Shutterstock

Achtergrond Energie

Langer aan het gas en stop met steun biomassa

11 Juni 2020 - Dick Veerman - 8 reacties

De Commissie Remkes, het stikstofadviescollege dat door het kabinet is ingesteld, heeft maandag 8 juni in haar eindadvies een bom onder het stikstofbeleid voor de landbouw gelegd. Zij adviseert veel radicalere ingrepen dan het kabinet van plan is. Het advies bevat een tweede verrassing: de subsidies op het gebruik van biomassa voor energie-opwekking moeten weg.

De Commissie Remkes schrijft in haar rapport dat de emissies van biomassa-installaties resulteren in een toename van de depositie in een aantal Natura 2000-gebieden. Dat zijn de gebieden die door middel van het stikstofbeleid moeten worden beschermd. Het kan niet zo zijn dat duurzaam energiebeleid, duurzaam natuurbeleid weer ongedaan maakt.

Daarom is de commissie Remkes van mening dat er sprake moet zijn van een integrale benadering van duurzaamheidsvraagstukken en dat de inzet van biomassa niet tegelijkertijd mag leiden tot een vergroting van andere lokale en regionale milieuopgaven. Remkes ziet biomassa-installaties als een afzonderlijke deelsector binnen het stikstofbeleid. Ook die sector moet zijn eerlijke bijdrage leveren aan de vermindering van de emissies.

Afschaffen SDE+ subsidie
Remkes adviseert stopzetting van de stimulerende instrumenten voor deze biomassa-installaties, waardoor het financieel minder interessant wordt om kleinere biomassa-installaties te bouwen. Dit betekent dat het onlangs door wetenschappelijke experts en NGO's bepleitte afschaffen van de SDE+ subsidie ook door de commissie Remkes wordt ondersteund.

De commissie zegt zich te realiseren dat het effect van haar adviezen kan zijn dat de bouw van kleinere biomassa-installaties stopt. In de praktijk kan het betekenen dat bijvoorbeeld het onlangs aangelegde warmtenet op houtstook in de gemeente Ede weer moet worden ontmanteld. Daar blijkt Remkes zich van bewust: "Het Adviescollege realiseert zich dat dit gevolgen heeft voor de manier waarop wordt voorzien in de warmtevraag in de bebouwde omgeving, dat dit op de korte termijn kan zorgen voor een toename van het gasgebruik en kan leiden tot iets langer behoud van gasgebruik."

Keuzes moeten worden gemaakt
Geconcludeerd mag worden dat het rapport behalve op het gebied van landbouw ook op het gebied van energiegebruik in Nederland tot diepgaande politieke discussie gaat leiden. Er moeten keuzes worden gemaakt nu ook deze hoge woorden eruit zijn. 'Duurzame' energie is in Nederland grotendeels synoniem met de stook van biomassa: nog niet zo lang geleden bleek 60% afkomstig uit de verbranding van biomassa.

Pikant: onlangs adviseerde het Planbureau voor de Leefomgeving vóór het gebruik van biomassa in Nederland. Een groep buitenlandse onderzoekers maakte er onlangs gehakt van door het onwetenschappelijk geklungel te noemen.

Dit artikel maakt deel uit van de contentsamenwerking tussen Boerenbusiness en Foodlog.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dick Veerman

Hoofdredacteur van Foodlog.nl
Regenradar
Powered by Agroweer
Reacties
8 reacties
Abonnee
Nuchter 11 Juni 2020
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/energie/artikel/10887716/langer-aan-het-gas-en-stop-met-steun-biomassa]Langer aan het gas en stop met steun biomassa[/url]
Mem mag zich kapot schamen
schoenmakers 1 11 Juni 2020
Het wordt eens tijd dat de beslissers en adviseurs financieel verantwoordelijk worden voor hun daden, wij zijn het al zo lang gewend dat als we fouten maken het ons geld kost, wij worden zelfs gedwongen om fouten te maken, en dan moeten ook weer zelf het op zien te lossen
gerard 11 Juni 2020
hoe gaan we straks onze stroom krijgen windmolens zonedaken maar daar is maar ten hoogste 20% mee e halen hoe denken ze dan die andere 80% te maken
waterkracht is ook een mogelijkheid maar niet in dit land
BB 11 Juni 2020
eerst subsidie.
Dan weer niet. zet remkes maar midden in een oerwoud neer. Kan ie zichzelf afvragen hoe hij zich warm houdt s'nachts
Pieter Moorer 11 Juni 2020
Eindelijk een commissie die doet wat die moet doen, kijken naar de feiten.
Nu even kijken naar de feiten met wind en zonne energie. Wat voor elke megawatt alternatieve energie moet er een fossiele centrale meedraaien. Want wat als de zon verdwijnt en er geen wind is...
Abonnee
info 11 Juni 2020
Als we in een toch wel behoorlijk dichtbevolkt land allemaal stroom en warmte op elk moment en altijd willen hebben zal er heel veel brandstof nodig zijn, dat houd ook in dat we dat niet van het beschikbare land kunnen halen, zo hard kunnen de bomen en andere planten niet groeien of we moeten consessies doen . Ik zie een atoomenergie die we al jaren hebben zeker als 1 van de bronnen en onze afvalstroom omzetten in energie hier valt vergisten het beste, het vrijkomende gas kan weer als brandstof fungeren en de reststroom als meststof dienen voor zowel bossen als grove tuinbouw en landbouw, zo ontstaat er een manier van kringloop. Het is erg belangrijk dat we de geproduceerde CO2 ook weer vastleggen door gewassen als mais en bieten te telen die een opname van 45 ton per ha per jaar vastleggen, en bv. bos maar 8 ton per jaar vastlegt, deze getallen worden nooit genoemd dat mag de (gewone) burger blijkbaar niet weten, en wat de stikstof betreft dat het de stof is waar de mens en de plant van leeft en zeker voor een plant zijn snelheid van groeien uit haalt, stikstof is het, hoogste , grootste groei element hierna volgen Kali Fosfaat magnesium en al de andere elementen. Voor mij is deze stikstof discussie één heel grote zoop, de aarde mag toch ook wel iets veranderen er zijn toch ook veel meer mensen dan 1000 jaar terug die moeten worden gevoed.
Jan eijstee 12 Juni 2020
Schandalig voor de volksgezondheid natuur milieu etc. maar voor Vattenfall en de beleggers een goudmijn.
Het toekomstbeeld voor omgeving Diemen is blijvend mondkapjes dragen
Boertje 14 Juni 2020
Het word tijd dat de media begint met Artikelverzamelingen:

- Gevolgen achteruitregeren
- Gevolgen lobbycratie (subsidiechantage HFR/Petten)
- Gevolgen jacht op mensen met visie (Jodenster Trump/Johnson)
- Gevolgen cultuur van tollenarijstudie (sociale geschiedkunde)
op alles wat beweegt

In plaats van achter de feiten aanlopen:
De werking van de lucratieve vergetelheid ONZIN...?

(HFR was de oplossing voor het energie probleem maar Europa had er geen lobbyisten voor, 1 knikker thorium is genoeg voor energiebehoefte van 1 mensenleven, al bekend in de jaren zestig...

Subsidieverslaafd experiment Petten (gestart toen we nog politici hadden en geen probleem tollenaars) zal ongetwijfeld een keer de doodsklap van onze lobbycratie krijgen als de media niet spreekt...!)
U kunt niet meer reageren.

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Energie

Gasprijs op hoogste punt in bijna een jaar

Analyse Energie

Zonnepanelen als aanvulling op tarwesaldo

Analyse Energie

Gasmarkt stabiliseert op hoogste niveau van 2024

Analyse Energie

Gasnotering schiet omhoog door aanval in Rusland

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden