Shutterstock

Nieuws Klaas Knot

DNB: 'Inflatie in zwaar-weer scenario naar 9,5%'

17 Maart 2022 - Linda van Eekeres

"De impact van de oorlog op de economie kan zeer substantieel worden", heeft Klaas Knot, de president van De Nederlandsche Bank (DNB), donderdag 17 maart tijdens de presentatie van het jaarverslag naar voren gebracht. In een 'zwaar-weer-scenario' waarbij de economische gevolgen van de oorlog dieper zijn en langer aanhouden, kan de inflatie dit jaar oplopen tot maar liefst 9,5%.

DNB heeft een analyse gepubliceerd die ingaat op de mogelijke gevolgen van de oorlog in Oekraïne op de Nederlandse economie en de financiële stabiliteit. In deze raming komt de inflatie dit jaar uit op 6,7% en volgend jaar op 2,8%. Het economische herstel midden 2021 was zo krachtig dat de Nederlandse economie dit jaar nog steeds met 3,5% groeit en volgend jaar met 1,5%.

In het somberdere scenario blijven de energieprijzen langer hoog en is er onrust op de financiële markten. De economische groei komt dit jaar dan uit op 2,4% en komend jaar op 0,5%. "Zonder de overloop uit 2021 krimpt de economie dus licht", zegt Knot. In het zwaar-weer-scenario loopt de inflatie dit jaar op tot maar liefst 9,5%, om in 2023 terug te zakken naar 3,4%. In de analyse staat dat de economische groei in Nederland in dat negatievere scenario terugvalt met gemiddeld 1,1 procentpunt per jaar.

In de analyse staat: "De hoge inflatie tast het reëel beschikbaar inkomen van huishoudens aan, wat de bestedingen afremt. Bedrijven worden met verder oplopende kosten van energie en grondstoffen geconfronteerd. Met name de industrie-, transport- en agrarische sector zijn hiervoor gevoelig. Ook de risicopremies voor financiering van bedrijven liggen in het scenario hoger. Deze factoren verminderen de investeringsmogelijkheden en remmen de bbp-groei." Knot benadrukt: "Let wel, dit scenario is met bijzonder veel onzekerheden omgeven en het is onmogelijk om hier een waarschijnlijkheid aan toe te kennen. We weten immers niet hoe de oorlog zich verder zal ontvouwen."

De negatieve invloed op de Nederlandse economie van het conflict kan bijvoorbeeld toenemen als door sancties en tegensancties een negatieve economische dynamiek wordt veroorzaakt. In dit scenario lopen wereldwijd de energieprijzen verder op. Aangezien Oekraïne en Rusland belangrijke grondstoffenproducenten zijn, is het volgens de analyse aannemelijk dat andere grondstoffenprijzen, zoals van agrarische goederen en metalen, eveneens langdurig op een hoger niveau komen te liggen.

Impact op financiële markten en instellingen beperkt
"De impact van de oorlog in Oekraïne op financiële markten en financiële instellingen is vooralsnog beheersbaar gebleken", aldus Knot. "De directe blootstellingen van Nederlandse financiële instellingen in Rusland zijn met ongeveer €11,4 miljard (0,25% van de totale uitzettingen) beperkt."

Knot sluit met een positieve noot af: "Tot slot, en laten we dat ook niet vergeten, de economie heeft zich na de pandemie snel, en in Nederland inmiddels ook op macroniveau volledig hersteld. Onze uitgangspositie voor alle te nemen obstakels is dus een uitstekende."

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer

Podcast Valuta met Joost Derks

Donald Trump jaagt de rentes en de dollar op

Nieuws Financieel

Inflatie Nederland blijft boven eurozone uitstijgen

Podcast Valuta met Joost Derks

Eurozone neemt voortouw met renteverlagingen

Opinie Han de Jong

Inflatie eurozone voor het eerst in drie jaar onder doel

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden