Wij gebruiken cookies
Wij maken gebruik van cookies en andere tracking-technologieën om uw surfervaring op onze website te verbeteren, om gepersonaliseerde inhoud en advertenties te tonen, om ons websiteverkeer te analyseren en om te begrijpen waar onze bezoekers vandaan komen.
De 'oplossing' van landbouwminister Piet Adema om niet voor of tegen een herregistratie van glyfosaat te stemmen, kan niet op goedkeuring rekenen van de Tweede Kamer. Een motie van het D66, GroenLinks en Partij voor de Dieren daarover behaalde een Kamermeerderheid.
Adema dacht dé oplossing gevonden te hebben om zowel kool als geit te sparen, maar hij slaat daarmee een modderfiguur, schreef Boerenbusiness-journalist Jurphaas Lugtenburg in een opiniestuk. Ook de linkse Kamerleden zijn 'not amused' met de oplossing die de minister dinsdag aandroeg. Begin september werd ook al een motie aangenomen om tegen de herregistratie voor tien jaar te stemmen.
Dringende oproep
Of de motie – die vandaag werd ingediend tijdens het Tweeminutendebat over gewasbeschermingsmiddelen – de zaak wel gaat veranderen, valt te bezien. D66-Kamerlid Tjeerd de Groot denkt van wel. Hij noemt de motie een 'dringende oproep' om tegen te stemmen. Ondanks dat een meerderheid van Adema eist dat hij tegen stemt, heeft de motie geen gevolgen voor de demissionaire minister.
Een andere motie, eveneens afkomstig van de drie eerder genoemde partijen, over het verbieden van grasland en vanggewassen doodspuiten kon eveneens een Kamermeerderheid achter zich krijgen. Deze motie roept op om uiterlijk op 1 juli 2024 een verbod in te stellen. Er ligt in Den Haag al een Kamervoorstel om dat verbod in werk te stellen, maar de deadline daarvoor staat gepland voor 2025.
Stemming op vrijdag
Morgen, vrijdag 13 oktober, wordt een belangrijke datum in het glyfosaatdossier. Dan stemmen de Europese lidstaten over de herregistratie voor het middel in de EU. Daarvoor zijn minimaal vijftien landen (55% van de lidstaten) nodig die voor stemmen en die gezamenlijk minimaal 65% van de Europese bevolking vertegenwoordiging.
Stemmen Duitsland en Frankrijk tegen, dan krijgt het dossier een zware dobber. Eerstgenoemd land is goed voor 18,6% van de Europese bevolking en Frankrijk 15,16%. Daarmee zijn ze verreweg de grootste, gevolgd door Spanje met 10,6%. De 3,96% van Nederland is een relatief kleine speler, maar de instemming van Adema kan cruciaal zijn wanneer het op de spits wordt gedreven.
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.