De uitstoot van broeikasgassen is in Nederland in 2020 gedaald ten opzichte van 2019. Dat blijkt uit een eerste raming van het CBS en het RIVM. In totaal is er 166 megaton CO2-equivalent minder de lucht in gegaan. Dat is 8% minder in vergelijking met 2019.
De reductie ten opzichte van 1990 is volgens de voorlopige raming 24,5%. Dat komt is in de buurt van de Urgenda-doelstelling van 25% reductie over de periode 1990 tot en met 2020. Ook de uitstoot van broeikasgassen in de landbouw daalde afgelopen jaar licht. Het grootste deel van CO2 emissie in deze sector komt voor rekening van aardgas dat gebruikt wordt warmtekrachtinstallaties. Daarmee wordt elektriciteit en warmte geproduceerd. De CO2 word als (deels) als bemesting in de kassen gebruikt. De meest broeikasgasuitstoot is in de landbouw echter geen CO2 maar andere gassen zoals methaan en lachgas.
Kolencentrales buiten bedrijf
De grootste daler in CO2 uitstoot is de elektriciteitsbranche. Enkele kolencentrales lagen afgelopen jaar stil vanwege onderhoud of storingen. Ook de hoge steenkool prijs en dure CO2-emmissierechten zorgde voor een verschuiving naar gasgestookte centrales. Daarnaast is meer zonne- en windenergie op de markt gekomen. Als laatste reden noemt het CBS de coronacrisis. Daardoor nam de totale elektriciteitsvraag af. Zowel in Nederland als in de buurlanden.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.