Sinds 1 januari 2025 handhaaft de Belastingdienst op de juiste kwalificatie van arbeidsrelaties. Dat doet zij in de vorm van bedrijfsbezoeken en boekenonderzoeken voor de loonheffingen bij de opdrachtgever. Als u werkt met zzp'ers, kan dit gevolgen voor u hebben.
In Nederland zetten veel ondernemingen zzp'ers in. Bijvoorbeeld bij pieken in arbeid of voor specialistische kennis of kunde die in het eigen bedrijf onvoldoende aanwezig zijn. Wellicht geldt dit ook voor uw onderneming. Maar vanaf 1 januari 2025 bestaat het risico dat de zzp'er die u inhuurt, door de Belastingdienst wordt aangemerkt als schijnzelfstandige. U wordt dan geacht, in plaats van een overeenkomst van opdracht, een arbeidsovereenkomst met de zelfstandige te hebben. Wat betekent dit voor u en wanneer is er eigenlijk sprake van een arbeidsovereenkomst?
Wanneer schijnzelfstandigheid?
Sinds jaar en dag is één van de belangrijkste kenmerken van de arbeidsovereenkomst dat de werknemer onder gezag van de werkgever werkt. In geval van inzet van zzp'ers is dus van belang dat er geen gezag is. Het begrip 'gezag' is ruim en in de praktijk vaak onderwerp van discussie. Een werkgever heeft bijvoorbeeld gezag over de werknemer als hij hem in de praktijk geregeld werkinhoudelijke instructies geeft of als de werknemer gebruik maakt van de bedrijfsmiddelen van de werkgever. Maar er speelt veel meer mee en enkel het totaalplaatje maakt of de zzp'er een 'echte' zelfstandige is of een (verkapte) werknemer. Onder andere vanwege het gebrek aan duidelijkheid over de kwalificatie, heeft de Belastingdienst in de afgelopen jaren in principe niet gehandhaafd op dit gebied.
Sinds 1 januari 2025 controleert de Belastingdienst weer (steekproefsgewijs) of er concrete aanwijzingen voor schijnzelfstandigheid zijn. Dat doet zij aan de hand van de recentelijk in de rechtspraak verschenen, verduidelijkte gezichtspunten. De controles kunnen resulteren in het opleggen van een correctieverplichting en naheffingsaanslag. Vanaf 2026 kan de Belastingdienst ook boetes opleggen.
Werkt u met zzp'ers? Zorg dan voor een passende overeenkomst én – minstens zo belangrijk – voor passende werkomstandigheden. De adviseurs van Flynth kunnen u hierover adviseren.
Whitepaper 'Zzp'er(s) inhuren? Voorkom schijnzelfstandigheid'
Welke gevolgen heeft het vervallen van het handhavingsmoratorium? Waar kunt u op letten als u zzp'ers in dienst hebt of neemt? En wat zijn de gevolgen als er sprake is van schijnzelfstandigheid? U leest er meer over in het whitepaper 'Zzp'er(s) inhuren? Voorkom schijnzelfstandigheid'. Lees meer en vraag de whitepaper aan.
Meer weten?
Wilt u meer weten over de risico's op schijnzelfstandigheid in uw onderneming? Bezoek de website van Flynth of raadpleeg één van de adviseurs van Flynth.