Prijzen lagen in juni 5,7% hoger dan in juni vorig jaar. Daarmee is de inflatie iets afgenomen. Althans volgens de oude rekenmethode van het CBS. Maar volgens de nieuwe methode die sinds juni wordt toegepast, was de inflatie in mei fors hoger dan de gepubliceerde 6,1%, namelijk 9,9%. Als het CBS al vorige maand was begonnen met de nieuwe rekenmethode zou de inflatie in juni fors gedaald zijn.
Al die tijd nam het CBS namelijk niet de reëel energieprijzen mee in de consumentenprijsindex (CPI), maar de meest recente. Vanaf juni rekent het CBS met de energieprijzen die ook daadwerkelijk door huishoudens betaald worden. Ook is er berekend hoe hoog de inflatie de afgelopen periode zou zijn geweest volgens de nieuwe methode. En wat blijkt: deze viel dit jaar veel hoger uit.
In de oude methode werd gebruikgemaakt van de prijzen van nieuwe contracten zoals energieleveranciers die doorgeven aan de Autoriteit Consument en Markt (ACM). Hierdoor liep het inflatiecijfer toen de energieprijzen door het dak begonnen te gaan harder op dan wanneer er met reëel contracten zou zijn gerekend. De afgelopen maanden zie je juist het omgekeerde effect.
Sinds deze maand wordt een andere methode gebruikt voor het berekenen van de energieprijzen die worden meegenomen. Het CBS is daarvoor in het voorjaar van vorig jaar begonnen met het verzamelen van contractgegevens van huishoudens bij verschillende energieleveranciers. Op basis van deze gegevens heeft het CBS ook teruggerekend wat de 'reële' inflatie zou zijn geweest.
Waar het gepubliceerde CBS-cijfer in september 2022 een piek bereikte met een inflatie van 14,5% (in navolging van de piek van gasprijs eind augustus), was die volgens de nieuwe methode 7,8%, om door te stijgen naar het hoogste punt van 11,6% in januari van dit jaar. Waar de 'werkelijke' inflatie vorig jaar eigenlijk lager was, bleef die over de afgelopen maanden juist hoger dan de gepubliceerde inflatie. Zo was de inflatie over mei volgens de nieuwe rekenmethode 9,9% (in plaats van 6,1%), april 10,3% (i.p.v. 5,2%), maart 10,8% (i.p.v. 4,4%), februari 11,5% (i.p.v. 8%) en januari 11,6% (i.p.v. 7,6%).
© DCA Market Intelligence. Op deze marktinformatie berust auteursrecht. Het is niet toegestaan de inhoud te vermenigvuldigen, distribueren, verspreiden of tegen vergoeding beschikbaar te stellen aan derden, in welke vorm dan ook, zonder de uitdrukkelijke, schriftelijke, toestemming van DCA Market Intelligence.
Dit is een reactie op het Boerenbusiness artikel:
[url=https://www.boerenbusiness.nl/artikel/10904881/forse-daling-inflatie-met-nieuwe-rekenmethode]Forse daling inflatie met nieuwe rekenmethode[/url]