Eigen foto

Gewastour Aardappelen

Droogte teistert Oost-Nederland

5 Juli 2019 - Jeannet Pennings - 2 reacties

Droogte slaat toe in de agrarische sector. Daarbij hebben met name de oostelijke (zand)gronden het zwaar, zo is ook te zien in de Boerenbusiness Gewastour. Beregenen is op dit moment cruciaal om de gewassen overeind te houden, maar niet overal mogelijk.

Op de Gewastourpercelen in het oosten van Nederland is in de afgelopen periode weinig tot geen neerslag gevallen. Het aardappelperceel in Voorst (Gelderland) ontving in de afgelopen 30 dagen 49 millimeter neerslag. De laatste bui van enige omvang viel woensdag 19 juni (10,4 millimeter). "We hebben de aardappelen al 2 keer beregend met grondwater; in de granen heeft dat zelfs geen zin meer", laat de teler van het perceel weten.

Volgens hem ontstaat er hier en daar al schade door de hitte. "Met name op de lichte percelen heeft het gewas moeite om in de benen te blijven. Gelukkig zijn de temperaturen op het moment iets gematigder, waardoor er minder vochtverdamping is."

Geen grondwaterbron
Nog groter is het watertekort op het perceel in Goor (Overijssel), waar de afgelopen 30 dagen 26,9 millimeter neerslag viel. Ook hier viel de laatste regen woensdag 19 juni, al leverde de bui slechts 4,3 millimeter water op. Het perceel heeft geen grondwaterbron tot zijn beschikking en voor het oppervlaktewater geldt een onttrekkingsverbod. Dit vertaalt zich naar een achterblijvende ontwikkeling van de wortels en het gewas. Ook zijn dorre plekken in het perceel zichtbaar.

Zowel in het oosten als in de rest van Nederland zullen de aankomende 2 maanden bepalend zijn voor de opbrengst. Er lijken genoeg aardappelen ontwikkeld te zijn, maar die hebben in de komende maanden wel vocht nodig om zich te vullen. 

Regionale verschillen
Volgens de Landelijke Coördinatiecommissie Waterverdeling (LCW) zijn er momenteel grote regionale verschillen zichtbaar. Met name op de hogere zandgronden zijn de grondwaterstanden lager dan normaal, zo meldt de Droogtemonitor van dinsdag 2 juli. De situatie in de lager gelegen delen van Nederland, met de mogelijkheid van wateraanvoer vanuit de grote rivieren, is normaal. Van verzilting is op dit moment geen sprake.

Het landelijke neerslagtekort ligt op 119 millimeter. De komende 2 weken zal dit gemiddelde naar verwachting oplopen naar 146 millimeter. Dat is iets hoger dan normaal, maar vooralsnog gunstiger dan in het afgelopen jaar. Uitzonderingen zijn de Achterhoek en Twente, waar de situatie op het moment kwetsbaar is voor de landbouw en natuur.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Jeannet Pennings

Jeannet heeft haar roots in de bloembollensector liggen en zij groeide op een agrarisch bedrijf in de kop van Noord-Holland op. Als generalist bericht ze voor Boerenbusiness over alle sectoren. Daarnaast verkent ze de mogelijkheden van sponsored advertising.
Regenradar
Powered by Agroweer

Weerupdate met Robert de Vries

September wordt te nat, komt er nog een nazomer?

Nieuws Weer

Extreme neerslag teistert Centraal-Europese landen

Weerupdate met Robert de Vries

Orkaan kan weer in West-Europa op de schop gooien

Weerupdate met Robert de Vries

Pittige zomerse oprisping met zon en warmte op til

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden