KWS

Aangeboden door KWS

'Snelle Lente Rogge perfect als voedergewas'

6 September 2024

Snelle Lente Rogge is een uniek product afkomstig uit de hybride-rogge-veredeling van KWS en kent vele toepassingen en voordelen. Zo heeft de teelt van hybride rogge een gunstige werking op de bodemvruchtbaarheid, wat een positieve invloed heeft op de volgteelt. Ook profileert het gewas zich met zijn hoge drogestof- en eiwitopbrengst als echte eiwitproducent, waardoor het zich perfect leent voor de oogst als voedergewas.

Melkveehouder Willem Ard Reijm uit Dronten (Flevoland) heeft afgelopen seizoen Snelle Lente Rogge gezaaid en geoogst en vertelt graag over zijn ervaringen met deze hybride rogge.

Smakelijk voedergewas
Met 125 melkkoeien is de vraag naar goed ruwvoer groot op het bedrijf van Willem Ard Reijm. Om te voorzien in voldoende kwalitatieve voeding voor zijn koeien besloot hij drie jaar geleden om over te gaan op Snelle Lente Rogge als tussenteelt. Willem Ard: "De koeien zijn dol op de rogge. Het is schoon en smakelijk en kent daarnaast een goede verteerbaarheid én betere passagesnelheid dan andere, traditionele rogge. Bovendien ben ik zeer te spreken over de goede voederwaarde."

Doordat Snelle Lente Rogge zich kenmerkt door meer uitstoeling (stengels) per plant en direct na de zaai en met name in het vroege voorjaar zeer snel ontwikkelt, kan veel massa behaald worden. Bij oogst in april levert de hybride rogge met 4.000 tot 5.000 kilo droge stof en 16% tot 18% eiwit (gemiddeld) een duidelijk hogere drogestofopbrengst op dan gangbare snijrogge, triticale en Italiaans raaigras. "Ik heb het gewas dit jaar half april geoogst en had een opbrengst tussen de 4 en 5 ton droge stof, een prima resultaat", vertelt Willem Ard.

Toegankelijke teelt mét positief effect op volgteelt
Naast de voederwaardeopbengst kent de teelt van Snelle Lente Rogge volgens Willem Ard nog andere aantrekkelijke voordelen. "Het is een heel toegankelijke teelt", licht Willem Ard toe. "Ik zaai het gewas altijd rond eind september/begin oktober, zonder een specifieke bemesting aan te brengen voorafgaand aan de teelt; ik trek het land meestal los met de cultivator, waarna Snelle Lente Rogge direct gezaaid kan worden. Enkel in het voorjaar pas ik nog 300 kilo KAS als stikstofmeststof toe. Ook is er geen onkruidbestrijding nodig. Het gewas is dus heel makkelijk te telen en weinig arbeidsintensief, maar belangrijker vind ik nog dat het onkruid op mijn perceel wordt onderdrukt. Doordat het gewas snel dicht staat, krijgt onkruid geen kans en ook in het voorjaar komt de hybride rogge na het maaien of onderwerken niet terug. Al deze eigenschappen zorgen voor een gezonde bodem waar de vervolgteelt perfect van profiteert!"

Wilt u meer informatie over Snelle Lente Rogge? 
Kijk dan op de KWS-website of neem contact op met uw zaaizadenleverancier of KWS-adviseur.

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden