KWS

Aangeboden door KWS

Vroegbestelling bietenzaad van start

28 Augustus 2024

Hoewel het bietenseizoen nog in volle gang is, is het raadzaam om nu al vooruit te kijken naar volgend jaar. Heeft u positieve ervaringen met een ras dat perfect aansluit bij de situatie op uw perceel, dan is het verstandig om uw favoriete, vertrouwde ras al in de vroegbestelling te bestellen. Zo bent u verzekerd van de beschikbaarheid én profiteert u van een korting die wel op kan lopen tot €30 per eenheid. Cosun Beet Company opent haar bestelportaal vanaf 28 augustus tot en met 16 september.

In de gebieden van Nederland waar akkerbouwers op hun percelen te kampen hebben met de bodemschimmel rhizoctonia ligt een aanzienlijke kans op wortelaantasting, oftewel wortelrot, op de loer. Hetgeen een grote bedreiging vormt voor de bietenteelt en de opbrengst en kwaliteit van de suikerbiet sterk kan verminderen. In dit geval is het dan ook belangrijk om te kiezen voor rassen met een zeer sterke rhizoctoniaresistentie, zoals het alom bekende ras Annemartha KWS. Dit geliefde ras, dat zich kenmerkt door haar hoge financiële opbrengst (101)* en goede bladgezondheid (8)*, is het enige ras op de rassenlijst met een zéér sterke rhizoctoniaresistentie en is ook dit jaar weer beschikbaar in de vroegbestelling.

Ook beschikbaar in de vroegbestelling is Fadela KWS. Dit ras heeft een drievoudige resistentie tegen zowel rhizomanie (aanvullende resistentie), bietencysteaaltjes en rhizoctonia. Fadela KWS is de opvolger van het eveneens drievoudig resistente ras Edonia KWS, maar kent een verbeterde rhizoctoniaresistentie. Dit ras, met de hoogste financiële opbrengst (103)* in dit segment, wordt sterk aanbevolen op gronden met kans op rhizoctonia en aanwezigheid van bietencysteaaltjes.

Rhizoctonia én een hoge cercosporadruk
Heeft u te maken met een verhoogde kans op rhizoctonia in combinatie met een hoge cercosporadruk? Dan kunt u kiezen voor Reforma KWS. Dit eerste CR+ ras binnen het rhizoctoniasegment realiseert een maximale bladgezondheid met behoud van suikeropbrengst. CR+ rassen worden aanbevolen op gronden waar een zware druk van cercospora wordt verwacht, bij oogst in de tweede helft van de campagne en in grondwaterbeschermingsgebieden. In 2024 is ruim 5.000 hectare gezaaid met CR+ rassen met het hoogst haalbare bladgezondheidscijfer 9. Reforma KWS scoort een financiële opbrengst van 101*. Het ras is hiermee vergelijkbaar met Annemartha KWS, maar heeft een lager suikergehalte. Reforma KWS staat voor groen loof tot aan de oogst en een potentiële besparing op fungiciden.  

Rhizoctonia & Conviso® Smart
Het areaal met Conviso® Smart-rassen blijft jaarlijks groeien. In 2024 bereikte het een totaaloppervlakte van zo'n 7.000 hectare. Akkerbouwers krijgen vaker te maken met zware onkruiddruk in de vorm van moeilijk te bestrijden onkruiden en wilde bieten. Door in deze situatie te kiezen voor de combinatie van Smart-rassen en de breedwerkende herbicide Convsio® One kunnen veel moeilijke onkruiden simpel en snel met slechts twee bespuitingen worden bestreden. Dit jaar is het ras Smart Liesa KWS beschikbaar in de vroegbestelling. Met haar hoge bladgezondheid (7,5)*, goede rhizoctoniaresistentie én aanvullende rhizomanieresistentie presenteert dit ras uitermate goed op gronden met een hoge onkruiddruk.

Bietencysteaaltjes
Meer dan de helft van het Nederlandse bietenareaal wordt gezaaid met rassen die resistent zijn tegen bietencysteaaltjes. Als er geen aanvullende resistentie tegen rhizomanie nodig is, dan is Tessilia KWS een goede keuze. Het ras behaalt immers de hoogste financiële opbrengst (100)* op percelen waar bietencysteaaltjes aanwezig zijn. Tessilia KWS heeft door de jaren heen bewezen zeer betrouwbaar te zijn en stabiele, goede opbrengsten te geven. Het is dan ook het meest gezaaide bietencysteaaltjesresistente ras in de afgelopen vijf jaar.

Op percelen met bietencysteaaltjes én een kans op doorbraak van rhizomanie biedt het ras Leontina KWS uitkomst. Dit ras kent, naast een resistentie tegen aaltjes, ook een aanvullende rhizomanieresistentie. Door haar gezonde blad (7,5)* en goede suikergehalte is Leontina KWS een interessant ras binnen dit segment. Daarnaast geeft Leontina KWS ook een goed financieel resultaat (101)* op niet besmette gronden. Zowel Tessilia KWS als Leontina KWS zijn beschikbaar in de vroegbestelling.

Rhizomanie
In dit segment kunnen zowel Queena KWS als Mertha KWS in de vroegbestelperiode besteld worden. Mertha KWS heeft naast de standaard rhizomanieresistentie ook een aanvullende rhizomanieresistentie. Dit uiterst suikerrijke ras met een suikergehalte van maar liefst 103* is aan te raden voor telers die vroeg in de campagne leveren. Queena KWS heeft een standaard rhizomanieresistentie en kenmerkt zich door een laag grondtarra, waardoor dit ras bijzonder geschikt is voor teelt op (zware) kleigronden.

Combineer vertrouwde rassen én nieuwe rassen
De vroegbestelling is perfect geschikt om uzelf met korting te verzekeren van de vertrouwde rassen die zich stuk voor stuk bewezen hebben. Het advies luidt dan ook: bestel deze rassen alvast in de vroegbestelling, zodat u voor een groot gedeelte van uw areaal voorzien bent. Vul vervolgens in de hoofdbestelling in december de overige hectares in met nieuwe, veelbelovende rassen. Op deze manier legt u een goede basis voor het volgende seizoen.

Vroegbesteltips:

  • Bestel vanaf 28 augustus via my.cosun.com met korting een groot deel van uw bietenzaad voor 2025 (en vul dit eventueel aan met nieuwe rassen in de hoofdbestelling in december).
  • Bent u al zeker van het ras dat u wilt zaaien? Ga dan direct naar 'Bestellen' zonder uw percelen in te tekenen.
  • Weet u nog niet zeker wat de ligging van uw percelen in 2025 zal zijn? Wacht dan met bestellen tot december.
  • Kies uw ras altijd op basis van de benodigde resistenties.
  • Wilt u graag persoonlijk advies over wat de beste raskeuze is voor uw perceel? Neem dan contact op met uw KWS-adviseur.

* Brochure suikerbietenzaad 2024

Deze businesscase is powered by:

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden