Shutterstock

Nieuws Economie

Voedsel dit jaar meer dan 10% in prijs omhoog

19 Juni 2023 - Linda van Eekeres

De Nederlandsche Bank (DNB) verwacht dat de voedselinflatie over heel 2023 uitkomt op 10,8%. De voedselinflatie was in de maanden januari tot en met april van dit jaar gemiddeld 14,5%. "De hoge voedingsinflatie is deels te verklaren uit een vertraagde doorwerking van de hoge energieprijzen in de productiekosten van voeding", aldus DNB. In 2024 neemt de voedingsinflatie naar verwachting sterk af tot 3,2%.

De groei van de Nederlandse economie is dit jaar met 0,8% fors minder gegroeid dan vorig jaar (4,5%). De inflatie neemt mede daardoor af van 11,6% in 2022 naar 4,2% over 2023. Dat komt grotendeels door de energieprijzen, die in 2023 naar verwachting ruim 25% lager liggen dan in 2022. 4,2% is nog steeds te hoog, stelt DNB in de publicatie Economische Ontwikkelingen en Vooruitzichten van juni. Volgens de centrale bank is het zorgwekkend dat de onderliggende kerninflatie (zonder de prijsstijgingen van energie en voeding) dit jaar stijgt naar 6,8%. Na dit jaar neemt de HICP-inflatie verder af tot 3,7% in 2024 en 2,5% in 2025, voorspelt DNB.

'Inflatiebestrijding vraagt bijdrage overheden en sociale partners'
Inflatiebestrijding vergt een bijdrage van centrale banken, overheden, en sociale partners, schrijft DNB in haar aanbevelingen. "Loononderhandelingen spelen daarbij een belangrijke rol. De uitkomst daarvan is afhankelijk van sector- en bedrijfsspecifieke omstandigheden, waarbij ook arbeidsmarktkrapte een rol speelt. Om te voorkomen dat het economische aanpassingsproces leidt tot een haasje-over-dynamiek die de inflatie verder versterkt, is het zaak dat bedrijven en vakbonden tot een beheerste groei van winsten en lonen komen."

Ook is het volgens DNB belangrijk dat de overheid terugkeert naar begrotingsdiscipline. "Het begrotingstekort loopt op en blijft in de raming voor 2024 en 2025 maar net onder de 3% bbp. Het structurele begrotingstekort, dat rekening houdt met de stand van de conjunctuur, ligt hier logischerwijs zelfs iets boven. Met dit expansieve begrotingsbeleid draagt de overheid bij aan de oververhitting van de economie", aldus DNB.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.

Meer over

Inflatie
Regenradar
Powered by Agroweer

BB TV Rente met Edin Mujagić

Grote verschillen in koers van langjarige rentes

Podcast Valuta met Joost Derks

Donald Trump jaagt de rentes en de dollar op

Nieuws Financieel

Inflatie Nederland blijft boven eurozone uitstijgen

Podcast Valuta met Joost Derks

Eurozone neemt voortouw met renteverlagingen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden