Shutterstock

Nieuws Financieel

Inflatie Nederland blijft boven eurozone uitstijgen

Gisteren 12:00 uur - Linda van Eekeres

De inflatie over oktober is met 3,6% iets hoger dan vorige maand, blijkt uit de snelle raming van het CBS. In september steeg het prijsniveau op jaarbasis 3,5%. Volgens de Europese rekenmethode is de Nederlandse inflatie 3,3% (net als vorige maand) en dat is boven het gemiddelde in de eurozone van 2,0%. Volgens ING blijft de Nederlandse inflatie ook in 2025 rond de 3%.

De inflatie in voedingsmiddelen, dranken en tabak was in oktober 6%, net als in september. Waarschijnlijk is dit vooral te wijten aan alcoholhoudende dranken en tabak. De categorie is namelijk uitgesplitst in voeding en alcoholvrije drank én genotsmiddelen, maar die losse cijfers lopen een maand achter. In september was de inflatie in de uitgesplitste categorie voedingsmiddelen en alcoholvrije drank 2,2%, tegen 1,7% in augustus. In die maanden was de inflatie bij alcohol en tabak zowel in augustus als september 21,8%. Dit heeft waarschijnlijk te maken met de flinke accijnsverhogingen op tabak per april. Na voedingsmiddelen, dranken en tabak was de inflatie het hoogst in de categorie diensten, met 5,4% (5,6% in september).

Volgens ING 'blijven hogere belastingen en hogere loongroei de Nederlandse inflatie eerder rond de 3% houden dan dat er een daling richting 2% (het doel van de ECB en momenteel ook precies het gemiddelde van de eurozone red.) aan zit te komen'. "De ECB remt steeds minder en daarnaast blijft de overheid de economie ook stimuleren, zodat ook vanuit de begrotingskant de inflatie niet geremd wordt." De economische groei wordt daar volgens de bank op korte termijn niet door belemmerd. Zij haalt aan dat na een dip in het tweede kwartaal de consumptie in Nederland in het derde kwartaal weer verder is aangetrokken.

Boven gemiddelde eurozone
Volgens de Europese rekenmethode is de Nederlandse inflatie in oktober net als in september 3,3%. De inflatie in de eurozone is gestegen van 1,7% in oktober naar 2% in oktober. In België is de inflatie met 4,7% momenteel het hoogst in de eurozone. In Duitsland zijn de prijzen 2,4% hoger op jaarbasis en in Frankrijk 1,5%. In de eurozone kennen diensten de hoogste inflatie met 3,9% (blijft daarmee gelijk aan september). Het inflatiecijfer voor voeding, alcohol en tabak is in de eurozone 2,9%. 

Lagere afzetprijzen
Het CBS kwam gisteren ook met informatie over de afzetprijzen van de industrie. Die namen voor de Nederlandse voedingsmiddelenindustrie op jaarbasis in september met 3,1% verder af dan een maand eerder (-2,7%). Voor de Nederlandse industrie als geheel daalden de afzetprijzen ten opzichte van september 2023 gemiddeld met 2%. Van augustus op september namen de afzetprijzen met 0,7% af. Voor de voedingsmiddelenindustrie was de krimp kleiner, de afzetprijzen namen daar met 0,4% af. 

Voedingsproducenten minder negatief
Producenten in de voedings- en genotmiddelenindustrie zijn in oktober wat minder negatief dan in september (-3,8 tegen -4,8), blijkt uit andere CBS-cijfers. Producenten in de voedings- en genotsmiddelenindustrie waren in oktober minder negatief over de verwachte bedrijvigheid dan in september (-2,2 tegenover -2,7) en de voorraden (-2,1 versus -2,2), maar de orderpositie zien producenten in de sector somberder in (-9,5 in september tegen -11,5 in oktober).

Alle sectoren bezien werd het producentenvertrouwen juist negatiever, van -1,7 in september naar -3,2 in oktober. Daarmee ligt het producentenvertrouwen volgens het CBS in oktober onder het gemiddelde van de afgelopen twintig jaar van -1,3. 

Vandaag kwam het CBS ook met nieuws over de Conjunctuurklok, een macro-economisch beeld. Het conjunctuurbeeld is in oktober ongeveer even negatief als in september. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.

Meer over

Inflatie
Regenradar
Powered by Agroweer
Reageer op dit artikel

Om te reageren op dit artikel moet u ingelogd zijn.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Podcast Valuta met Joost Derks

Eurozone neemt voortouw met renteverlagingen

Opinie Han de Jong

Inflatie eurozone voor het eerst in drie jaar onder doel

Podcast Valuta met Joost Derks

Leenkosten moeten de komende tijd gaan dalen

Achtergrond Edin Mujagić

Bank danst een rentedans met geregeld een pauze

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden