In een afrijpend gewas wordt de kracht van de sapstroom, in de hals van de ui, op een gegeven ogenblik te zwak om het loof te kunnen dragen. Het gevolg is dat het loof gaat strijken en de hals van de ui als het ware wordt dichtgeknepen.
De snelheid waarmee het loof vervolgens afsterft, hangt onder meer af van de ziektedruk in het gewas en de beschikbaarheid van vocht. Wilt u de bewaarbaarheid van uw uien verlengen, dan zult u rond het moment dat 10% van de uien zijn gestreken onder goede omstandigheden een bespuiting met Royal MH moeten uitvoeren.
Vorig jaar merkten we op dat de groeiomstandigheden verre van ideaal waren. Ook dit jaar valt het beslist niet overal mee. Er is veel tweewassigheid, soms matig loof en op sommige percelen is de schade door trips zodanig groot, dat het juiste advies misschien wel luidt om geen kiemremming toe te passen, maar de uien vroegtijdig af te zetten.
Moment van spuiten
Onder ideale omstandigheden wordt Royal MH ingezet wanneer ongeveer 10% van de uien gestreken is. Richt u zich bij de inzet van Royal MH op het gemiddelde beeld van een perceel. Wacht niet op de allerlaatste kleine ui en schrik niet van een voorloper die net wat eerder strijkt.
Omstandigheden
Royal MH dient te worden opgenomen door het gewas. Kies dus voor inzet wanneer de weersomstandigheden (en het gewas) opname van het middel ook toelaten. Door de jaren heen ligt het beste spuitmoment vaak net in het begin van de avond. Let hierbij ook op voldoende aandroogtijd en voeg eventueel een hechter toe.
Advies