Shutterstock

Nieuws CBS

Bbp hoger dan voor corona, maar onzekerheid blijft

16 November 2021 - Linda van Eekeres

De economie is afgelopen kwartaal 1,9% gegroeid ten opzichte van het tweede kwartaal. Dit toont een eerste berekening van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) aan. Het bruto binnenlands product (bbp) was in het derde kwartaal 5% groter dan een jaar eerder en ligt voor het eerst weer hoger dan voor de coronacrisis. "In een normale situatie zou je spreken van hoogconjunctuur. Maar we zitten niet in een normale situatie", aldus hoofdeconoom Peter Hein van Mulligen. "Dat de economie goed draait, is goed nieuws, maar onzekerheid blijft."

Aan het begin van de coronapandemie waren de verwachtingen dat de Nederlandse economie met wel 10% kon krimpen, brengt Van Mulligen in herinnering. "We zijn zeven kwartalen verder en bevinden ons weer boven het pre-coronaniveau. De gevolgen voor de economie zijn nog niet voorbij, maar dat we zo snel al boven het oude niveau zouden zitten, kun je alleen als meevaller zien."

Landbouw
"Landbouw is een aparte tak en minder gevoelig voor schommelingen in conjunctuur. Die sector groeit al een tijd gewoon door", aldus Van Mulligen. Dat neemt niet weg dat sommige sectoren binnen de landbouwsector wel zijn geraakt. "Denk aan aardappelen", zo geeft de hoofdeconoom aan. "Het is niet voor niets dat daar speciale steunmaatregelen voor zijn gekomen." De toegevoegde waarde van de landbouwsector is, ten opzichte van het tweede kwartaal, met 1,4% gegroeid. In vergelijking tot een jaar geleden is dat een groei van 2,5%.

De economie heeft het verrassend goed gedaan. En de impact van de maatregelen waren minder groot dan verwacht, aldus Van Mulligen. Dat geeft hoop voor de komende periode, nu we weer in een 'lichte lockdown' zitten en de horeca en winkels eerder moeten sluiten. "Maar het is nog te vroeg om gevolgen te voorspellen." Ook worden de steunmaatregelen nu afgebouwd. "Al met al blijft er onzekerheid in dit kwartaal", zo stelt Van Mulligen. 

Consumptie huishoudens
De economische groei in het derde kwartaal komt vooral door een stijging van de consumptie door huishoudens (+3,8%). De consumptie van de overheid steeg met 0,7%. De investeringen daalden echter met 2,7%. Uitvoer en invoer van goederen en diensten namen met respectievelijk 1,3% en 1,6% toe. Ten opzichte van twee jaar geleden was de omvang van de economie in het derde kwartaal 2,3% groter. Dat is toe te schrijven aan het handelssaldo en de consumptie door de overheid. 

Consumenten hebben over het derde kwartaal zo'n 5% meer besteed dan in het derde kwartaal van vorig jaar. Zij gaven met name meer uit aan horeca, recreatie en cultuur, vervoer en communicatie en kleding. De consumptie door de overheid was ongeveer 2,2% hoger dan een jaar eerder. Dat komt vooral door de extra uitgaven aan covid-19-testen en vaccineren door de GGD's.

Het bruto binnenlands product was in het derde kwartaal van dit jaar 5% groter dan een jaar eerder. Vooral de bedrijfstakken 'handel, vervoer en horeca', 'zakelijke dienstverlening' en 'overheid, onderwijs en zorg' droegen bij aan de toename van het bbp kwartaal-op-kwartaal. De bouw en de industrie hadden een negatief effect. Afgelopen kwartaal zijn investeringen in vaste activa 2,3% gegroeid. Er werd meer geïnvesteerd in machines en woningen. Ook investeringen in software en R&D waren hoger dan een jaar eerder. De investeringen in personenauto's waren echter fors lager.

Export
De uitvoer van goederen en diensten lag in het derde kwartaal 7,2% hoger dan een jaar eerder. De wederuitvoer groeide met bijna 11%. Het volume van de goederenexport was in september 5,3% groter dan dezelfde maand vorig jaar. Er werden meer chemische en metaalproducten geëxporteerd. In vergelijking tot september 2019 lag de export 6,5% hoger. Het volume van de import was in september van dit jaar 8,1% groter dan in september 2020 en 9,8% dan in september 2019.

Volgens de CBS Exportradar zijn de omstandigheden voor de export in de maand november minder gunstig dan in de maand september. Dat komt voornamelijk doordat in de Exportradar de groei van de Duitse industriële productie omsloeg in een krimp.

Minder werklozen
In het derde kwartaal waren er 294.000 mensen werkloos, 3,1% van de beroepsbevolking. Ten opzichte van het tweede kwartaal van 2021 daalde het aantal werklozen met 13.000 stuks. Hiermee daalde de werkloosheid voor het vierde kwartaal op rij. Ondanks de daling was het niveau in het derde kwartaal nog hoger dan voor de coronacrisis, 277.000 werklozen in het eerste kwartaal van 2020.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Linda van Eekeres

Linda van Eekeres is meeschrijvend eindredacteur. Zij focust zich vooral op macro-economische ontwikkelingen en de invloed van de politiek op de agrosector.
Regenradar
Powered by Agroweer

Opinie Han de Jong

Gebroken recessieregels en de gevolgen voor de rente

Opinie Han de Jong

Komt na economisch zuur nu eindelijk het zoet?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden