We krijgen met regelmaat vragen binnen omtrent export van groenten en fruit en de toegestane residuniveaus op deze producten. In dit bericht wat feiten op een rij.
Per 1 September 2008 is de EU Regulering 396/2005 van kracht geworden die de maximale residuniveaus van gewasbeschermingsmiddelen op groenten en fruit (MRL) in Europa gelijk heeft getrokken.
Een MRL (Maximale Residu Limiet) is de maximum hoeveelheid residu die wettelijk is geoorloofd op of in voeding. MRL’s zijn handelsnormen, die tot stand zijn gekomen op basis van goede landbouwkundige praktijk.
Aan deze EU normen moeten de residuniveaus op groenten en fruit voldoen om deze vrij te kunnen verhandelen binnen de Europese Unie. Handelsbarrières binnen de EU werden door deze harmonisatie opgeheven. Residu van een actieve stof mag alleen maar op groenten en fruit zitten als er een toelating is van een product met deze actieve stof in één van de EU landen waar deze groenten fruit zijn geproduceerd of indien er een importtolerantie (MRL) is vanwege import van buiten de EU.
Zo kan het voorkomen dat er export van peen vanuit Nederland plaatsvindt met een residu van een actieve stof die niet is toegelaten in één van de andere EU-landen. Omdat er echter een toelating van de actieve stof in peen in Nederland is, is er altijd een EU-MRL. De toelating wordt namelijk alleen afgegeven indien er een EU-MRL is vastgesteld. Deze MRL is geldig voor heel de Europese Unie en daarom kunnen er nooit, op basis van aanwezige residuen binnen de normen van de EU-MRL, exportproblemen optreden binnen de EU. Deze residuen mogen aanwezig zijn op de peen zolang het duidelijk is dat de peen in Nederland is geproduceerd en is behandeld met in Nederland toegelaten producten. Deze peen is vrij verhandelbaar binnen de gehele Europese Unie.
SAMENVATTEND
Product met actieve stof A toegelaten in de teelt van peen in Nederland en NIET in Frankrijk (of enig ander EU-land)