De 'ziektenmonitoring 2019' van Bayer is in week 14 van start gegaan. In totaal worden er 54 percelen, verspreid over heel Nederland, om de 2 weken gecontroleerd op de aanwezige ziekten.
De goede zaaiomstandigheden in het najaar van 2018, gevolgd door een milde winter, leveren een fantastische uitgangssituatie op voor een mooi wintertarweseizoen. De tarwe is vroeg ontwikkeld en veel percelen zijn nu in het stadium van de oprichting/eerste knoop. Vroeg gezaaide percelen in het zuiden van het land bevinden zich zelfs al in het stadium van de tweede knoop of verder. De ziektendruk is daarbij laag.
Septoria, gele roest en meeldauw
Zoals altijd is op vrijwel elk perceel, onderin het gewas, enige septoria te vinden, maar de druk is laag. De gewassen staan er meestal prachtig en gezond op. Op het oude blad onderin wordt, afhankelijk van het gezaaide ras, wel enige sporulerende gele roest gevonden. In gevoelige rassen dus dus oppassen, want die gele roest kan zich snel ontwikkelen. In Zuidoost-Nederland wordt op een enkel perceel wat meeldauw gevonden.
Ga voor hoge opbrengsten
De tarwe loopt minstens 2 weken voor ten opzichte van 2018, en dat was ook een vroeg jaar. Hopelijk wordt het in de zomer niet weer zo gruwelijk droog. Nu zal het er met name op aan komen de tarwe zo lang mogelijk productief te houden. Qua ontwikkeling zijn veel percelen namelijk al toe aan een eerste ziektenbestrijding, terwijl dat normaal pas eind april het geval is.
Echter, het vlagbladstadium kan echter nog weken op zich laten wachten. Dat betekent dat we dit (hopelijk) zeer lange groeiseizoen moeten gaan indelen in 3 spuittijdstippen. Dit om de intervallen niet te groot te laten worden. Stel een eerste bespuiting nu niet onnodig uit: 'hit hard and hit early!' Tarwe nu schoon zetten, maakt het in het vervolg veel makkelijker om het gewas ook (langer) gezond te houden.
Advies bespuiting T1: Xpro (Aviator, Skyway of Ascra)
Alle middelen van Xpro kenmerken zich door de uitgebalanceerde mix van krachtige, actieve stoffen en een uitstekende formulering. Kies een sterk fundament onder een maximale opbrengst.
In de onderstaande grafiek staat de ziektendruk per jaar en per ziekte in 3 klassen weergegeven: vrij van ziekte, licht aangetast (1% tot 50% van de planten) en zwaar aangetast (51% tot 100% van de planten).