dit al later was en hij er niet van overtuigd was dat het trips was.

De telers van deze uienpercelen gaan spuiten tegen trips als ze deze waarnemen in het perceel. ‘Door frequent te beregenen kan je ervoor zorgen dat de druk van trips in het perceel zo laag mogelijk wordt', vertelt de teler uit Heijen. De teler in Ysselsteyn heeft al jaren geen tripsmiddelen meer gespoten. ‘Wij bestellen pas tripsmiddelen als deze wordt gevonden, door genoeg neerslag of beregenen kan je de druk zo laag mogelijk houden’. (lees verder onder de foto)

Op de foto hierboven is te zien dat het perceel in Ysselsteyn zich goed heeft ontwikkeld de laatste tijd. Om de druk van de trips zo laag mogelijk te houden, heeft de teler woensdag 3 juni de haspel uitgetrokken om te beregenen.

Moet zich nog ontwikkelen voor de opname
In Kortgene wordt elk jaar gespoten tegen trips. Op het perceel is het niet mogelijk om te beregenen, waardoor de teler afhankelijk is van neerslag. Hierdoor is het lastig trips te controleren of tegen te houden. Hierdoor spuit de teler elk jaar om de trips te bestrijden. ‘De uien moeten met de komende neerslag zich echter nog wel gaan ontwikkelen, de kleine uien die er nu staan zijn te klein om de middelen fatsoenlijk op te nemen’. 

Contactherbicide
Door de neerslag krijgen de telers ook weer de mogelijkheid de bodemherbicide bij te vullen. ‘Door de droogte krijg ik last van onkruid, ik kan mijn bodemherbicide niet bijvullen en contactherbicide heb ik gespoten, maar door neerslag gaat dit nauwelijks effect hebben', vertelt de teler uit Kortgene. Andere telers hopen binnenkort weer bodemherbicide bij te vullen. De meeste telers hebben schone percelen, doordat zij de bodemherbicide konden bijvullen. Bodemherbicide werkt het beste als er vocht beschikbaar is. Hierdoor gingen meerdere telers beregenen voor de ontwikkeling van de ui, maar ook voor de bodemherbicide.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Regenradar
Powered by Agroweer

Marktupdate Uien

Het is zoeken naar lichtpuntjes op uienmarkt

Marktupdate Uien

Kwaliteit van de uien is bepaald geen zekerheid

Marktupdate Uien

Is er nieuwe koopronde voor uien op komst?

Marktupdate Uien

Uienmarkt komt langzaam aan in de kerstsferen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden